• Място на свободен дух и модерни решения

Модата на диетите е странно нещо. Тъкмо дадена програма спечели популярност и друга я измести. При това не винаги по-добра и ефективна. Така преди време програмата за отслабване Светофар се издигна на гребена на вълната, а след това беше удавена от други. А храненето в различни дни с червени, жълти или зелени храни е доказало своето ударно действие върху излишните килограми. Ефектът се дължи на приема на еднотипни храни в рамките на деня, което е нещо като прочистваща програма. Освен това няма никакви ограничения в приема на плодове и зеленчуци и не се налага да гладувате. В същото време активизирате обмяната и зареждате организма с полезни витамини и минерали. Краят на лятото и началото на есента е най-подходящият момент да се върнете към тази диета, защото тогава пазарът изобилства с пресни плодове и зеленчуци във всички цветове на дъгата. И ще ви е лесно да съставите менюто си, което трябва да отговаря на следните условия.
Какво представлява диетата?
През първия ден се ядат храни с жълт цвят - лимони, кайсии, жълта диня, пъпеш, бяло грозде. Към тях се прибавят картофите, морковите, царевицата и ядките.
Вторият ден е посветен на зелените храни - пресен лук, спанак, лапад, краставици, грах, зелен боб, броколи, зелени ябълки, круши, киви и т.н. Може да пиете и зелен чай.
През третия ядете само червени продукти - домати, червени чушки и зеле, цвекло, червен лук, червени ябълки, розови грейпфрути, червени сортове грозде, ягоди, малини, вишни. При желание можете да изпивате чаша червено вино, но само сухо, защото в него има по-малко калории. И не забравяйте чая от каркаде или шипки.
Обърнете внимание, че в списъка на диетата влизат само продукти, за които червеният, жълтият и зеленият цвят са естествени - дадени им от природата. Логичният въпрос е защо тогава е изключено месото, нали то е червено? Когато се обработи термично обаче, то придобива сив цвят. Ето защо не попада в "червения" ден. А колбасите, саламите, кренвиршите и всякакви продукти от мляно месо ги оцветяват изкуствено, така че по-добре се откажете от тях. Това се отнася и за кремчета, пудинги и желета - техните ярки цветове не са с естествен произход. Така че се наслаждавайте на естествените и полезни продукти.
С тридневната диета лесно и без да гладувате ще свалите поне 2 кг. Може да я правите всяка седмица, като през останалите дни ограничете тестените храни, захарта и алкохола.
Примерно меню
ЖЪЛТ ДEН
Закуска: 300 г пъпеш.
10 ч.: чаша портокалов сок.
Обяд: Пригответе си голяма салата от 1 варен картоф, 1 малка консерва царевица и 1 настърган морков. Подправете я с 1 ч.л. зехтин и лимонов сок.
16 ч.: малка шепичка сурови ядки.
Вечеря: Порция салата от настъргани моркови, жълти ябълки и 2 с.л. счукани орехови ядки. Подправете я само с лимонов сок.
ЗEЛEН ДEН
Закуска: плодова салата от 1 киви и 1 круша, подправена с мента.
10 ч.: чаша зелен чай.
Обяд: 250 г задушени броколи и 1 зелена ябълка.
16 ч.: чаша зелен чай.
Вечеря: Пригответе си салата от спанак, краставица е 100 г пресен грах. Подправете я със сок от лайм и малко целина.
ЧEРВEН ДEН
Закуска: 200 г диня.
10 ч.: чаша чай от каркаде.
Обяд: Салата от домати и печени червени чушки, подправена с 1 ч.л. соев сос.
16 ч.: 1 червена ябълка.
Вечеря: Голяма порция салата от червено зеле, 1 домат, 1 сурова червена чушка и дресинг от винен оцет и червен босилек.
 Всичко за семейството

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник