• Място на свободен дух и модерни решения


Имах шанса да съм част от българската делегация, която се включи в международния дебатьорски обмен Creating Critical Minds and Voices in Europe 2019, който се проведе от 9 до 13 май в Словения.

Заедно с двама ръководители от Асоциация Дебати България нашата група, съставена от 8 дебатьори от различни части на България, отлетя за Любляна на 9 май. Щом кацнахме, ни очакваше автобус, който ни отведе в курортното селище Кранска гора, където щеше да се проведе обменът. Настанихме се в хотела и не след дълго излязохме, за да разгледаме малкото алпийско селище. Върнахме се точно на време за откриването на събитието, в залата се бяха събрали мои връстници от: Финландия, Словения, Италия, Испания, Белгия, Гърция, Чехия, Франция, Унгария, Холандия, Словакия, Литва, Латвия, Естония и Полша. След като началото на обмена беше официално дадено с церемонията по откриването, дойде моментът да се опознаем с различни игри.

 Първия ден от събитието мина така бързо, че преди да се усетя, беше сутрин и отивах на първата от многото лекции, предвидени по програма. Имах избор между много теми и лектори и избрах да посетя лекция „Световни училища – тактики за напреднали“. След това гледах лекция на Даан Уелинг, бивш европейски шампион по дебати и настоящ мениджър на проектите на международната образователна дебатьорска асоциация IDEA (International debate education association), от която научих как се дебатират човешки права от философска перспектива. Посетих също и лекции „Анализ и аргументация за напреднали“.

След обяд цялата ни ученическа международна група отиде на екскурзия до Блед, където видяхме езерото и замъка, с които градът е известен. Разходихме се край езерото и българската делегация се събра в близкото кафене, за да осмислим преживяното. Оказахме се зашеметени от голямото културно разнообразие, в което бяхме хвърлени, и споделяхме впечатленията си. Посещението в Блед приключи и с автобуси се отправихме към Кранска гора.

Вечерта имахме шанса да премерим силите си на дебат на английски език. Аз, две момчета от Пазарджик и момиче от Шумен сформирахме отбор и се включихме. Темата беше „Това правителство вярва, че социалните мрежи носят повече вреди върху демокрацията, отколкото ползи“. Явно и двата отбора бяхме много ентусиазирани и дебатирахме до 22:00 ч. Макар да загубихме този дебат, се радвахме на това, което спечелихме, а именно обратна връзка от някого с различен поглед от нашия.

Следващият ден мина изцяло в обучения, лекции и дискусии. Научих за развитието на популизма, как да се аргументирам и за бежанската криза. След обяд проведохме дискусия с Таня Файон, член на парламента на Словения, Виолета Томич, основен кандидат за европейската левица в тазгодишните избори, и доктор Юре Пожган, професор в университета в Любляна. Те отговаряха на въпроси, задавани от нас. Сред темите на разговор бяха: по-зелена Европа, бъдещето на бежанците, сътрудничеството между страните членки на ЕС.

Вечерта се гмурнахме в показване на културните си различния и се включихме в изложба на държавите, които са част от обмена. Всяка делегация носеше предмети, с които да представи мястото, от където идва, и разказваше интересни истории за него. Подредихме нашата маса, украсихме с традиционни мотиви и започнахме да посрещаме всякакви хора. Разказвахме им за мартениците, свирихме с бърдуче и им обяснявахме как се прави циганска баница. Естествено, ние също имахме време да разгледаме масите на другите държави. Раздавахме мартеници, получавахме значки и картички. Вечерта мина повече от добре и въодушевени, но изморени, се прибрахме в стаите.

Събудихме се готови да дебатираме, нашият отбор се изправи срещу отбори от Чехия, Унгария и Литва. Имахме само една победа, но преживяването беше страхотно. Темите, по които спорихме, бяха: „Това правителство вярва, че насилственото гражданско неподчинение е достоен отговор на несправедливостта“, „Това правителство вярва, че училищата трябва активно да подкрепят ученици, които протестират в защита на климата“ и „Това правителство ще позволи на мигрантите работници да гласуват във всички избори на държавата, в която са се преместили“. На финала стигнаха отбори от Литва и от Полша, темата беше „Това правителство вярва, че национализмът вреди повече, отколкото помага“. След един добър дебат и дълго съдийско обсъждане победата отиде при Литва, отбора на правителството.

Финалните дебати обаче не бяха края на събитието, предстоеше кич парти същата вечер. Преди да отида да се подготвям за кич партито, успях да взема интервю от Даан Уелинг и да науча много интересни неща от него за дебатирането на международно ниво. (Очаквайте интервюто в следваща публикация в сайта – бел. ред.) Прибрах се в хотела, облякох своите кич дрехи и отидохме на партито. Слушахме всякаква музика от цяла Европа, танцувахме словенски народни танци и намерихме много нови приятелства. Това беше един достоен завършек на цялото преживяване. Заредена с много емоции, знания и нови идеи, се прибрах в Троян.

Преживях разнообразието и разбрах нови неща не само за света, но и за себе си. Радвам се, че имах възможност да разбера другите и да се докосна до тяхната култура.










Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник