• Място на свободен дух и модерни решения

Търсене

BG Web Counters


Tyxo.bg counter

Посещения през предишния месец

Как да разпознаете микроинсулта

Публикувано от админ (Борджуков) 24 август 2013

Mозъчният удар (инсултът) представлява нарушение на мозъчното кръвообращение. Една от причините, които могат да го предизвикат, е горещината. Високите температури създават аномалии в кръвното налягане (рязко повишаване или спадане), които могат да доведат до инсулт. Най-честата причина за това сериозно неврологично заболяване е тромбозата - запушване на артерия с кръвен съсирек (тромб), което препятства снабдяването на главния мозък с кръв. Често такъв съсирек възниква и при атеросклероза.
Инсултът застрашава и хора на 30-35 години. Най-уязвими са чувствителните и амбициозните. При мозъчния удар загиват огромен брой клетки на главния мозък. Онази част от организма, която трябва да се контролира и управлява от тях, не е в състояние да функционира. Това довежда до нарушаване на нормалния ритъм на живот.
Предвестник на сериозното заболяване е т. нар. микроинсулт. Неговите симптоми са:
l краткотрайно главозамайване;
l неясно и безпричинно чувство на обърканост;
l лека неповратливост на ръката, която води до промени в почерка;
l внезапни затруднения в говора;
l необясними личностни изменения - лесна раздразнителност, избухливост, рязка смяна на настроението.
Към по-тревожните признаци за наличието на микроинсулт спадат:
l внезапна и временна слабост, изтръпване или загуба на чувствителност на лицето, горен или долен крайник;
l рязко влошаване на зрението, особено на едното око, виждане на двойно изображение;
l необяснимо главоболие, главозамайване, загуба на равновесие;
l затруднения в говора.
В най-ранния си стадий инсултът е лечим въпреки необратимите поражения, нанесени в главния мозък. Навременното диагностициране и компетентната намеса на специалистите могат да отстранят в много голяма степен получените поражения. С активното и волево участие на болния и с помощта на неговите близки се постигат много добри резултати. До голяма степен поразеният от инсулт може да се върне към своя пълноценен начин на живот.
Най-важно е навременното започване на лечебните процедури - още през първите 24 часа от инсулта. Погрешно е схващането, че е необходимо да измине определен период на пасивно поведение, след което да започне възстановителният процес. Двигателната рехабилитация при исхемичните мозъчни инсулти (при запушване на мозъчен кръвоносен съд) започва на втория-третия ден, а при хеморагичните инсулти (вследствие разкъсване на кръвоносен съд) - една седмица след инцидента. Целта е да се постигне преразпределение на функциите на клетките в мозъка - здравите участъци да поемат ръководните функции на загиналите клетки. Всяко забавяне затруднява възстановяването и може да доведе до тежки и непоправими усложнения.
ВСИЧКО ЗА СЕМЕЙСТВОТО

Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник