• Място на свободен дух и модерни решения

Mного са методите за предпазване от нежелана бременност - кондоми, таблетки, спирали, гелове, свещички, лепенки. Всеки действа по различен начин, а запознаването с особеностите му е изключително важно, особено за тийнейджърите. Прекъсването на нежелана бременност крие много рискове, особено ако абортът се извърши в неподходяща среда и не от лекар специалист. Законът разрешава прекъсването на бременност до края на 12-ата гестационна седмица (смятано от първия ден на последната редовна менструация), а при ненавършени 16 години е задължително писменото съгласие на родител.

Ефективността на различните средства се определя по броя настъпили бременности при 100 жени за една година, пояснява д-р Николай Генов. Акушер-гинекологът характеризира отделните контрацептивни методи.



l Естествени.
При тях не се прилагат медикаменти, процедури и допълнителни средства. Календарният метод се основава на месечния цикъл и на овулацията, която настъпва 12-16 дни преди началото на очаквания мензис. Полов живот не трябва да се води 4 дни преди и след датата на предполагаемата овулация. Този начин на предпазване е несигурен и неприложим при нередовен мензис. Методът на базалната температура се опира на факта, че след овулация аналната температура се покачва с 0,5 градуса и в периода до мензиса е невъзможно да се забременее. Това е остарял, неудобен и несигурен начин на контрацепция, предупреждава д-р Генов. Прекъснатият полов акт пък изисква голям самоконтрол от мъжа, поради което намалява удоволствието от сексуалния контакт. При това е много несигурен - неговата ефективност е 37-70%.

l Бариерни. Механична преграда предотвратява проникването на сперматозоидите в маточната кухина. Употребата на кондом (презерватив) е много популярен начин на контрацепция, тъй като предпазва и от полово преносими болести, между които и СПИН. Често кондомите се обработени с вещества, които убиват сперматозоидите (спермицидни кремове). Сред недостатъците са, че намалява чувствителността и има риск от скъсване. Диафрагмата е тънка гума, което жената поставя зад задния влагалищен свод. Необходимо е да се избере точен размер според индивидуалните анатомични особености. Подобно средство е цервикалната шапка, която приляга върху основата на маточната шийка и създава вакуум. И диафрагмата, и цервикалната шапка са неудобни и трудно приложими контрацептивни методи.

l Химически. Към тях спадат вагинални кремове, желета, таблетки или свещички, които се поставят във влагалището преди полов контакт и имат спермициден (убиват сперматозоидите) и дезинфекциращ ефект. Тяхната надеждност е добра, но създават известен дискомфорт. Поставят се най-малко 15 минути преди полов акт и действат около 1 час. При следващ сексуален контакт е необходимо ново нанасяне.

l Вътрематочни. Песарите и спиралите са пластмасови, силиконови или метални гъвкави устройства, които се поставят в маточната кухина. Те са широко разпространен метод (особено при раждали жени), а ефективността е около 97-99,5%. Недостатъците са, че повишават риска от възпаление на матката и маточните тръби, създават опасност от извънматочна бременност, по-обилно и по-продължително менструално кървене. През последните години се използва песар с контейнер, който отделя женски полови хормони - по този начин се намаляват страничните ефекти, а ефективността се покачва почти до 100%. Вътрематочните средства предпазват от бременност в продължение на 5-7 години. Класическите нехормонални песари не са подходящи за жени, които не са раждали.

l Хормонални. Първият хормонален контрацептив се появява на пазара през 1959 г. и
до днес хапчетата антибебе се прилагат широко от момичета и млади жени. Неуспех на метода има само в 0,3-3% от случаите, обикновено поради грешки в приема. Хормоналните контрацептиви се предлагат и под формата на пластири (лепенки). Недостатъци са, че хапчетата трябва да се вземат всеки ден, възможно е да предизвикат смущение на менструалния цикъл и странични ефекти като главоболие, напрежение в гърдите, гадене, напълняване. При таблетките от последно поколение нежеланите действия са сведени до минимум - някои дори водят до леко отслабване и имат положителен козметичен ефект (редуцират акнето, мазната кожа и прекомерното окосмяване). Поради голямото разнообразие на хапчетата антибебе и различната поносимост на всяка жена таблетките трябва да се предписват от гинеколог след преглед и изследвания.

Като разновидност на този метод се смята спешната (или инцидентна) контрацепция. Обикновено тя се прилага след скъсан презерватив, след нежелан полов контакт или при нередовен сексуален живот. Някои от препаратите трябва да се приемат до 72-ия час от половия акт, а други - в рамките на 120 часа. Методът действа неефективно само при 2% от случаите. Страничните действия са менструални нарушения, напрежение в гърдите, гадене. Спешната контрацепция не бива да се прилага повече от 3-4 пъти в един менструален цикъл.

l Хирургични. Това са трайни и обратими хирургични интервенции на жената или мъжа (т.нар. стерилизация). При жената обикновено лапароскопски (безкръвно) се поставят клипсове на маточните тръби. При мъжа се превързват оперативно семепроводите. Методите имат 100% ефективност, но не са популярни в България.

Хормоналните контрацептиви, които се предпочитат от момичета и млади жени, се предлагат и под формата и на пластири (лепенки)

С вътрематочни и хормонални контрацептиви резултатът е гарантиран над 90%.
Кондомът пази и от болести, но не е сигурен. Скъса ли се, вземете спешна таблетка

Вестник "Всичко за семейството"

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник