• Място на свободен дух и модерни решения

(Четиво за родители)
Проявата на любов без ограничения и дисциплина разглезва детето и го подтиква да манипулира околните, твърдят психолозите. Поставянето на граници пази детето от много опасности, помага му да различи доброто от лошото, улеснява общуването. Само че това неизбежно минава през категоричната забрана и употребата на думичката "не", която поражда неприятни емоции и вътрешна съпротива. Затова се налага родителите малко да хитруват и да избягват отрицателните изречения.
l Психолозите съветват да избягвате забраните, като предлагате алтернативни решения. Например вместо "Не пръскай с водния пистолет вкъщи", кажете "Хайде да излезем навън, да се поразходим и да поиграем с водния пистолет". Ако детето вече е започнало да прави нещо, към което имате забележки, вземете мерки да намалите неприятните последствия. Щом майстори апликация с цветен пясък и ситни мъниста, които пилее навсякъде, не казвайте да спре, а помогнете да постели вестник. Когато детето поиска солети или бисквита точно преди обяд, не го отрязвайте с категоричното "Не може, след малко всички сядаме на масата", а му предложете парченце диня или праскова. Или се уговорете да си запази бисквитката, но да я изяде за десерт. Ако детето настоява да облече любимия си суичър през лятото или летен панталон през зимата, дайте няколко по-подходящи варианта, между които да направи избор.

l С възрастта децата захитряват и става по-трудно да се измъкнете от сложните ситуации или да отвлечете вниманието им. Но не е невъзможно. Ако забележите, че детето задържа поглед върху скъпа играчка в магазина, извадете шишето с вода и му предложете да пийне, защото е топло. Или го попитайте дали му се хапва нещо. Може и да му покажете колко интересно светлините се отразяват в огледалото, сякаш са включени още толкова лампи. Докато разсейвате детето, се отдалечавайте от скъпата при- мамка.

l Не изпадайте в крайности и позволявайте някои друбни щуротии. Няма нищо страшно детето да спи с новия си костюм на Спайдърмен, какво толкова ще да му стане? Или на път към къщи му разрешете да минава през локви, нали и без това предстои преобличане и къпане. Животът предоставя много по-смислени възможности да научите детето на дисциплина.

l Ако заниманието или поведението му създава опасност от нараняване, не се колебайте да кажете "Спри", "Не пипай, опасно е!". Изречете забраната, без да повишавате тон, но твърдо и категорично, със сериозно изражение на лицето. Ако не сте достатъчно убедителни, ще изпратите на детето смесено послание, което само ще го обърка. Когато то се подчини на вашата забрана, отвърнете с усмивка и благодарете, че ви е послушало.

Материалът подготви : ТАТЯНА EНEВА, Всичко за семейството (в. 24 часа)

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник