• Място на свободен дух и модерни решения

Търсене

BG Web Counters


Tyxo.bg counter

Посещения през предишния месец

На каква възраст какво да очакваш

Публикувано от админ (Борджуков) 15 септември 2013

Не си слагай на сърцето факта, че настроенията ти постоянно се менят и често се караш с родителите си. Нормално е, ще мине. По-добре научи на каква възраст какво да очакваш от себе си. Защото към изредените по-горе проблеми се добавят и други, за които родителите ти често не си дават сметка.

13-годишните са подложени на огромен стрес, тъй като трябва да се подготвят за кандидатстване в гимназия. Притесняваш се дали ще издържиш изпитите, страдаш, че ще трябва да се разделиш със старите си приятели, все още не знаеш какво ще представлява новата среда, в която ще попаднеш. И понеже тялото ти се променя, си обсебен от въпроса дали се развиваш нормално. За да се увериш, че всичко е наред, чети повече материали на тези тема.

На 14 най-сериозната ти задача е да си извоюваш достойно място в новата социална среда, а това не е никак лесно. Няма обаче смисъл да се прилепваш към най-влиятелния човек в училище. По-добре си потърси компания, която да отговаря на интересите и вижданията ти за света. Възможно е и да се влюбиш истински за първи път в живота си.

На 15 вече си по-наясно със себе си. Знаеш какви хора харесваш, към какво се стремиш, имаш идея как да го постигнеш. Основните ти теми за размисъл са любовта и сексът. Време е ясно да се договориш с родителите си за правата и задълженията си.

На 16 най-силно изразен е състезателният дух. Всеки тийнейджър иска да е най-добър в нещо, независимо дали става дума за външния вид, ученето или купонджийството. Някои започват почасова работа, други си намират постоянно гадже. От теб зависи да насочиш енергията си в положителна посока.

На 17 е време да разпериш крилете си и да се научиш да летиш. Постарай се да си възможно най-активен и в училище, и извън него. У дома разшири периметъра си - поне понякога може да чистиш цялата къща или да готвиш. Щом искаш да те възприемат като голям/а, се дръж като голям/а.

18-19-годишните навлизат в света на възрастните и тръгват по своя собствен път. Само че декларацията "Аз съм пълнолетен и ще правя каквото си искам", съгласи се, звучи малко детински. Ако наистина ще правиш каквото си искаш, се постарай да си изясниш какво и къде искаш да следваш, готви се за това. През ваканциите поработи нещо и да започни да печелиш пари.

Преброй до три, преди да говориш
Колкото и добре да се държи тийнейджърът, каквито и старания да полагат майката и бащата, конфликтите са неизбежни. Но за всички ще е по-добре, ако те са по-незначителни и се случват възможно най-рядко. Би могло да се постигне, като и двете страни се постараят да не избухват. Ето две дихателни техники за успокояване.

Постави дясната си ръка на гърдите, лявата - на корема. Вдишай дълбоко през носа и задръж дъха си поне 7 секунди. Издишай през устата, докато преброиш до 8. Повтори упражнението 5 пъти и чак тогава кажи онова, което имаш да казваш. Ще видиш колко по-спокоен си отпреди.

Седни и изправи гърба си. Вдишвай и издишвай през носа възможно най-бързо в продължение на 15 секунди. Съзнанието ти мигновено ще се проясни.

Още интересни новини четете във вестник "Всичко за семейството".

Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник