• Място на свободен дух и модерни решения

Пчелите, осите и стършелите, които се срещат често на нашите географски ширини, са най-активни през юли, август и септември. Техните ухапвания някои хора понасят сравнително леко, но при други има риск да се стигне до сериозни, дори животозастрашаващи състояния.

Леките форми на алергичен отговор се характеризират с локални реакции - обриви, зачервяване (на по-голяма площ), сърбеж, отоци около очите, устните, шията, ларинкса, ушите, гънките около слабините. При по-тежките случаи проявите се разпространяват по цялото тяло, появяват се задух, трудно гълтане, променен глас, стягане в гърдите, хрипове.
Част от тези тежки случаи се дължат на ужилване в областта на езика, гърлото, гръкляна, шията. Тогава поради бързия и значителен оток се притиска трахеята и се затруднява дишането, а може да настъпи и рязко понижаване на артериалното налягане.
Най-сериозната и животозастрашаваща реакция към отровата на жилещите насекоми е анафилактичният шок. Той може да има мълниеносна форма - симптомите започват 3-10 минути след ужилването. Пострадалият е неспокоен, чувства стягане в гърдите, гадене, болки в корема. Други възможни симптоми са обилно изпотяване, задух, белодробен оток, оток на гръкляна или на цялото тяло, влошаване на сърдечната дейност. Кръвното налягане спада рязко под 80/50. Пострадалият загубва съзнание, появяват се гърчове. Ако не се окаже спешна медицинска помощ, може да умре.

Когато симптомите се появяват 30-40 минути след ужилването и не се развиват толкова скоростно, става дума за бързо настъпващ шок. Налице са колапс, тежки отоци, задух, суха кашлица. При ненавременно лечение също е възможно да се стигне до летален изход.

При забавената форма на анафилактичния шок симптомите се появяват след повече от 40 минути и са много леко изразени. Основно се наблюдава засягане на вътрешните органи - бъбреци, сърце и т.н.

При развитие на анафилактичен шок подкожно се инжектира адреналин. Ако най-близкият медицински пункт е трудно достъпен, счупете ампула с адреналин и го излейте под езика. При липса на ефект манипулацията се повтаря на 15-ата минута. В случай че това е невъзможно, болният се облива със студена вода или се потапя в най-близкия водоем - тази мярка може да забави развитието на шока. Хората, които знаят, че са алергични, в планината винаги трябва да носят със себе си т.нар. анафилактичен набор: ампула адреналин плюс ампула урбазон и алергозан.

Ако случаят не е критичен, можете и сами да окажете помощ. Необходимо е да извадите жилото, като го изстържете с тъп предмет - при полеви условия може да ползвате дори личната си карта или нокът. Няколко пъти на ден внимателно измийвайте пострадалото място със сапун и вода. Поставете върху него студен компрес или лед, увит в кърпа. Намажете ужиленото място с мехлем от хлебна сода и вода и го оставете да действа 15-20 минути. Ако болката е силна, вземете обезболяващ медикамент.
Всичко за семейството в.24 часа

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник