• Място на свободен дух и модерни решенияАко сте родител и се притеснявате, че детето ви не учи достатъчно ефективно вкъщи, или пък сте по-голям ученик, който не успява самостоятелно да регулира усилията си, тук ще ви предложим няколко приложими съвета:

1.   Определете своите цели
*Целите са едни от най-добрите източници на мотивация. Те ще ви държат съсредоточени. Запишете ги.
*Разделете сложните цели на по-малки.
*Определете краткосрочните си цели за деня.
*Поставяйте си реалистични цели.

2.   Началото е най-трудно!
Понякога най-трудната част от всичко е да започнем. Страх, тревожност, стрес, вълнение. Страхът да направиш нещо почти винаги е по-лош от действителното му правене.

3.    Изгответе график.
Всички имаме нужда от структурирано ежедневие. Погрижете се ежедневният график на детето ви да бъде съобразен с учебното съдържание и с индивидуалните му нужди. Може да използвате Google Calendar.

4.    Използвайте цветове.
Оцветяването на отделни пейзажи и по-важна информация с различни цветове: дати - в зелено, имена - в синьо и т.н.

5.    Водете си бележки.
Използвайте лепящи листчета например, за да извадите важните факти от текста.

6.    Представете си, че е необходимо да предадете информацията на събеседник.
Така функциите на паметта и възприятията ви ще се усилят и вие ще запомняте повече неща.

7.    Първо се справете с трудните предмети.
Учете трудните неща сутрин, когато сте много по-фокусирани. Запазете лесните за по-късно.

8.    Разделяйте на части.
Научете се да разделяте по-големия по обем материал на по-малки части. По този начин по-обемните задачи ще станат по-лесни за вършене.

9.    Мислете за примери или изисквайте такива.
Това ще ви помогне да намерите приложимостта на знанията ви в реалния живот и ще развие мисленето ви: “Къде мога да използвам това?”.

10.    Дискутирайте с учител, съученик или родител.
Обсъждайте важните неща от урока. Научете заедно чрез събеседника си интересни факти.

11.    Направете плакати, графики и таблици.
Научете се да подреждате информацията. Поставете изготвените материали на видимо за вас място в дома си. Може да използвате Pic to Chart.

12.    Изключете се от разсейването.
При работещ телевизор и намиращ се на близо телефон с Tik-Tok нещата няма да се получат. Изолирайте се, за да се концентрите по-добре.

13.    Ученето не изключва движението.
Децата от 1. до 4. клас изпитват потребност да се движат. Не се тревожете, ако изпитвате нужда да се раздвижите. Доказано е, че при умствена дейност 30-40 минути са необходими няколко минути за раздвижване и физическа активност.

14.    Бъдете проактивни.
Ако не сте разбрали нещо по материала, опитайте се да намерите нужната информация, като използвате учебника, Google или друг ресурс. Когато имате въпрос, може да го зададете на учителя, съучениците си или на своите родители.

15.    Отделете си време за алтернативни образователни занимания.
Това може да са: водене на дневник, писма до семейството, пъзел, конструктор, музика, рисуване, аудиокнига, реклама на детето, “Слънце с лъчи”, “Мисли позитивно” и др.

16.    Учете на удобно място с добра светлина.
Правилната стойка и удобното място ще ви помогнат да учите по-дълго, без да чувствате физическа умора.

17.    Създавайте мисловни карти.
Мисловните карти са мощен начин за изразяване на мисловни пътеки, картини и асоциации, които вече съществуват в мозъка ни. Те са отражение на лъчистото мислене, което е естествена функция на мозъка. Основните елементи при изграждане на мисловните карти са картинки, цветове и ключови думи. От своя страна, те стимулират двете основни функции, описващи “езика на мозъка” – асоциациите и въображението. Именно те активират както лявата, така и дясната половина на мозъка. Чрез ключовите идеи и множеството разклонения, те ви дават свободата да обходите безкрайните възможности на вашия мозък. Мария Лекова, училищен психолог

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник