• Място на свободен дух и модерни решения

България е на първо място в ЕС по брой на 15-годишните, които пушат редовно. 36% от момчетата и 19% от момичетата са пристрастени към никотина.
Няма смисъл да правите истерии, ако разберете, че детето ви редовно посяга към цигарите. По-добре му помогнете навреме да се откаже от тях.
  • Давайте личен пример. Може да звучи изтъркано, но думите ви няма да имат ефект, ако не са подкрепени с конкретни действия. Децата на непушачите обикновено също не пушат. Ако все пак пушите, нека да не е пред очите на пубера. Не оставяйте кутии с цигари на видно място - така хем ще разкриете, че не сте ги отказали, хем има голям шанс синът или дъщеря ви да си "щипне" от тях.
  • Поговорете откровено. Някои пубери посягат към цигарите, защото смятат, че така ще бъдат по-добре приети в дадена компания. Други си въобразяват, че по този начин ще намалят стреса, предизвикан от по-сериозни проблеми, които крият от вас. Разберете кое е накарало детето ви да посегне към цигарите, преди да го съдите.
  • Засегнете суетата му. Няма смисъл да говорите на тийнейджъра, че цигарите предизвикват рак и сърдечни заболявания. Засега тези болести му изглеждат запазени за по-възрастните. Засегнете ли обаче суетата му, разчитайте на почти сигурен успех. Може да преувеличавате, колкото си искате, важното е посланието ви да мине. Кажете му, че цигарите влошават дъха, карат ноктите и зъбите да пожълтяват, кожата да пъпчасва и да се сбръчква. Освен това вече не е модерно - по света пушат само лузърите. Ако детето ви цени парите, наблегнете, че цигарите са много скъпи. Накарайте го пресметне колко би харчило на седмица, месец и година за цигари, ако се пристрасти.
  • Направете план. Пуберите се пристрастяват много по-бързо към никотина, отколкото възрастните. Нужни са им едва няколко седмици. Затова не разчитайте отказът да е бърз. Най-напред накарайте тийнейджъра писмено да обещае, че ще спре да пуши. Да определи датата, до която си дава срок това да стане. Нека да маркира стъпките, които смята да предприеме - да започне да се среща с повече непушачи, да спортува, да намалява всеки ден цигарите поне с по една. Ако пуши прекалено много, се обърнете към специалист, който да му предпише подходящи никотинозаместващи препарати. Понякога се налага и консултация с психолог.
  • Научете го да казва "не". Не спирайте тийнейджъра да излиза вечер. Но нека изпита волята си, като започне категорично да отказва цигарите, с които го черпят. Обяснете му, че в началото ще му бъде много трудно. Постепенно обаче приятелите му ще свикнат с неговата "особеност". А той ще си даде сметка, че е все така добре приет в компанията, макар че вече не пуши.
  • Не забравяйте наградите. Ако пуберът не запали цигара един ден, му дайте пари за кино. Издържи ли седмица, му купете мечтана дреха. Изкара ли цял месец, отстъпете пред настояванията му да организира щур купон. Заслужава го.
Десислава Митова, "Всичко за семейството"

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник