• Място на свободен дух и модерни решения

Търсене

BG Web Counters


Tyxo.bg counter

Посещения през предишния месец

Родителски истерии след първия секс?

Публикувано от админ (Борджуков) 15 септември 2013

ДЕСИСЛАВА МИТОВА, "Вестник за семейството"
Случвало се е на повечето родители на тийнейджъри - един ден с ужас установявате, че любимото ви дете от известно време е на "ти" със секса. Разбирате го от случайно забравен в джоба на дънките презерватив, от подхвърлена на бюрото рецепта за контрацептивни хапчета, от видяно през рамото му недву-смислено изречение в чата.
Защо да се стряскате и дори да крещите? Нима вие не сте били влюбени тийнейджъри? Няма и причина да го отрупвате със съвети - отдавна би трябвало да сте го направили. Психоложката Диана Панова препоръчва все пак да спазвате няколко правила.
l Дами, подгответе се. Шокът обикновено е по-голям за майките, отколкото за бащите. Връзката на жените със синовете и дъщерите им е по-изразена физически - те са ги носили в утробата си, галили са ги, целували са ги, прегръщали са ги без задръжки. Има и още нещо - обикновено сексуалното съзряване на детето настъпва точно когато майката започва да излиза от детеродната възраст. В мига, когато жената научи, че синът или дъщеря я трябва съзнателно да отстъпи мястото си на по-младото поколение. А това не е никак лесно.
l Дали ви харесва или не, трябва да приемете, че детето ви е пораснало и вече няма нужда да иска разрешението ви по някои въпроси. Това обаче не значи, че не продължавате да отговаряте за него.
l Не се паникьосвайте и не истерясвайте. Българските гимназисти имат достатъчно часове по здравно образование, така че знаят всичко, което им е нужно, за устройството на половите органи и за същността на секса. Освен това живеем в общество, в което темата е широко дискутирана. Бъдете сигурни, че преди да пристъпи към действие, пуберът се е посъветвал с достатъчен брой приятели. Вероятно е изчел и необходимата литература в интернет.
l Ако все пак решите открито да обсъждате човешката сексуалност, може да го правите само от медицинска гледна точка. Напомнете на тийнейджъра, че никога не бива да забравя предпазните мерки. В случай че имате син, не е удачно да му подарявате презервативи, смята Диана Панова. По-добре малко увеличете джобните му - така ще разполага с достатъчно пари, за да си ги осигури сам. Ако имате дъщеря, l В никакъв случай не се опитвайте да влизате в подробности за интимните преживявания на тийнейджъра. "Дълбоко в подсъзнанието си подрастващите приемат обсъждането на своя сексуален живот с родителите си като своеобразно кръвосмешение, така че не прекрачвайте границите на темата отвъд медицинския l Не бива да разказвате на децата си и за собствените си интимни преживявания. Ако ви питат нещо конкретно, отговорете им. Но не ви ли зададат целенасочен въпрос, няма защо да се изповядвате.
l Тема, за която открито може да говорите, е духовният аспект на любовта. Убедете децата си, че отношенията между двама души не се изчерпват с биомеханиката. Тийнейдъжърът едва ли ще ви се разсърди, ако му подарите книга, посветена на психологията на двойката. Всеки се интересува от такива теми, особено по-младите, които нямат опит.

Само за момичета: Загубата на девствеността често е безкръвна


Първият път като че ли е много по-вълнуващ за момичетата, отколкото за момчетата. Загубата на девствеността е съдбоносна стъпка, която ясно маркира прехода ти от девойка към жена. Много внимателно трябва да обмислиш как и кога да се случи това. Според психолозите жените, чийто първи акт е бил неприятен, след години страдат от душевни травми, които им пречат пълноценно да изпитват сексуално удоволствие.
Най-важно е да осъзнаеш, че няма най-подходяща възраст за загуба на девствеността. Това може да стане между 15-ата и 19-ата, но и след 20-ата година. Всичко зависи от физическата и емоционалната ти зрелост, както и от стечението на обстоятелствата. Според статистиката средната възраст, на която момичетата от Евросъюза губят невинността си, е 17 и половина години.
Почти няма девойка, която да пристъпи към първия си сексуален акт, без да е влюбена. Така че най-напред изчакай да се споходят чувствата и чак след това мисли за полов живот. Другият вариант е да потърсиш по-опитен от теб мъж, с когото си сигурна, че няма да имаш засечка. И при двете положения само ако напълно се довериш на партньора си, ще можеш да се отпуснеш. Иначе има опасност мускулите на влагалището ти силно да се стегнат и проникването да бъде много болезнено.
Колкото по-дълго продължи любовната игра, толкова по-добре за тебе. Така ще имаш време да се възбудиш, а това ще намали болката и притеснението ти.
При същинската дефлорация се скъсва хименът - ципата, която затваря влагалището. Много девойки се ужасяват, че това е придружено с огромна кръвозагуба и болка. В редки случаи обаче е така. Тъй като хименът е много тънък и гъвкав, при скъсването му обикновено се отделят едва няколко капки кръв. В 50% от случаите дори това не се наблюдава. Подобно явление се случва най-вече при момичетата, които редовно спортуват, тъй като техният химен е по-отпуснат.
Не е вярно, че от първия път не може да се забременее. Затова, колкото и да си развълнувана, не забравяй да се предпазиш от бременност и венерически болести. Най-добре с презерватив.
Ако много те боли, кажи на партньора си да спре, колкото и неприятно да му е това.
В случай че презервативът се скъса, незабавно си купи от аптеката хапче за спешна контрацепция след секс. То има най-сигурен ефект, ако го изпиеш до 12 часа след "гафа".
Ако въпреки всички мерки за сигурност установиш, че си бременна, тичай при квалифициран гинеколог. И дори не си помисляй да правиш криминален аборт, за чиито последици може да съжаляваш цял живот.

Само за момчета: Не слушай приятелите си,а само своята партньорка


Нормално е да се питаш дали първият ти сексуален акт ще се получи, ще ти хареса ли, приятелката ти ще се почувства ли удовлетворена, ще я боли ли. Все пак пристъпваш в непозната територия, а неизвестното колкото интригува, толкова и плаши. Предлагаме ти 7 полезни съвета.
1. Не бързай. Какво като приятелите ти са спали с момичета, а ти още не си? Всеки човек се развива със свой собствен ритъм. В случая е важно да удовлетвориш желанията не на познатите си, а само на двама души - твоите и на приятелката ти.
2. Създай подходяща обстановка. Покани я у дома, когато вашите ги няма и си сигурен, че няма скоро да се приберат. Подреди си стаята, запали уханни свещи, дръпни завесите.
3. Трябва да я възбудиш. Преди същинския акт отдели достатъчно време за разговори, шеги, галене и целувки. Деликатно прокарай ръце по тялото на партньорката си, за да я опознаеш и да провериш реакциите
4. Презервативът е задължителен. Понякога е достатъчно приятелката ти да е имала един-единствен сексуален контакт с друг човек преди теб, за да се е заразила с венерическа болест. Освен това не искаш да забременее, нали? Затова не се хващай на увещанията
5. Бъди искрен. Признай си, че ти е за първи път. След това без заобикалки
6. Нямай прекалено големи очаквания. Изобщо не се надявай, че сношението ви ще продължи с часове и че тя ще вика като обезумяла. Най-вероятно първият ти акт ще трае едва 2-3 минути. Но сексът е като спорта - добри постижения се постигат само с упорити тренировки.
7. Дори да се изложиш, го изкарай на майтап. Няма страшно, това се случва и на възрастните мъже. Не губи надежда, другият път сигурно ще се получи по-добре.

Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник