• Място на свободен дух и модерни решения

Помогнете на сина или дъщеря си да открие талантите си, вместо да се депресира от социалната изолация
Георги изглежда като всички 17-годишни тийнейджъри - обича дънките, суичърите и кецовете. Слуша силно музика, понякога рисува, часове прекарва в интернет.
Родителите му обаче са силно разтревожени, че той е аутсайдерът на класа. Почти няма приятели, не ходи по купони, рядко говори по телефона. На всичкото отгоре успехът му не е особено висок, отказва и да участва в извънкласни занимания, особено ако са свързани с взаимодействие с други хора.

"Тийнейджърът може да се превърне в аутсайдер по най-различни причини - заради външността, разбиранията или поведението си - пише американската психоложка Катрин Прат. - Някои хора просто са със затворени характери и е трудно да бъдат променени." От автобиографиите на известни и успешни личности става ясно, че в училище много от тях са били "лузъри", отбягвани от връстниците си - сър Антъни Хопкинс, Сара Мишел Гелар, Мария Шрайвър. Том Круз дори ядял бой, защото страдал от дислексия и го смятали за бавноразвиващ се.

Какво може да направите за детето си, за да му помогнете да се социализира?
Най-напред се поровете в миналото. Едва ли някой познава детето ви по-добре от вас. Дали то наистина е затворено по характер или нещо го е наранило? Ако е така, има два начина тийнейджърът да преодолее изолацията. Единият е открито да говори с хората, които са го обидили, да изясни отношенията си с тях и да им прости. Вторият, ако диалогът не се получи, е да насочи енергията, която му дава гневът, в градивна посока.
Елинор Рузвелт, съпругата на 32-ия американски президент Франклин Рузвелт, обичала да казва: "Никой не може да те накара да се чувстваш по-низш от него без собственото ти съгласие". Самите вие трябва да разберете, че хората, които се оказват изолирани от останалите, не са по-лоши от другите, те просто са различни. Подобна ситуация носи и позитиви - когато почти не общува с други тийнейджъри, синът или дъщеря ви има повече време за обмисляне на собствените си планове. За да помогнете на пубера да ги конкретизира, го попитайте какво истински желае, какво най-много обича да прави, какви стъпки смята да предприеме, за да насочи живота си в желаната посока. И му дайте идеи как да тръгне по пътя, който е избрал. Нищо, че не се радва на подкрепата на връстниците си. Достатъчно е да е напълно убеден, че е прав.

Помогнете му да открие ролеви модели. Може да са известни певци, актьори, политици, спортисти. Нека на първо място да се опита да имитира поне част от външността им. След това може да копира и поведението им на обществено място - жестовете, мимиките, част от думите им.

Погрижете се за външността на пубера. Ако е твърде пълен, го заведете на диетолог. Има ли акне, запишете час при козметичка. Не харесва ли очилата си, ги заменете с контактни лещи.

Всеки притежава скрити таланти, включително и вашето дете. За да ги открие, ще трябва да го убедите да се запише в кръжок или на спорт. Ако му е чак толкова трудно да играе с връстници, работа вършат и частните уроци. Може би е добре да вземете учител по някой предмет, по който много да напредне и да стане "капацитет" в училище. Така ще почувства уважението на останалите тийнейджъри и по-лесно ще започне да контактува.

Създайте благоприятни условия за социализирането на пубера, като например отсъствате от къщи в събота вечер, за да може да покани няколко съученика. Друг вариант е, когато отивате на екскурзия в планината, да предложите да вземете в колата още едно-две деца.

Помнете - това, че детето ви в момента се чувства отхвърлено, не означава, че няма да има успех в живота. Пред него има два пътя - или да се промени с ваша помощ, или, ако не успее да преодолее притеснителността и чуждата агресия, да си избере подходяща професия, която му дава поле за самостоятелна изява. Помогнете му, повярвайте в детето си, за да повярва и то в себе си.


Осeм причини да те отхвърлят



Причините за социалната ти изолация могат да са всякакви. Ето кратък списък на най-разпространените, може дори да не си се сетил, че попадаш в някоя от тези графи.
1. Твърде откровен си. Хората ценят честността, но не и обидните думи. Едно е да кажеш на някое момиче "Би изглеждала страхотно, ако си слагаш по-ярък грим", друго е да й тръснеш "Защо си бледа като смъртта? Изглеждаш с 5 години по-стара от въз-
растта си"
2. Не зачиташ чуждите потребности. Не помагаш на никого в училище, предреждаш се на лавката, не правиш услуги. Нима очакваш, че някой ще отвърне на лошотията ти с добрина?
3. Говориш зад гърба на хората. Не мисли, че ще се сприятелиш по-лесно с някого, ако единственото ви занимание е да злословите срещу други тийнейджъри. Няма начин същият този човек да не се досети, че веднага щом се разделите, ще започнеш да сплетничиш и по негов адрес.
4. Не владееш езика на жестовете. Когато говориш, правиш резки движения, заплашително се накланяш към събеседника си, отклоняваш погледа си от неговия, държиш ръцете си свити в юмруци.
5. Имаш проблеми с хигиената. Колкото и да си интелигентен и забавен, ако дрехите ти или косата ти са мръсни, нямаш шансове да се харесаш на никого.
6. Имаш лоша репутация. В миналото си се държал твърде грубо с някого и всички го знаят. Постарай се да се сдобриш с този човек, за да ти простят и останалите.
7. Самохвалко си. Не спираш да показваш новите си дрехи и да говориш за пътешествията, на които те водят близките ти. Това предизвиква завист и не привлича приятелството.
8. Не разбираш правилно чуждите послания. Не бива да бъркаш градивната критика с отхвърлянето. Понякога е добре да ти направят забележка, за да коригираш поведението си.
Интересувай се от хората, за да те приемат


Годината почти свършва, а ти все още нямаш стабилна компания.
Крайно време е да промениш положението. Вземи се в ръце, излез от изолацията и си създай приятелски кръг.

Насочи се към най-общителните.
Дори това да е най-повърхностната групичка в класа, какво ти пука? Ако те накарат да се чувстваш по-самоуверен, след време ще събереш достатъчно сили и смелост, за да отидеш и при личностите, които истински те привличат.

Задавай въпроси. Може да са най-тривиални - откъде са си купили дънките, къде ходят на уроци, хубав ли е курортът, на който са били. Ако връстниците ти открият у теб внимателен слушател и интересен събеседник, е голям шансът да те поканят в своята компания.

Не поставяй етикети. Какво като едни хора са в групичката на т.нар. кифли, други - на металистите, трети - на маниакалните спортисти? Дори да не се причисляваш към нито една от тях, можеш да откриеш положителните черти у всеки тийнейджър, колкото и превзет да изглежда на пръв поглед. Трябва да знаеш, че в пубертета агресивното поведение най-често е защитна маска, под която се крият уязвими души.

Усмихвай се. Когато те видят в добро настроение, околните с охота ще те заговорят, за да те попитат какво толкова те радва.
Измисляй общи занимания. Щом никой не тръгва към теб, значи ти ще трябва да тръгнеш към другите. Може да предложиш помощта си на по-слаб от теб ученик, а през уикенда поеми инициативата и сам организирай купона.

Огледай се - сигурно виждаш и други самотници. Само ще спечелите, ако се съберете заедно.

Работи над себе си. Смени прическата, начина си на обличане и говорене. По-хубавата външност и държание винаги помагат.

Без преструвки. Няма нужда да имитираш когото и да било от класа. Ще те оценят много по-високо, ако си останеш интересен по своему.

Не се депресирай, ако удариш на камък. Може би не ти е писано да имаш близки приятели в гимназията, но след време, в университета или в работата, ще откриеш най-готината, вярна и забавна компания. Имай търпение да я дочакаш.
В. "Всичко за семейството"

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник