• Място на свободен дух и модерни решения


На 20-ти май се проведе инициативата "Млад кмет за един ден". Имаше представители от всички средни училища в град Троян, като всеки се открояваше със своите инициативи, в които е участвал, с интересите си в различни области, както и с постижения, независимо на какво ниво. Въпреки че денят не започна толкова обещаващо - с обилни валежи още от рано, то по отношение на преживявания беше пълна противоположност. 

Всеки имаше своята позиция в Общината, заедно с отговорностите, които тя носи. Аз бях кмет за един ден, Теодора Моева от СУ "Васил Левски" беше председател на Общинския съвет, заместник-кмет по финансите беше Габриела Михайлова, заместник-кмет „Образование, култура, социални и младежки дейности" -–Христина Грънчарова от ПГМЕТ „Академик Ангел Балевски“, началник на отдел „Образование, култура, спорт и демографска политика“ бе Диана Тодорова от НУПИ „Проф. Венко Колев“, а на стола на директора на дирекция "Строителство" беше Митко Миков от СУ „Васил Левски“ – с. Черни Осъм. 

Работният ден започна с оперативка. Най-трудно ми се стори поддържането на координация за различни проекти с различни хора и в различни сфери. Това се потвърди при обиколката при началниците, които ни разказаха накратко с какво се занимават. След това всеки прекара деня със своя наставник на отредената му позиция. 

Моята задача беше заедно с госпожа Донка Михайлова да посрещнем гражданите и кметовете от общината и не само да изслушаме проблемите им, но и да намерим адекватно и бързо решение. В тази ситуация госпожа Михайлова се доказа като експерт. Знаеше кога и кого да повика за експертно мнение, а самата тя знаеше за всяка сфера по малко, което определи като свое задължение. Въпреки понякога странните искания, молби или оплаквания на гражданите, тя запази самообладание и не си позволи да пропусне процедура, през която трябва да се премине. Тези разговори, с които г-жа Михайлова сигурно е свикнала и са част от ежедневието ѝ, бяха нещо ново и интересно за мен. Друго нещо, което ми направи силно впечатление в работата на кмета, е колко всъщност недооценена е. Някои от хората – независимо дали от онези, дошли, за да решат проблемите си през този ден, или онези, които коментират в социалните мрежи, не си дават сметка, че да си кмет не означава да седиш с чашата кафе на удобен стол зад голямо бюро, а напротив – означава да поддържаш комуникация с гражданите, да ходиш из целия град по строежи и събития, да се интересуваш всяка сутрин от новини, статистики, закони и тенденции, да намираш най-доброто и законно решение, което да удовлетвори всички, за колкото се може по-малко време, да се фокусираш върху позитивното, въпреки че то е по-рядко срещано за сметка на лошите новини, и точно това да те мотивира да продължаваш напред. Работата на кмета не е от 8.00 до 17.00 часа. 

През този ден осъзнах няколко неща, най-важното от които – че позицията кмет не е за мен. И въпреки това не съжалявам, че отделих един ден, за да го разбера. Смятам, че този пост носи със себе си много отговорност. Такава, каквато аз не съм способна да понеса. Това е отговорност не само към гражданите или хората, с които работиш. Това е отговорност пред теб самия, че си успял да изживееш изминалия ден така, че да не съжаляваш за решенията си, понеже те влияят на хора, за които те е грижа и искаш те да живеят по най-добрият начин. Определено не очаквах това, когато чаках сутринта в 8.00 в Общината. Едва ли някога бях си представила такъв ден. По принцип избягвам политиката, заедно с темите, които тя обхваща. Ако трябваше да я опиша, то за мен щеше да е нещо лепкаво, черно... като катран – трудно се измиваш от нея. Знам, че и не навсякъде гражданите биха се похвалили с добър кмет, който работи в името на правата и интересите им. Има хора, с които можеш да си говориш цял ден и реално накрая да не сте си казали нищо. Но има и случаи като този, когато 5 часа и не повече от 10 разменени изречения могат да ти покажат напълно различен свят. Изживяването беше различно. Със сигурност не мога да го нарека разтърсващо или особено вълнуващо, но все пак е... различно. 

След всяко обучение или събитие, за което пиша статия, винаги завършвам с покана към тези, които четат, независимо от какво се вълнуват в момента или на колко години са, да пробват нещо ново. Затова тази статия ще завърши по същия начин. Дерзайте и пробвайте нови неща, защото животът е прекалено кратък, за да живеем в рамката, изградена ни от обществото и от нас самите.

Ренета Дочева, 11.а клас

 

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник