• Място на свободен дух и модерни решения

Време е детето ви да започне да се прибира по-рано, за да може да влезе в ритъм преди 15 септември.
Учебната година наближава, затова няма да е зле отсега да се опитате да върнете тийнейджъра към нормалния му ритъм на живот. Предлагаме ви няколко полезни съвета.
l Сключете договор. К
олкото и невероятно да звучи, тийнейджърите обичат да поемат отговорност. Правят го обаче само при условие, че не изпълняват заповеди, а следват собствената си воля. Затова накарайте детето само да изчисли в колко часа би трябвало да си легне, за да спи 8 часа, а на другия ден да стане навреме, т.е. преди обяд. Повтаряйте упражнението всеки ден.

Възложете му задачи, които да върши сутрин. С тази хитринка ще го принудите да се измъква по-рано от леглото. Обещайте му, че ако приключи със задълженията до обяд, след това ще е свободен чак до лягане.

Всеки ден се уговаряйте за часа, в който да се прибира. Бъдете гъвкави и реагирайте според случая. Ако отива на важен според него купон или среща, по изключение го оставете до по-късно. Но в случай че не го очаква нищо специално, нека да не закъснява.

Не отстъпвайте пред молбите му, ако ви звънне късно вечерта и попита дали не може да спи у приятели. Да ви е казал предварително.

Управлявайте семейството си като фирма. Ако закъснеете за работа, шефът ви ще се ядоса, нали? Същото е и у дома. Затова, в случай че пуберът не спази уговорката ви, не се колебайте да приложите наказанието, с което сте го заплашили. Не се измъчвайте от чувство за вина, не се оставяйте да ви умилостивява, не влагайте излишни емоции. Постъпете точно така, както бихте направили в офиса. Щом има уговорка, тя трябва да се спазва. Не бъде ли изпълнена, следват санкции. Колкото и да ви е трудно, бъдете непреклонни.
"Всичко за семейството"

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник