• Място на свободен дух и модерни решения

ДЕСИСЛАВА МИТОВА, "Вестник за семейството"
Случвало се е на повечето родители на тийнейджъри - един ден с ужас установявате, че любимото ви дете от известно време е на "ти" със секса. Разбирате го от случайно забравен в джоба на дънките презерватив, от подхвърлена на бюрото рецепта за контрацептивни хапчета, от видяно през рамото му недву-смислено изречение в чата.
Защо да се стряскате и дори да крещите? Нима вие не сте били влюбени тийнейджъри? Няма и причина да го отрупвате със съвети - отдавна би трябвало да сте го направили. Психоложката Диана Панова препоръчва все пак да спазвате няколко правила.
l Дами, подгответе се. Шокът обикновено е по-голям за майките, отколкото за бащите. Връзката на жените със синовете и дъщерите им е по-изразена физически - те са ги носили в утробата си, галили са ги, целували са ги, прегръщали са ги без задръжки. Има и още нещо - обикновено сексуалното съзряване на детето настъпва точно когато майката започва да излиза от детеродната възраст. В мига, когато жената научи, че синът или дъщеря я трябва съзнателно да отстъпи мястото си на по-младото поколение. А това не е никак лесно.
l Дали ви харесва или не, трябва да приемете, че детето ви е пораснало и вече няма нужда да иска разрешението ви по някои въпроси. Това обаче не значи, че не продължавате да отговаряте за него.
l Не се паникьосвайте и не истерясвайте. Българските гимназисти имат достатъчно часове по здравно образование, така че знаят всичко, което им е нужно, за устройството на половите органи и за същността на секса. Освен това живеем в общество, в което темата е широко дискутирана. Бъдете сигурни, че преди да пристъпи към действие, пуберът се е посъветвал с достатъчен брой приятели. Вероятно е изчел и необходимата литература в интернет.
l Ако все пак решите открито да обсъждате човешката сексуалност, може да го правите само от медицинска гледна точка. Напомнете на тийнейджъра, че никога не бива да забравя предпазните мерки. В случай че имате син, не е удачно да му подарявате презервативи, смята Диана Панова. По-добре малко увеличете джобните му - така ще разполага с достатъчно пари, за да си ги осигури сам. Ако имате дъщеря, l В никакъв случай не се опитвайте да влизате в подробности за интимните преживявания на тийнейджъра. "Дълбоко в подсъзнанието си подрастващите приемат обсъждането на своя сексуален живот с родителите си като своеобразно кръвосмешение, така че не прекрачвайте границите на темата отвъд медицинския l Не бива да разказвате на децата си и за собствените си интимни преживявания. Ако ви питат нещо конкретно, отговорете им. Но не ви ли зададат целенасочен въпрос, няма защо да се изповядвате.
l Тема, за която открито може да говорите, е духовният аспект на любовта. Убедете децата си, че отношенията между двама души не се изчерпват с биомеханиката. Тийнейдъжърът едва ли ще ви се разсърди, ако му подарите книга, посветена на психологията на двойката. Всеки се интересува от такива теми, особено по-младите, които нямат опит.

Само за момичета: Загубата на девствеността често е безкръвна


Първият път като че ли е много по-вълнуващ за момичетата, отколкото за момчетата. Загубата на девствеността е съдбоносна стъпка, която ясно маркира прехода ти от девойка към жена. Много внимателно трябва да обмислиш как и кога да се случи това. Според психолозите жените, чийто първи акт е бил неприятен, след години страдат от душевни травми, които им пречат пълноценно да изпитват сексуално удоволствие.
Най-важно е да осъзнаеш, че няма най-подходяща възраст за загуба на девствеността. Това може да стане между 15-ата и 19-ата, но и след 20-ата година. Всичко зависи от физическата и емоционалната ти зрелост, както и от стечението на обстоятелствата. Според статистиката средната възраст, на която момичетата от Евросъюза губят невинността си, е 17 и половина години.
Почти няма девойка, която да пристъпи към първия си сексуален акт, без да е влюбена. Така че най-напред изчакай да се споходят чувствата и чак след това мисли за полов живот. Другият вариант е да потърсиш по-опитен от теб мъж, с когото си сигурна, че няма да имаш засечка. И при двете положения само ако напълно се довериш на партньора си, ще можеш да се отпуснеш. Иначе има опасност мускулите на влагалището ти силно да се стегнат и проникването да бъде много болезнено.
Колкото по-дълго продължи любовната игра, толкова по-добре за тебе. Така ще имаш време да се възбудиш, а това ще намали болката и притеснението ти.
При същинската дефлорация се скъсва хименът - ципата, която затваря влагалището. Много девойки се ужасяват, че това е придружено с огромна кръвозагуба и болка. В редки случаи обаче е така. Тъй като хименът е много тънък и гъвкав, при скъсването му обикновено се отделят едва няколко капки кръв. В 50% от случаите дори това не се наблюдава. Подобно явление се случва най-вече при момичетата, които редовно спортуват, тъй като техният химен е по-отпуснат.
Не е вярно, че от първия път не може да се забременее. Затова, колкото и да си развълнувана, не забравяй да се предпазиш от бременност и венерически болести. Най-добре с презерватив.
Ако много те боли, кажи на партньора си да спре, колкото и неприятно да му е това.
В случай че презервативът се скъса, незабавно си купи от аптеката хапче за спешна контрацепция след секс. То има най-сигурен ефект, ако го изпиеш до 12 часа след "гафа".
Ако въпреки всички мерки за сигурност установиш, че си бременна, тичай при квалифициран гинеколог. И дори не си помисляй да правиш криминален аборт, за чиито последици може да съжаляваш цял живот.

Само за момчета: Не слушай приятелите си,а само своята партньорка


Нормално е да се питаш дали първият ти сексуален акт ще се получи, ще ти хареса ли, приятелката ти ще се почувства ли удовлетворена, ще я боли ли. Все пак пристъпваш в непозната територия, а неизвестното колкото интригува, толкова и плаши. Предлагаме ти 7 полезни съвета.
1. Не бързай. Какво като приятелите ти са спали с момичета, а ти още не си? Всеки човек се развива със свой собствен ритъм. В случая е важно да удовлетвориш желанията не на познатите си, а само на двама души - твоите и на приятелката ти.
2. Създай подходяща обстановка. Покани я у дома, когато вашите ги няма и си сигурен, че няма скоро да се приберат. Подреди си стаята, запали уханни свещи, дръпни завесите.
3. Трябва да я възбудиш. Преди същинския акт отдели достатъчно време за разговори, шеги, галене и целувки. Деликатно прокарай ръце по тялото на партньорката си, за да я опознаеш и да провериш реакциите
4. Презервативът е задължителен. Понякога е достатъчно приятелката ти да е имала един-единствен сексуален контакт с друг човек преди теб, за да се е заразила с венерическа болест. Освен това не искаш да забременее, нали? Затова не се хващай на увещанията
5. Бъди искрен. Признай си, че ти е за първи път. След това без заобикалки
6. Нямай прекалено големи очаквания. Изобщо не се надявай, че сношението ви ще продължи с часове и че тя ще вика като обезумяла. Най-вероятно първият ти акт ще трае едва 2-3 минути. Но сексът е като спорта - добри постижения се постигат само с упорити тренировки.
7. Дори да се изложиш, го изкарай на майтап. Няма страшно, това се случва и на възрастните мъже. Не губи надежда, другият път сигурно ще се получи по-добре.

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник