• Място на свободен дух и модерни решения

Снимка: Елена Фотева
Въпреки ограничения достъп до ОАРИЛ-а на бургаската болница майката и бащата на 12-годишното  русначе, което пострада нелепо на плажа на ММЦ, всеки ден ще имат възможност да виждат сина си.
Това е станало ясно днес, при първото посещение на родителите в реанимацията. Семейство Севастиянихини е било посрещнато на летището от кмета на Бургас Димитър Николов, който заедно с тях е отишъл в болницата.
Искам те да са сигурни, че лекарите в Бургас правят всичко възможно да спасят сина им, каза Николов. Със състоянието на Олег се е запознал и шефът на реанимацията към Военна болница проф. д-р Николай Петров.
В момента той е в отпуск в Бургас и веднага изрази съпричастност, каза кметът Николов.
Момченцето беше затрупано с пясък в дупка, което копало заедно с приятели на плажа в ММЦ на 14 август около 17.30 ч. Нещастието е станало точно месец преди 13-ия рожден ден на Олег.
Както "24 часа" вече писа момченцето е било на спортен лагер на баскетболния отбор, в който се съзтезава.
Няколко минути, докато го извадят от дупката, момчето е било без дишане и сърдечна дейност, т.е. мозъкът е бил без кислород, което е причинило оток, обясни  шефът на ОАРИЛ към болницата д-р Антон Григоров. Той също се е срещнал с родителите днес.
Рано сутринта е направен повторен скенер, който е показал, че отокът е леко спаднал, но за подобрение не можело да се говори.
Междувременно състоянието на малкия пациент е подробно обсъдено и на консилиум. Родителите са научили от първа  ръка какво лечение се прилага на детето им и какво следва да се направи.
Скоростното пристигането на Севастиянихини в Бургас стана възможно след като от почетното консулство на Руската федерация съдействаха епикриза на малкия да пристигне по най-бързия начин до консулската ни служба в Москва. Оттам веднага издали виза.
Обсъждана е възможността Олег да се транспортира до Русия, но засега становището на медиците е отрицателно. Те изчакват да видят как ще реагира  организмът на момчето при постепенното намаляне на лекарствата, с които се третира мозъчния оток. Всички се надяват на това, че организмът е млад и достатъчно силен, за да се справи със ситуацията.
Преместването на Олег ще се коментира отново през следващата седмица.

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник