• Място на свободен дух и модерни решения

Cигурно е на 99,99% - първото желание на всеки тийнейджър, щом навърши 18 години, е да има шофьорска книжка и кола. Или поне шофьорска книжка и позволение да кара семейния автомобил. Ако синът ви или дъщеря ви наближават пълнолетие, "пиленето" за този подарък няма да ви се размине. Преди да решите дали да отстъпите пред молбите, претеглете всички "за" и "против". В случая не са най-важни финансовите ви възможности, а като отговорен родител да прецените дали детето ви е достатъчно зряло.
Твърдо "за"Шофирането е един от ключовете към свободата. Ако има начин да се при-движва самостоятелно, детето ви няма да бъде ограничавано от графика на градския транспорт или да ползва скъпи таксита.
Днес взимането на шофьорска книжка се е превърнало в един от най-важните ритуали в израстването и в интегрирането в света на възрастните. Добре е всеки, който желае и може, да премине през него.
Лятната ваканция е подходящ сезон за шофьорски курсове. Тийнейджърите са свободни, улиците са сухи, по-големите са със запълнени дупки, а трафикът е сравнително слаб заради отпуските.
Засега "против"С чиста съвест откажете да финансирате шофьорския курс на пубер, който се държи агресивно, отказва да поема отговорност за действията си, често пие или имате съмнение, че може да се дрогира.
Преценете дали има смисъл детето ви да ходи на шофьорски курс и ако не планирате покупката на поне един семеен автомобил. В противен случай, дори да вземе книжка, то само ще се ядосва, че няма какво да кара.
Ако вече е минал изпитаВ случай че пуберът току-що се е сдобил с важния документ, е най-добре да направите няколко неща.
l Давайте личен пример. Ако самите вие вършите купища нарушения, няма как да очаквате да не ви имитира. Затова се старайте винаги, когато го возите, да се държите изрядно на пътя.
l На първо време му правете компания. Нека синът или дъщеря ви да кара, вие само се возете и не засипвайте пубера със съвети. Намесвайте се само когато се налага.
l Мъжествеността не се измерва с километраж. От вас зависи синът ви да разбере, че фученето с бясна скорост не е гаранция за успех сред жените. Тази точка е много важна, защото тийнейджърският мозък не преценява последиците от поетите рискове в същата степен като този на възрастните. Затова не пестете обясненията.
l Нека обещае, че няма да пие. Вие пък обещайте, че ако се случи да надигне чашката и да ви извика да го приберете, няма да му се карате много.
l Разберете се колко човека може да вози. Статистиката сочи, че когато са в голяма група, тийнейджърите са склонни да поемат по-сериозни рискове.
l Не му плащайте глобите. Щом е направил нарушение, нека си носи последиците.
l Не бързайте да му купувате кола. Ако в началото се редувате да карате семейния автомобил, детето ви ще се чувства по-отговорно.
l Връчвайки му ключове за кола, символично му давате автономия. Ако имате възможност, след няколко месеца му подарете собствен автомобил, но чак след като се уверите, че вече няма проблеми с шофирането и най-вече - че владее нервите си.
"Всичко за семейството"

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник