• Място на свободен дух и модерни решения


Четвъртокласници в действие
„Един шие, друг пори“ е пословица, известна в Троянско. Дали е общобългарска, или е битувала само в тукашния занаятчийски край – при всички положения е приложима към много от общите ни дела. Включително – състоянието на училищния двор на СУ „Св. Климент Охридски“, широк, зелен и мислен като градско парково пространство. Запролети се, наизлязоха птици, мушици, дечица и всички, за които „пролет пукна – ние не“, наизлязоха и градските вандали.

Пролетно с усилията на г-жа Мария Дудевска
От няколко години насам училищният двор непрекъснато се облагородява – досега, чрез шест отделни проекта по общински и национални програми, се обогати с: пергола с рози, чешма, нови пейки, подновено осветление, класната стая на открито, информационно табло, алпинеум, билкова градина. Всяка година, в организирани или доброволни акции, учители и ученици чистят и засаждат, понякога съвсем като на „своето“ си. Преди няколко дни например г-жа Мария Дудевска беше намерила време да засади пролетни цветя в дървените кашпи в Зелената класна стая, други преподаватели също се канят да донесат цветя от личните си градини.

Г-жа Цекова с 4.а – един от партньорите по договора за почистване на двора
Миналата седмица директорът на училището г-жа Иванка Цекова сключи договори с учениците от двата трети и двата четвърти класа, подписани от отговорниците на класовете и класните ръководители, с които договори учениците поемат задължението да се грижат за определени дворни площи в продължение на един месец, като основната им задача е да няма боклуци между раззеленяващите се храсти. На децата е било предложено да обмислят ще поемат ли такъв ангажимент и след като са отговорили утвърдително, училището е закупило ръкавици и чували и е подготвило договорите. Класните ръководители споделят колко са ентусиазирани възпитаниците им. Получили доверие и поощрение, поели отговорности, децата действат из двора и даже са изработили табели с надпис „Пази чистота“.

Хартия, стъкло, пластмаса
И за да не се остава с впечатление, че само малките се ентусиазират, нека споменем една скорошна инициатива на 12-класничките Стефани Лалева и Симона Стефанова, макар и не пряко свързана с училищния двор – екологична кампания за разделно събиране на боклуците, за която момичетата са използвали фоайето на училището. Представяте ли си – не просто събиране, ами пък и разделно…

Но един шие, а друг след него пори ушитото. Училищният двор, който е отворен за всички, често осъмва затлачен с боклуци. Проблемът е от години и помощният персонал в училището най-добре може да свидетелства какви количества боклук събира сутрин, особено след почивни дни. Хубави бели рамки са спомен за  постерите в Зелената класна стая. Наскоро писменото възмущение на директорката г-жа Цекова по повод счупени дворни пейки предизвика вълна от фейсбук коментари, което говори колко наболял е проблемът. Училището е предлагало на общинската администрация нейни представители да дойдат на място, за да се установи за какво става дума и да се търсят общи решения, но засега не може да се похвали с резултат. Миналата учебна година г-жа Стела Маринова прояви гражданската си активност и чувството си хумор, като изработи „гирлянд“ от боклуци и окичи с него училищния вход, а също така упорито пишеше върху дворните плочки послания до посетителите да не плюят семки и да пазят чисто. Табелки "Ние се грижим за цветята и чистотата тук. А вие?" се появиха из цветните насаждения благодарение на г-жа Веселка Борджукова. Разбира се, тези средства са твърде цивилизовани, за да са успешни в битката с вандалщината, но са някакво начало, воля и смелост.

Гирлянд от дворни боклуци, събрани сутринта, юни 2018
Другите, по-сериозни средства? В своята възмутена публикация г-жа Цекова е използвала снимка от личния си архив – табела на оградата на английско начално училище, която съобщава, че: всички посетители трябва да докладват за пристигането си в офиса на училището; хората не могат да преминават свободно през двора да училището; забранено е пушенето на цигари и на електронни цигари; забранено е за кучета, освен за кучета водачи; забранено е карането на колело, на скейтборд или тротинетка. Очевидно е нужна дискусия по въпроса за режима на използване на училищния двор на СУ „Св. Климент Охридски“, още повече, че вандалските сбирки в него са проблем както на училищната общност, така и на живеещите в близост троянски граждани.

Бивша пейка, поставена със средства на троянския данъкоплатец
Дано не сме лоши пророци, но нека се запитаме какво ще се случи, когато ентусиазираните третокласници и четвъртокласници, чистещи двора, се върнат след пролетната си ваканция в него? Те имат избор – да пораснат като обезверени българи, които знаят, че никакви усилия не си струват, защото тук винаги „един шие, друг пори“; или да продължат да отвоюват, мъчително, ден след ден, пространства за доброто и красивото. При всички случаи в СУ „Св. Климент Охридски“ те имат пример за второто. Защото училището ще продължава да търси начини да поддържа своя двор такъв, какъвто го заслужават учениците, учителите и цивилизованите съкварталци.

Нели Генкова

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник