• Място на свободен дух и модерни решения


СИП Електронни медии

Момичета, прекарахте три дни в Брюксел - сърцето на ЕС, като победители в ученически конкурс, целящ приобщаването на младите хора към европейските ценности. Какви са първите ви впечатления от Европейския парламент?  
Ива: Като сграда - изключително голяма и внушителна. Усещанията, които пробуди у мен, бяха най-вече за динамика и натовареност. Постоянно виждах хора, които бързат за някъде.
Стефания: Европейският парламент в действителност е място на свободен дух и свежи идеи. Още на входа оставаш с впечатлението, че си попаднал на едно оживено работно място, където всеки един човек осъзнава своите задължение и отстоява определена кауза.
.
Разкажете повече за конкурса. Защо решихте да участвате? Какво е отношението ви към ЕС и неговите ценности? 
Стефания: Реших да участвам в конкурса, защото искрено вярвам, че един млад човек трябва да се интересува от случващото се около него и най-вече - да се възползва от такива възможности. А що се отнася до отношението ми към ЕС, колкото и странно да прозвучи, имах отрицателна представа за работата му. Посещението ми промени това в положителна насока.
Ива: Когато разбрах за конкурса, тъкмо бях участвала в други конкурси и състезания. Бях, така да се каже, "загряла" и ентусиазирана за още и още подобни мероприятия и реших, че бих могла да се пробвам да направя презентацията. А що се отнася до ЕС, не бях много заинтересована и нямах ясно изразено мнение, но след посещението си изградих позиция.

Не смятате ли, че с все по-разрастващите се процеси на глобализация опасността от изгубване на националната идентичност е твърде голяма?  
Стефания: Именно с това бяха свързани моите опасения, но мисля, че запазването на националната идентичност зависи до голяма степен от самата нация. Примери в това отношение са Франция и Германия, страни членки на ЕС, които провеждат усилена политика за запазването на националната си идентичност.
Ива: По мое мнение, запазването на националната ни идентичност зависи изцяло от нацията. И присъединяването ни към различни съюзи и групи не означава непременно загуба на идентичността ни.

В презентациите си и двете изтъквате програмите на Европейския парламент (ЕП), насочени към младите и даващи възможност за стажове, учебни посещения. Смятате ли, че те са достатъчно полезни? Мислили ли сте преди това посещение да се възползвате от някоя такава програма?
Ива: Досега не съм имала възможността да взема участие в такива стажове и не бих могла да кажа със сигурност дали са полезни. За себе си съм сигурна, че ако ми се отдаде възможност за подобно начинание, ще се възползвам.
Стефания: Доколко тези стажове са полезни, може да каже само човек, който се е възползвал от тях. В личен план аз съм обмисляла да кандидатствам по друга европейска програма, която не е свързана с тези, предлагани от ЕП.

Приемате ли Европа за свой дом? Как прекарахте в белгийската столица?
Стефания: За свой дом - не, за място, свързано с придобиване на житейски опит - да. В Брюксел беше интересно и в същото време непознато. В архитектурен план Брюксел коренно се различава от сградите тук, в България, но мисля, че именно това и хората, с които се срещаш, правят едно пътешествие наистина незабравимо.
Ива: Не бих казала, че приемам Европа за дом. А пътуването беше много интересно и вълнуващо. Белгия е различна от местата, на които съм била досега, а разликата с България е огромна. Определено ми хареса всичко (като изключим климата) - архитектурата, храната, хората, с които се запознах, нещата, които научих.

Стефания, твоята презентация завършва с мотото на ЕС: „Единство в многообразието”. Предвид нарастващите националистични тенденции в Западна Европа, а и у нас, смяташ ли, че тези думи са актуални? Вярваш ли в единството на Европа?
Стефания: Основната идея за създаването на ЕС е била предотвратяването на нова световна война. Водещите политически лидери са подкрепили тази идея именно защото са преценили, че вместо страните да воюват по между си, могат да работят заедно за едно общо благо. Оттам идва и мотото " Единство в многообразието". Според мен идеята на това мото е свързана с икономическото благосъстояние на страните. А що се отнася до единството на Европа в днешни дни, мнението ми е противоречиво, защото е трудно, дори невъзможно 28 държави да имат общи интереси и да просперират едновременно.

А какво най-много ви харесва от наистина голямото многообразие, което предлага Европа? Какво от достиженията на другите страни бихте искали да видите и в България?
Стефания: Нещо много характерно за политиката на ЕС е това, че закриля и подкрепя младите си таланти, което, за жалост, го няма в България. България със сигурност има още много какво да промени в областта на екологията, образованието, науката, но според мен най-важната промяна трябва първо да бъде направена в начина на мислене и нагласата на хората.
Ива: Подкрепата, която Европа оказва на младите, е настина впечатляваща, а в България това липсва. Държавата ни има какво да промени във всички области, но първо необходимостта от промяна трябва да бъде пожелана и осъзната.

И накрая, с какво ще запомните това пътуване?
Стефания: С много шоколад… Шегата на страна, като всяко друго пътуване, най-запомнящите се моменти са срещите ти с хора, които по някакъв начин са те накрали да се замислиш, новите места, които си посетил, и не на последно място – това, че си разширил мирогледа си.
Ива: Определено, като чуя Брюксел, вече ще си мисля за шоколад! Незабравими ще си останат моментите, срещите с различни хора, смешките и шегите, които си имахме със Стефи. Изобщо не бих се поколебала да посетя пак Брюксел!

Интервю на Стойчо Младенов, 12.в клас

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник