• Място на свободен дух и модерни решения

Да, според някои учени, защото има ген на изневярата. Според други не, защото верността зависи от коефициента на интелигентност.
Да се открият научни публикации за мъжката вярност хич не е лесно - такива изследвания почти не са правени и това за сетен път доказва колко дълбоко вкоренено е убеждението, че всеки мъж е полигамен. Дори напротив, за да докажат, че моногамията е изначално чужда на Адам, учени от Аризонския университет в Туксон започнали да търсят доказателство, че откакто свят светува мъжът прави секс с когото му падне. Те анализирали генетичен материал, събран от 6 района на света, включително от затворени общности в Китай и Папуа Нова Гвинея. И стигнали до извода, че още от древността за силния пол е свойствена не моногамията, а полигинията, т.е. многоженството. "Тези данни обаче - подчертава Майкъл Хамър, ръководител на екипа от Аризонския университет - не бива да служат за оправдание на никого, тъй като говорим за еволюционни механизми отпреди хиляди години."
Хормонът на свалячествотоВ животинския свят моногамията е безсмислена и напълно безполезна от гледна точка на еволюцията. Примерите за "съпружеска" вярност сред животните се броят на пръсти. Но защо да сравняваме Хомо сапиенс с животните, които са водени единствено от инстинкти, докато ние, хората, сме мислещи и умеем да контролираме поведението си? Да, ама не, възразяват физиолозите от Калифорнийския университет, според които всичко в организма е химия и именно тя е "виновна" за човешкото поведение. Под ръководството на проф. Шимон Сапфир-Бернщайн учените от университета са изяснили, че полигамията, а и въобще изневярата и от страна на мъжа, и от страна на жената, се провокира от хормон, наречен аргинин-вазопресин. Той се произвежда и натрупва в резултат на стреса, предизвикан от страха, че в даден момент двойката ще се разпадне. Учените още не са наясно точно какви процеси отключва хормонът, но очевидно той помага по някакъв начин да се преживее раздялата и индивидът да се подготви за намиране на нов партньор.
Производството на хормона обаче не започва в момента на раздялата, а далеч преди това, особено ако във връзката е настъпила умора или ако партньорите често са разделени поради някакви причини. Всичко това също се възприема подсъзнателно като опасност за съществуването на двойката. Получава се омагьосан кръг - още преди дори да помисли за изневяра, човек се подготвя за нея, като натрупва хормона и така сам създава реална заплаха за връзката си. "За щастие хормоналната система е неотделима от нервната - казва Шимон Сапфир-Бернщайн - затова личностите с високо самосъзнание могат да спрат похотливите пориви и дори самото изработване на хормона на изневярата."
Генетичната предразположеностДо още по-изненадващ извод стига в изследванията си Хасе Валум от Каролинския институт в Швеция. Работейки с колеги над разшифроването на човешкия геном, той установил, че при някои мъже склонността към изневери е вродена. Нещо повече, изчислил, че е така при 20% от представителите на силния пол. Причината е в ген, една от вариациите на който провокира неудовлетвореност и недоволство от брачно обвързване и поддържане на стабилни отношения. Вариациите на гените се наричат алели. Ако един мъж притежава чифт от въпросните алели, той е генетично предразположен към изневяра. Наличието на един алел или пълното му отсъствие (както е при всеки трима от петима мъже) означава, че мъжът по рождение е моногамен. "Разбира се - отбелязват ехидно колегите на Хасе Валум, - ние не препоръчваме да се правят генетични експертизи въз основа на тези изводи. В крайна сметка генетичната предразположеност не означава окончателна присъда."
Кръшкат само глупацитеИзследванията на Сатоси Канадзава, професор в Лондонското училище по икономика и политология, внушават в прав текст, че на жените си изневеряват само глупаците. Изводът се базира на дългогодишно статистическо проучване, чрез което Канадзава се опитва да открие връзка между коефициента за интелигентност(IQ) и религиозно-политическите възгледи на човека. Наред с тестовете за IQ, всеки участник в изследването решавал серия от логически и нравствени задачи. Очертала се интересна зависимост - хората с IQ над 107 (доста висока стойност) по-често изповядват либерални възгледи и не вярват в Бог. И което е още по-интересно, почти всички от тях избират моногамията като най-добра и единствено оправдана форма на интимни отношения. При това те не просто декларират своята вярност към половинката си, но при решаването на определени задачи доказват, че умеят да се съобразяват с чувствата на своите партньори и да пресичат в зародиш всякакви пориви за изневяра. "Не съм учуден от резултатите - коментира професорът, - тъй като в случая става дума за съзнателен избор и за висока нравственост. Всеки човек с високо IQ е склонен към порядъчен живот." Друг любопитен извод, до който стигнал Канадзава, е, че религиозността няма нищо общо с порядъчността и верността.
Щастливи и с една, но без бракПоне така мислят мъжете. До този извод (вероятно с въздишка на съжаление) е стигнала Микаела Бензевал, шефка на отдела за социално и обществено здраве към Съвета за медицински изследвания в Лондон. Тя е инициаторка на мащабно изследване на семейни и несемейни двойки от различни европейски страни. В резултат били събрани интригуващи данни, според които средностатистическата жена е по-щастлива, ако се омъжи за първата си любов, докато мъжът е най-щастлив, ако е преживял поредица от две и повече моногамни връзки, всяка с продължителност от поне година и половина. Данните се отнасят до субективната оценка за щастие, като всеки участник в изследването бил подлаган на стандартен клиничен тест за депресия. Най-далече от депресивни състояния се оказали мъжете с моногамна, но неузаконена с брак връзка.
Как да познаете заклетия ергенМного са мъжете, които ценят сексуалната свобода, както и свободата да си хвърлят мръсните чорапи, където им е удобно. Но нежеланието да се обвързват и да градят стабилна връзка рядко е продиктувано от тези техни ценности. Най-вероятната причина за заклетия ергенлък е интимофобията, смятат специалистите. В психиатрията така се нарича патологичният страх от секса като физиологичен акт и обикновено заболяването се дължи на дълбока травма в детството. Случаите на толкова сериозна интимофобия са клинични и се нуждаят от сериозно лечение.В психологията под интимофобия се подразбира страх от близки отношения с друг човек, включително страх от семейно обвързване. Подобен страх, според психолозите, изпитват 25-30% от съвременните мъже. Ето някои признаци, по които лесно може да познаете дали някой се бои от сериозна връзка и е по-склонен да си остане вечния ерген.
  • Не понася каквото и да било нахлуване в личното му пространство. Ще се ужаси например, ако му предложите да оставите някои лични вещи в жилището му.
  • Дълбоко в себе си се бои да не бъде изоставен, затова поддържа неангажиращи връзки, които бързо приключва - само за да се убеди за пореден път, че любовта е невъзможна.
  • Постоянно и бързо сменя партньорките и сякаш не може да спре да го прави. Той просто не си разрешава да открие единствената, идеалната, неповторимата, макар че доста настойчиво я търси. Всъщност се опитва да превърне количеството в качество.
  • Има и точно обратен вариант и това е търсачът на идеала - за него никоя Ева не е достойна да бъде издигната на високия пиедестал на вечната любов, която той постоянно възхвалява с поетичен патос.
  • Страда от манията, че жените го преследват единствено от алчност и постоянно говори, че Евините щерки се интересуват само от дебелината на мъжкия портфейл.
"Всичко за семейството"

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник