• Място на свободен дух и модерни решения


Сигурно е, че ще ви ги зададат, така че се подгответе добре.
Ако направите добро впечатление на интервюто за работа, вероятността да спечелите мястото става голяма. Значи трябва да се подготвите отлично. Трудно е да предвидите всички въпроси, които могат да ви зададат. Но има 10, които е 99,99% сигурно, че ще присъстват в интервюто. Списание Business In- sider съветва как да се справите с тях.
Разкажете ми за себе си
Отговорът на този въпрос обикновено отнема не повече от една-две минути, но действа като визитна картичка. От вас се иска накратко да разясните кой сте и да покажете, че можете да се изразявате добре. Не започвайте да нижете надълго и широко личната си история. Говорете за най-важните моменти от професионалния си опит и пояснявайте как с натрупаните знания и умения бихте могли да бъдете полезни в компанията, в която кандидатствате. За да успеете да изтъкнете качествата си още при този въпрос, предварително проучете какво търсят бъдещите ви работодатели. Ако предпочитат техническите умения, похвалете се с тях. Набележете си две-три важни постижения и непременно ги споменете.
Какви са силните и слабите ви страни?
Спомнете си какво казват другите за вас, когато мислите за положителните си страни. Подкрепяйте твърденията си с примери. Избирайте качества, които пасват на културата и целите на компанията. Най-важното, когато избирате кои силни страни да подчертаете, е да сте сигурни, че те имат връзка с позицията, която се надявате да получите. Ако например кандидатствате за работа в човешките ресурси, говорете за умението си да общувате с различни типове хора.
Въпросът за слабите ви страни винаги е най-трудният. Придържайте се към истината и споменете мерките, които вземате, за да се справяте със слабостите си. Не разкривайте нищо, което би ви накарало да изглеждате некомпетентени - например, че не можете да се справяте с крайните срокове. Накарайте недостатъците си да звучат по-позитивно, но гледайте отговорът ви да не звучи твърде отрепетиран.
Каква заплата очаквате?
Не е необходимо да отговаряте на този въпрос на интервюто. Може да се опитате да го отклоните, докато не получите реална оферта. Кажете на интервюиращите, че искате да отложите този разговор за момента, в който и двете страни са сигурни, че вие сте правилният човек.
Защо искате да работите за нас?
Прочетете всичко, което можете да намерите за компанията. Ако вие или приятелите ви познавате хора, които работят там, помолете за разговор, в който ще ги разпитате за фирмата. Когато сте готови с проучването, трябва да определите как целите на компанията се свързват с личните ви цели и бъдеще.
Къде се виждате след няколко години?

Помислете как постът, за който кандидатствате, може да ви помогне да се придвижите напред. Опитайте да бъдете честни, но не дотам, че да признаете, че сте готови да работите и за конкурента им, или нещо твърде лично, като желанието да станете майка. Придържайте се към професионалните примери, интервюиращите не се интересуват от плановете за личния ви живот.
Кандидатствате ли и за други компании?
Отговорете кратко. Едно просто да плюс споменаване, че сте отворени към различни възможности, е достатъчно. Може също да кажете, че тази работа е приоритетният ви избор. Не лъжете, че кандидатствате в някои големи компании, ако не е така.
Какво можете да направите за нашата компания?
Когато се готвите за интервюто, помислете защо бихте се справили добре на желаната позиция и какви стъпки сте предприели, за да постигнете това. Предложете нови идеи и примери за нещата, които вече сте постигнали и които са били от полза за предишните ви работодатели.
Защо напускате предишната си служба?
Придържайте се към истината. Ако напускате заради негативна ситуация, в никакъв случай не говорете лоши неща за старата си фирма или шеф. Фокусирайте се върху факта, че търсите израстване и че според вас новата компания е стъпка в правилната посока.
Имате ли въпроси?
Задаването на уместни въпроси може да разкрие много за личността ви и да се окаже най-важната част от интервюто. Отделете време, за да измислите въпроси, на които не може да се отговори само с да или не. Не задавайте въпроси, в които се съдържат твърде много предположения и които ви карат да звучите, сякаш сте сигурни, че работата вече е ваша. Не се фокусирайте върху заплащането, бонусите и повишенията. Обърнете повече внимание на нещата, които можете да направите за компанията, вместо на това, което тя може да стори за вас.
Как се справяте с конфликти?
Внимавайте, когато отговаряте на този въпрос, за да не създадете впечатление на огорчен или негативен човек. Винаги трябва да бъдете позитивни, защото това показва, че отлично умеете да се справяте с конфликтните ситуации. Говорете за проблем, пред който сте били изправени (не такъв, който сте създали сами) и очертайте стъпките, които активно сте предприели, за да го разрешите.

5 съвета, за да получите мястото


Интервюто за работа е кошмар за всеки. Как да се представете добре и да се преборите със стреса съветва специалистът по кариерно развитие Андриан Пинантоан.
  • Ентусиазъм. Речникът, който използвате, говори много за личността, която сте. "Това ми е работата", "Това е моя мисия", "Това е кариерата ми" - тези изрази имат сходно значение, но показват различни нива на ентусиазъм. А мениджърите имат набито ухо.
  • Впечатляващ финал. Освен Принципът на първото впечатление е много важен и Принципът на последното. Не е трудно да предположите, че интервюто е на път да приключи, когато интервюиращият ви пита дали имате други въпроси. Това е моментът да блеснете. Измислите добра история, която логично да доведе до адекватен финален въпрос от ваша страна.
  • Благодарете. Покажете на интервюиращия, че оценявате усилията му. Кажете например: "Благодаря ви, че отделихте време от напрегнатия ви график, за да се срещнете с мен." Дори да не ви наемат сега, е важно да ви запомнят. Простият израз на благодарност ще увеличи хората, готови да ви помогнат в бъдеще.
  • Проследете развитието. Когато си тръгнете от интервюто, изпратете благодарствен имейл след около час. Повторете го след три дни, след седмица, периодично, докато не получите категоричен отговор да или не. Така напомняте за себе си. В никакъв случай не се отказвайте. Има много причини, поради които интервюиращия не ви се обажда, а не само защото сте се провалили. Това може да е тест за постоянство. Или да е много зает. Или пък да отлага вземането на решение.
  • Научете се да преговаряте. Има едно нещо, което всички с високи резултати правят: те преговарят, когато получат предложение. Това е признак, че вие също сте изпълнител от високо ниво. Няма нужда да лъжете, че имате много възможности. Самият факт, че повдигате темата за преговори, показва, че сте търсен.
"Всичко за семейството"

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник