• Място на свободен дух и модерни решения

Не си слагай на сърцето факта, че настроенията ти постоянно се менят и често се караш с родителите си. Нормално е, ще мине. По-добре научи на каква възраст какво да очакваш от себе си. Защото към изредените по-горе проблеми се добавят и други, за които родителите ти често не си дават сметка.

13-годишните са подложени на огромен стрес, тъй като трябва да се подготвят за кандидатстване в гимназия. Притесняваш се дали ще издържиш изпитите, страдаш, че ще трябва да се разделиш със старите си приятели, все още не знаеш какво ще представлява новата среда, в която ще попаднеш. И понеже тялото ти се променя, си обсебен от въпроса дали се развиваш нормално. За да се увериш, че всичко е наред, чети повече материали на тези тема.

На 14 най-сериозната ти задача е да си извоюваш достойно място в новата социална среда, а това не е никак лесно. Няма обаче смисъл да се прилепваш към най-влиятелния човек в училище. По-добре си потърси компания, която да отговаря на интересите и вижданията ти за света. Възможно е и да се влюбиш истински за първи път в живота си.

На 15 вече си по-наясно със себе си. Знаеш какви хора харесваш, към какво се стремиш, имаш идея как да го постигнеш. Основните ти теми за размисъл са любовта и сексът. Време е ясно да се договориш с родителите си за правата и задълженията си.

На 16 най-силно изразен е състезателният дух. Всеки тийнейджър иска да е най-добър в нещо, независимо дали става дума за външния вид, ученето или купонджийството. Някои започват почасова работа, други си намират постоянно гадже. От теб зависи да насочиш енергията си в положителна посока.

На 17 е време да разпериш крилете си и да се научиш да летиш. Постарай се да си възможно най-активен и в училище, и извън него. У дома разшири периметъра си - поне понякога може да чистиш цялата къща или да готвиш. Щом искаш да те възприемат като голям/а, се дръж като голям/а.

18-19-годишните навлизат в света на възрастните и тръгват по своя собствен път. Само че декларацията "Аз съм пълнолетен и ще правя каквото си искам", съгласи се, звучи малко детински. Ако наистина ще правиш каквото си искаш, се постарай да си изясниш какво и къде искаш да следваш, готви се за това. През ваканциите поработи нещо и да започни да печелиш пари.

Преброй до три, преди да говориш
Колкото и добре да се държи тийнейджърът, каквито и старания да полагат майката и бащата, конфликтите са неизбежни. Но за всички ще е по-добре, ако те са по-незначителни и се случват възможно най-рядко. Би могло да се постигне, като и двете страни се постараят да не избухват. Ето две дихателни техники за успокояване.

Постави дясната си ръка на гърдите, лявата - на корема. Вдишай дълбоко през носа и задръж дъха си поне 7 секунди. Издишай през устата, докато преброиш до 8. Повтори упражнението 5 пъти и чак тогава кажи онова, което имаш да казваш. Ще видиш колко по-спокоен си отпреди.

Седни и изправи гърба си. Вдишвай и издишвай през носа възможно най-бързо в продължение на 15 секунди. Съзнанието ти мигновено ще се проясни.

Още интересни новини четете във вестник "Всичко за семейството".

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник