• Място на свободен дух и модерни решения

(Четиво за РОДИТЕЛИ!)
След куп увъртания и уклончиви отговори родителите на Пепи му сервират неприятна новина - няма да го изпратят на лагер. 7-годишното момче, което отдавна се готви да отиде на море, а и приятелите му вече са се записали, е направо съкрушено. Възрастните знаем, че разочарованията са неизбежна част от живота, но как да обясним това на децата и да им помогнем да преглътнат горчивото хапче.
Разочарованието съдържа богата гама от негативни чувства - отчаяние, объркване, безсилие. Родителят трябва да убеди детето, че от всяка ситуация има изход, макар и не точно в желаната посока, и че злото може да е за добро, когато се извлече полезен опит.
Психолозите съветват да предприемете следните конкретни стъпки:
  • Най-напред изяснете от какво идва разочарованието, опитайте се да разберете какво точно кара детето да страда. Не подценявайте проблема, дори да ви се струва неоснователен. Проявете загриженост, но и увереност че "няма нищо страшно". Ако детето усети вашата безусловна любов и подкрепа, бързо ще преодолее разочарованието си.
  • Ако вие сте причината за разочарованието - т.е. не го изпращате на лагер, обяснете подробно защо.
  • Проявете търпение при проява на неадекватно поведение. Ако детето буйства и плаче, знайте, че това не е насочено срещу вас, а е израз на силно преживяната емоция.
  • В никакъв случай не обвинявайте детето, анализирайки ситуацията: "Ако не беше допуснал грешки, сега нямаше да плачеш".
  • Проявете съпричастност, уверете го, че разбирате неговата болка. Разкажете за ваши подобни преживявания в детството. Така ще утешите детето по-бързо, отколкото с думите "недей така", "не плачи", "стига толкова сълзи".
  • Имайте предвид, че децата не остават дълго в едно и също емоционално състояние, така че изчакайте, като държите детето под око.
  • Предложете да поиграете на любимата му игра или да отидете на кино.
  • Заявете готовност и желание да помогнете - попитайте го какво да направите. С това ще покажете на детето, че държите на него и за вас е важно то да се чувства добре.
  • И в този случай родителският пример е най-показателен. Ако вие показвате силен дух и детето е виждало, че с усилия на волята преодолявате трудности, значи сте предали най-важния урок.
"ВСИЧКО ЗА СЕМЕЙСТВОТО"-в. 24 часа

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник