• Място на свободен дух и модерни решения

ИД Електронни медии


7 март, най-накрая големият ден дойде. Денят на закриването на инициативата „Посланик за един ден“ и срещата ми с другите ми колежки посланички. Развълнувана и официално облечена, тръгнах към София. Някъде между репетициите на речта си по пътя разбрах, че сме стигнали, и беше време да се успокоя и да се приспособя към обстановката. Навсякъде имаше журналисти и доброволци, тичащи да изпълняват задачите си. С влизането си в залата бях посрещната от Зехра Хасан, асистентката на британската посланичка Ема Хопкинс, която ми обясни в какъв ред трябва да излезем на сцената и каква е програмата на събитието. След това седнах на мястото, определено за мен, на първия ред между посланичката на Израел Ирит Лилиан и ръководителката на „Аутизъм  днес“ Владислава Цолова, именно в техните обувки бях стъпила за един ден.

Церемонията беше водена от Гергана Паси, български политик, а речи изнесоха Ема Хопкинс, Илияна Йотова, София Калинова и Иванка Шалапатова. Първите две имена са добре познати, вторите две са на жени, които са достойни примери за подражание на всеки, изпаднал в трудна ситуация. София Калинова е млада жена от Асеновград, в речта си, която изнесе на езика на глухонемите, тя ни разказа за трудностите, които стоят пред един глух човек, каквато е тя самата, и за това колко малко подкрепа е получавала от образователната система през годините си на учене в българско държавно училище. След завършването си заминала да учи в Дъблин, където заедно с други глухи студенти започнали да работят, за да имат хората с увреден слух достъп до същата информация и образование като всички останали. Днес тя е носител на награда „10-те най-изявени млади хора в света“ заради работата си. Иванка Шалапатова пък е основател на фондация „За нашите деца“. Тя говори от името на всички жени ръководители на неправителствени организации и сподели за преживяванията си в инициативата “Посланик за един ден“.

След като тези четири силни жени изнесоха своите вдъхновяващи речи, дойде и наш ред. Излязохме, разделени на по 3 групи, и всяка от нас изнесе речта си, написана в отговор на три различни въпроса, зададени няколко седмици предварително към всяка група. Въпросите бяха: Каква бе мотивацията ви да се включите в конкурса? Какво научихте за себе си и за ролята на младите хора, работещи по социално значими въпроси? Какви са надеждите ви за бъдещето, след като взехте участие в конкурса „Посланик за един ден“?. Моята задача беше да отговоря на последния въпрос и избрах да говоря за мисленето на хората от малките населени места и как се надявам то да се промени. 

Всички изнесохме речите си и беше време за връчването на сертификатите. Качвахме се на сцената, придружени от нашите посланици и ръководители на НПО-та, а г-жа Илияна Йотова и посланичката на Великобритания ни връчваха сертификатите. Събрахме се за групова снимка и отидохме да отпразнуваме края на инициативата с обяд. Заедно с родителите ми и хората от израелското посолство се събрахме на една маса и обсъждахме впечатленията си от цялата инициатива на Британското посолство. Имах възможността да говоря и с другите победителки и се уговорихме, че сме „посланички, но не за един ден“. 






Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник