• Място на свободен дух и модерни решения

Очилата с жълти стъкла най-силно поглъщат ултравиолетовите лъчи.

Очите са един от най-сложните и деликатни органи в човешкия организъм. През лятото те са подложени на повече изпитания. Към дразнения като компютърния монитор, тютюневия дим и праха, се добавят ярката слънчева светлина, пясъкът на плажа, солената морска вода, хлорът в басейните.

"Слънчевите ултравиолетови лъчи обикновено не предизвикват промени в очите, но високо в планината и на морето се появява реален риск да засегнат тъканите им - обяснява доц. д-р Андрей Андреев. - Влиянието на слънчевите лъчи е най-силно по обяд, когато пътят на светлината е по-къс и директен. Особено чувствителни са роговицата (външната обвивка) и конюнктивата (лигавицата) на окото.
След няколко часа на открито и без очила се появяват първите тревожни симптоми - силна болка, светлобоязън, парене, сълзене, чувство за чуждо тяло и присвиване на клепачите."

Влиянието на слънчевите лъчи се отразява по-силно на прекаралите възпалителни заболявания на очите, както и на по-възрастните хора със склонност към дегенерация на макулата (заболяване на централната част на ретината). В още по-голяма степен слънцето въздейства на оперираните от катаракта и на пациенти с вградени изкуствени лещи, при които липсва естествената бариера, каквато е човешката леща.

За да се предпазите от вредното влияние на слънчевите лъчи, носете подходящи очила или лещи. Кристалните стъкла са по-тежки, но не се драскат, което е важно, тъй като драскотината пропуска светлина. За планински условия най-подходящи са очилата с максимално тъмен филтър и с поляризация, която предпазва от отраженията на равни повърхности. Моделите с по-светли стъкла, но с поляризация са подходящи за шофиране. Жълтите стъкла най-силно поглъщат ултравиолетовите лъчи, затова е добре да ги носят хора със заболявания на ретината, а зелените се препоръчват на болни от глаукома.

Очите трудно понасят солената и хлорираната вода, затова ги предпазвайте с очила за плуване. Ако са по-чувствителни, след престой в морето или в басейна ги измивайте със стерилен физиологичен разтвор. Това ще премахне зачервяването и неприятното чувство на парене. Принципно не се препоръчва да носите контактните си лещи, когато отивате на плаж. Но за хората с по-голям диоптър това създава дискомфорт. Можете да не сваляте лещите, но не бива и да се гмуркате под вода. По-удобният вариант е да ползвате лещи за еднодневна употреба.

Всичко за семейството

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник