• Място на свободен дух и модерни решения

Детето ви изглежда все по-апатично, страни от старите си приятели, държи се безобразно у дома, на всичкото отгоре краде пари. Имате ли основателни съмнения, че това не са обикновени тийнейджърски изцепки, а признаци за наркотична зависимост? Тогава може да си позволите да пристъпите един от основните принципи на възпитанието - доверието. Вместо сляпо да продължавате да вярвате на сина или дъщеря си, спешно го/я подложете на тест за наркотици.

Наличието на психоактивни вещества може да се открие чрез изследването на всевъзможни биологични материали - сълза, пот, слюнка, урина, кръв, косъм. Тестовете за дрога са два вида - за конкретно вещество, както и комбинирани за всички видове наркотици. Проблемът е, че регистрират само наличието на дрога в организма, но не дават информация колко пъти е вземана, кога точно и в какви количества. Ако се окажат положителни, незабавно се обърнете към специалист, защото само той би могъл да реши проблема на детето ви.

Най-надеждният таен тест за наркотици е чрез отрязване на кичур коса от пубера, докато спи. Може да го направите в домашни условия, като купите теста онлайн от Съединените щати. Чрез него, до 90 дни след употребата им, може да се открие наличието на 7 от най-разпространените видове наркотици. Имайте обаче предвид, че един косъм не е достатъчен. Не стават и събраните от канала на банята, нито прекалено късите.

В България са далеч по-популярни тестовете с урина. Няма как да ги направите тайно, но пък имат предимството, че се продават в нашата аптечна мрежа. Състоят се от тест-ленти, които до 90 дни след употребата им могат да хванат следи от кокаин, марихуана, морфин, амфетамини. Принципът им е като на тестовете за бременност. Необходимо е пуберът да събере в пластмасов или стъклен съд около 150 мл урина. Лентата се потапя в нея и се държи там около 20 секунди, докато върху нея се появи цветна розова ивица. След това се изважда, поставя се върху гладка повърхност и се изчаква между 3 и 8 сек., но не повече. В случай че линията остане само една, тестът е положителен. Появи ли се и втора, той е отрицателен.

Уринният тест обаче има съществен недостатък - лесно може да се фалшифицира. Това става чрез капване на белина, лимонтозу, оцет или пускане на 2-3 топчета амониева селитра в него. Друг вариант е преди пробата пуберът да се налее с мляко и фурантрил. Може също да подмени лентичката с такава за вид наркотици, които не е взимал. Някои дори използват чужда урина или пазят на тайно място своя собствена, но чиста.

Затова е най-добре, колкото и да е неудобно, тийнейджърът да даде пробата пред очите ви. Не бива и да изпускате теста от очи, след като го купите, защото по интернет се предлагат ментета, които винаги дават отрицателен резултат. За щастие се продават и специални тест-ленти за установяване на фалшификации.

Тестовете със слюнка, които също може да вземете от аптеките, са с над 96% точност и резултатът излиза до петата минута. Те се правят като тези за урина, а резултатът се отчита за секунди.

Кръвните тестове са бързи и точни, но откриват наличието на наркотици само до 3 дни след употребата им. В София те се правят в Клиниката по съдебна медицина и деонтология към УМБАЛ "Александровска".
Десислава Митова, "Всичко за семейството"

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник