• Място на свободен дух и модерни решения

Mозъчният удар (инсултът) представлява нарушение на мозъчното кръвообращение. Една от причините, които могат да го предизвикат, е горещината. Високите температури създават аномалии в кръвното налягане (рязко повишаване или спадане), които могат да доведат до инсулт. Най-честата причина за това сериозно неврологично заболяване е тромбозата - запушване на артерия с кръвен съсирек (тромб), което препятства снабдяването на главния мозък с кръв. Често такъв съсирек възниква и при атеросклероза.
Инсултът застрашава и хора на 30-35 години. Най-уязвими са чувствителните и амбициозните. При мозъчния удар загиват огромен брой клетки на главния мозък. Онази част от организма, която трябва да се контролира и управлява от тях, не е в състояние да функционира. Това довежда до нарушаване на нормалния ритъм на живот.
Предвестник на сериозното заболяване е т. нар. микроинсулт. Неговите симптоми са:
l краткотрайно главозамайване;
l неясно и безпричинно чувство на обърканост;
l лека неповратливост на ръката, която води до промени в почерка;
l внезапни затруднения в говора;
l необясними личностни изменения - лесна раздразнителност, избухливост, рязка смяна на настроението.
Към по-тревожните признаци за наличието на микроинсулт спадат:
l внезапна и временна слабост, изтръпване или загуба на чувствителност на лицето, горен или долен крайник;
l рязко влошаване на зрението, особено на едното око, виждане на двойно изображение;
l необяснимо главоболие, главозамайване, загуба на равновесие;
l затруднения в говора.
В най-ранния си стадий инсултът е лечим въпреки необратимите поражения, нанесени в главния мозък. Навременното диагностициране и компетентната намеса на специалистите могат да отстранят в много голяма степен получените поражения. С активното и волево участие на болния и с помощта на неговите близки се постигат много добри резултати. До голяма степен поразеният от инсулт може да се върне към своя пълноценен начин на живот.
Най-важно е навременното започване на лечебните процедури - още през първите 24 часа от инсулта. Погрешно е схващането, че е необходимо да измине определен период на пасивно поведение, след което да започне възстановителният процес. Двигателната рехабилитация при исхемичните мозъчни инсулти (при запушване на мозъчен кръвоносен съд) започва на втория-третия ден, а при хеморагичните инсулти (вследствие разкъсване на кръвоносен съд) - една седмица след инцидента. Целта е да се постигне преразпределение на функциите на клетките в мозъка - здравите участъци да поемат ръководните функции на загиналите клетки. Всяко забавяне затруднява възстановяването и може да доведе до тежки и непоправими усложнения.
ВСИЧКО ЗА СЕМЕЙСТВОТО

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник