• Място на свободен дух и модерни решения

 Четиво за родители!
Не отвръщайте на грубостта с грубост и не подценявайте преживяванията на сина или дъщеря си, ако искате да ви се доверяват

"Юношеството е време, в което настъпват много бързи и осезаеми промени в човешката физика и психика. Обикновено чрез агресията или резервираното си държание тийнейджърите най-напред "уволняват" родителите си. След години, когато преценят, че са станали самостоятелни, те отново ги "назначават". Този път само като консултанти и никога повече - като мениджъри", пише американският психолог Стюарт Голдман. Специалистът обобщава 5 основни проблема, с които всички родители неизбежно се сблъскват по време на прехода на синовете и дъщерите им от детството към зрелостта.

Дава и конкретни съвети как да се справите.
1. Казва, че ви мрази. Колкото и добре да се държите, рано или късно се сблъсквате с грубите думи на пубера, наглото въртене на очи, дразнещото повдигане на рамене.
Решението: Дори да се изкушавате да го направите, не бива да отвръщате на грубостта с грубост. Ако пуберът ви обижда, кажете: "Ако нямаш нищо важно за споделяне, по-добре замълчи". Изчакайте ядът му да премине и след това обсъдете спокойно проблема. Ще се изненадате колко интелигентно и добре изразяващо се може да стане детето ви в такива моменти.

2. Не се откъсва от социалните мрежи. Синът или дъщеря ви постоянно наднича в лаптопа и мобилния си телефон и пише кой знае какви съобщения на кой знае кого. Така не остава време за общуване с хората, с които живее.
Решението: "За тийнейджърите е важно постоянно да са във връзка с приятелите си. Момичетата и момчетата, които имат приличен успех в училище и нямат асоциално поведение, едва ли са пристрастени към мрежата, така че не се тревожете", обяснява Голдман. Трябва все пак да поставите ограничения. Не позволявайте да гледа във фейсбука или да изпраща есемеси по време на семейните вечери. Опитайте да взимате лаптопа във вашата стая през нощта. Иначе пуберът ще продължи да чати. Според лекарите е най-добре да изключва компютъра поне час преди лягане, за да се успокои нервната му система.
3. Прибира се прекалено късно. Вие стоите притеснени на балкона, а дори когато се върне, стресът ви държи будни до сутринта.
Решението: "Нормално е тийнейджърът да проверява дали може да прескача поставените от вас граници, за да си доказва, че е пораснал. Същевременно съзнанието му е устроено така, че той продължава да очаква от вас да му поставяте граници. Така че продължавайте да упорствате", обяснява психологът. Добре е, преди да определите вечерен час, да проверите дали изискванията ви са изпълними. Съгласете се, че няма как дискотеката да започва в 20 часа, а вие да искате детето да е у дома в 21 ч., ако до вас има 1 час път с градския транспорт. След като поставите изпълнимите изисквания, не отстъпвайте от тях.
4. Изглежда все по-странно. Приехте, че дъщеря ви си е пробила 8 дупки на едното ухо. Преживяхте, че синът ви си е боядисал косата в зелено. Едва сдържахте сълзите си, когато видяхте нашареното с татуировки тяло на детето си. Но ви идва в повече новината, че иска да добави към тях пиърсинг и флеш.
Решението: Макар че по закон за татуиране и пробиване на дупки по кожата на непълнолетните се изисква родителско разрешение, някои студиа си затварят очите. Затова поговорете със сина или дъщеря си най-вече за хигиената и за опасността от предаване на смъртоносни болести като хепатит и СПИН от нестерилни уреди. Съществуват временни татуировки, които издържат до месец, предложете тази алтернатива. Така ще могат по-често да сменят картините по себе си и няма да се отегчават. А боядисването на косата е временно увлечение, така че не се задълбочавайте.
5. Превръща всичко в драма. Колкото повече се опитвате да утешите детето заради негов собствен провал или ваш отказ за нещо, толкова по-силно то крещи и да тряска вратите.
Решението: Някои центрове в мозъците на тийнейджърите са по-активни, отколкото при възрастните. Затова пуберите реагират толкова бурно на всяка емоция. "В никакъв случай не подценявайте преживяванията на детето си - съветва психологът. - Иначе има опасност то да реши, че му се подигравате, и да спре да ви се доверява. Дори да не може да му кажете как да си върне гаджето или как да се сдобри с най-добрия си приятел, поне се постарайте да го изслушате. Докато говори, вероятно само ще стигне до решението на проблема си."

ДЕСИСЛАВА МИТОВА - Всичко за семейството
(Публикация на в. 24  часа)

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник