• Място на свободен дух и модерни решения

B древна Гърция мъжкото приятелство било на почит, приемало се за върховна добродетел, а за женското говорели с пренебрежение. От тогава до днес нищо не се е променило. Потвърждение за това, че приятелството между жени е феномен, все още няма. Въпреки това психолози от цял свят се надпреварват да разсъждават над темата защо е необходимо то и какви проблеми може да предизвикват. Те, разбира се, говорят за истински, а не лицемерни и завистливи приятелки.

Психолозите смятат, че нуждата от една-две близки приятелки се появява още в детството и се запазва до края на живота ни. Като тийнейджъри прекарваме часове наред с връстничките си, с които нищим любовните си дела и страдаме заедно от несправедливите си родители. Когато пораснем, разчитаме на приятелките като коректив на поведението ни, но и като рамо, на което да изплачем болката си. При жените приятелският кръг окончателно се затваря около 40-годишна възраст, докато мъжете са склонни да откриват нови и нови съмишленици по чашка, хоби или приключения до края на живота си.

Защо са ни нужниНима не можем да ходим по магазините, на кино и да решаваме проблемите с мъжете и сами? Отговорът на този въпрос са намерили психолози от Калифорнийския университет. Според техните изследвания жените имат нужда макар и от само една приятелка поради следните причини:
1.Дългите срещи с приятелки са важни за здравето ни и дори са в състояние да удължат живота ни. Присъствието им и тяхната подкрепа ни помагат да постигнем равновесие в живота си. А емоционалността и откритостта на приятелките са ни нужни най-вече при решаване на важен проблем. Те най-добре ще ни кажат подходящ ли е въпросният мъж за нас, как точно да постъпим при проблеми с децата, дали си струва да си купим точно тази рокля или обувки.
2.Липсата на поне една приятелка е опасна за здравето ни толкова, колкото пушенето и излишните килограми. Ако няма с кого да споделиш проблемите и се налага да ги таиш вътре в себе си, това може да доведе до нервен срив. Обичайно жените имат сходни тревоги, в диалог бързо стигат до разбиране и измислят оптималният изход. В критична ситуация именно приятелката ти дава най-ценния съвет.
3 При стрес и депресивни състояния никой няма да те успокои по-добре от приятелката. Причината е, че женския организъм произвежда повече от хормона окситоцин (успокояващият хормон на нежността). Той се изработва в момент, когато ни успокоява отдавна познат и близък човек, на когото имаме доверие и сме сигурни, че той няма да ни напусне никога. А кой е това? Естествено, приятелката.

Подводни камъни

Има няколко особено тежки препятствия по пътя към истинското приятелство, с които рано или късно се сблъскват всички жени. Необходимо е да се научим да ги преодоляваме.


Ревност. Тя може да възникне от какво ли не: успех, пари, постижения. Сръдни на тази основа може да се окажат фатални за приятелството.

Изход: Най-доброто средство за борба с ревността е искрената радост за успехите на приятелката. Това може да ви подейства стимулиращо, да ви накара да потърсите ново поле за изява. Помнете, че според статистиката успехите на един човек от определен приятелски кръг често спохожда и останалите.

Мъже. Когато на пътя на две приятелки застане мъж, приятелството между тях ще се запази само ако са психологически зрели. Тогава те се срещат, открито обсъждат възникналата ситуация и взимат решение. Но това, за съжаление, се случва доста рядко.

Изход: Най-често ситуацията изглежда по следния начин. Приятелките се влюбват в един и същ мъж и се разделят с гръм и трясък. След известно време започват да тъгуват една за друга, осъзнават грешката си и се сдобряват. "Победителката" надълго и нашироко обяснява какъв идиот се е оказал въпросният мъж, а "победената" благодари на съдбата, че се е разминала с подобно разочарование. Тогава струва ли си раздялата?

Различно материално положение. Много е трудно да имаш по-малко и да не злобееш, че приятелката ти има буквално всичко.

Изход: Ако материалното положение на приятелките е прекалено неравностойно, трябва да градят отношенията си не на парите и вещите, а на разговорите и съпричастността. Помнете, че колкото и пари да има приятелката ви, нея също я спохождат проблеми с мъжете, децата, прическите, житейските избори. Всички сме хора и имаме нужда от подкрепа. Ако успеете да преодолеете проблема, със сигурност ще създадете непоклатимо приятелство до края на живота си. Ако сте от страната на парите, опитайте да не парадирате с финансовото си положение и се съобразявайте, когато предлагате място за среща. Защото няма нищо по-пагубно за приятелството от репликата: "Да се срещнем в (предлагате скъпо заведение), пък аз ще платя сметката".
Разстояние. То е истинско изпитание за приятелството. Ако ви разделят километри, да поддържат отношения е по силата само на много верни хора.

Изход: Разстоянието винаги може да се преодолее. Особено в днешното онлайн време. Ако наистина държите на приятелката си, не се оставяйте на всекидневните проблеми и намирайте начин поне веднъж в седмицата да си "побърборите" в някой форум.

Брак. Една от приятелките така или иначе ще се омъжи първа, другата - по-късно. И това не трябва да става повод за раздяла.

Изход: Необходимо е да се научите искрено да се радвате за приятелката си. Сватбата не е повод за сръдни. В този момент близката приятелка е необходимо по-силно от всякога да подкрепя булката. Дори и да смята, че младоженецът е недостоен за нея. Да, след това времето за безкрайни разговори и шляене ще е много по-малко, вместо в мола приятелката ще иска да отиде в супермаркета. Но тя си е все така добра и отзивчива, мила и искрена - не забравяйте това. Издържите ли на различията в живота ви, скоро и вие ще имате семейство и ще си станете още по-близки.

Как да запазим дружбата по-дълго?

1. Признайте важността на приятелството. Много млади жени не го приемат насериозно. Те смятат, че може да пожертват приятелството заради любимия мъж, заради децата или просто заради липсата на време. Когато обаче имат нужда от приятелска подкрепа, може да се окажат сами пред изпитанията.
2. Поддържайте приятелката си. Дори кратко писъмце по електронната поща или телефонно обаждане е достатъчно, за да не прекъснат отношенията ви. Старайте се винаги да сте наясно какво се случва в живота 3. Бъдете справедливи. Жените като правило оценяват качеството на приятелството по това доколко са искрени отношенията ви. Така че не премълчавайте и в никакъв случай не лъжете. Една изречена неистина може да сложи край и на най-дългото приятелство.
4. Дайте от времето си. Срещите на живо са основата на здравите отношения. Използвайте всяка възможност да общувате с приятелката си. Определете си ден от седмицата, когато да се срещнете след работа, а не бързайте да се прибирате при мъжа и децата. Повярвайте, това ще е полезно не само за приятелските, а и за семейните ви отношения.
5. Не изчезвайте. Ако приятелката ви има проблем, важно е да сте близо до нея. Това ще 6. Приемайте критиката. Човек е така устроен, че критикува с лекота, но настръхва, отправят ли му забележки. Научете се да се вслушвате в упреците на приятелките си и помнете, че те го правят за ваше добро. Кой друг ще ви каже, че бъркате в прекаленото си обезличаване заради мъжа до вас. Или че детето ви е страшно разглезено, а новата рокля ви стои направо ужасно.

Пепа Йорданова, "Всичко за семейството"

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник