• Място на свободен дух и модерни решения

Статистиките са стряскащи - всеки втори тийнейджър е бил подлаган на физическа или психическа агресия в училище, а всеки трети е налитал на бой, нерядко не само на връстници, но и на родителите си. Числата сочат още, че заради влошената социална обстановка българските тийнейджъри са по-агресивни от западноевропейските си връстници.

"Причините за агресията на 13-19-годишните са най-различни - обяснява психологът Николай Стоянов. - Най-напред те са органични. При тийнейджърите амигдалата - мозъчният център, който отговаря за емоционалните реакции, нараства с бясна скорост и функционира прекалено интензивно." На второ място, изтъква специалистът, основна "задача" на пубера е да се откъсне от семейството си. Затова, колкото по-близък е бил с родителите си в детството си, толкова по-силен е конфликтът му с тях.
На тази възраст е от огромно значение и мнението на връстниците. Почувства ли изолиран, тийнейджърът веднага гледа на навакса, като блесне с нещо. И когато няма възможност да се изяви чрез високи оценки, физическа привлекателност или талант, най-лесният път е агресията.

"Доста агресивни стават и децата, които по някаква причина не се чувстват добре у дома - казва още Николай Стоянов. - Някои са бити, други търпят психически тормоз. Наблюдава се и един парадокс - има тийнейджъри, обикновено от добри и преуспяващи семейства, които решават, че никога няма да бъдат на висотата на родителите си. И реагират по възможно най-грубия начин."

Ето и 10 съвета на специалиста, които ще ви помогнат поне донякъде да овладеете тийнейджърската агресия.
1. Никой не е съвършен, включително и вие. Разумно би било леко да занижите изискванията си, а всеки път, когато допуснете грешка, чистосърдечно си го признавате пред пубера.
2. Давайте личен пример. Защо да го упреквате, че се държи лошо с хората, щом самите вие го правите? Постарайте се поне пред него да овладявате пристъпите си на гняв и мерете думите си.
3. Научете го да вербализира чувствата си. Вместо да псува или дори да налита на бой, го накарайте ясно да изрази какво иска. Всеки път, когато се разкрещи, спокойно го питайте: "Какво точно желаеш да ми кажеш?", "Как би аргументирал мнението си?", "Какво мога да направя за теб?".
4. Следете езика на тялото си. Той е изключително важен, защото чрез него се предават 75% от човешките послания. Затова, докато спорите с тийнейджъра, не се навеждайте напред, не свивайте юмруци, не го гледайте отвисоко, не се извръщайте рязко. Всичко това са типични жестове на агресия.
5. Затворете гнева си. Направете следното упражнение. Когато пуберът ви вбеси, си представете, че събирате всичките си отрицателни чувства в кутия. Мислено я затворете, заключете я и хвърлете ключа надалече. Звучи странно, но действа.
6. Подкупете го. Пуберът скоро ще стане възрастен човек и вече добре разбира стойността на парите. Затова може да го накарате да обещае, че ако се държи прилично в продължение на 5 дни, ще получи дадена сума или ще го пуснете на купон. Не е вярно, че тази мярка не е възпитателна. Нали самите вие работите за пари? А за да ги изкарате, сдържате чувствата си на работното си място дори когато сте гневни.
7. Здрав дух в здраво тяло. Вместо да налита на бой, ще е доста по-полезно за пубера да спортува. Тръгне ли редовно на тренировки, скоро ще забележи и положителните промени във физиката си. А когато се почувства харесван от връстниците си, едва ли ще му е до агресия, по-скоро ще се замисли за любовни похождения.
8. Насочете яростта в правилната посока. Повечето успели хора твърдят, че всичко се свежда до 5% талант и 95% труд. Затова няма да е зле тийнейджърът да събере всичките си сили и да ги насочи например към вземането на някой изпит. Да изместиш конкуренцията също е своеобразна форма на агресия, само че е насочена в по-градивна посока.
9. Поровете из вещите му. Колкото и да е неморално, трябва да го направите при най-малки съмнения, че детето ви пие или взима наркотици. Тези вещества правят хората особено агресивни.
10. Бъдете търпеливи. Пубертетът отминава, така че гледайте синът или дъщеря ви да не става изявен побойник, пияница или наркоман. Всичко останало се размива във времето.

ДЕСИСЛАВА МИТОВА - Вестник "Всичко за семейството"

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник