• Място на свободен дух и модерни решения

За и против абортите

17 февруари 2019


*** 

Когато една жена забременее, според мен е малко късно за нейния собствен избор. Този избор е трябвало да стои на преден план преди това, като се предпази, използвайки различни контрацептивни средства.Те са достатъчно разнообразни и достъпни.

Сега обаче в нея се е появил нов човешки живот – една нова личност, която е уникална в историята на човечеството и която никога повече няма да се повтори, ако бъде унищожена. Това е едно малко неродено дете, което не е виновно за нищо, освен за това, че трябва да „накара” своята майка да вземе може би едно от най-важните решения в живота си – решението за живот или смърт на бебето в нея. Прекратяването на бременността не е прекъсване на потенциален, а на истински живот. Това малко същество не бива да умре заради грешката на майка си или баща си. Неродените деца са винаги невинни и не трябва да бъдат наказвани.

Абортът е жестока трагедия, но също така и избор, който никога не трябва да правим. Колкото и да се стараем, никога няма да заличим последиците от един аборт. Времето не може да заличи стореното зло и да омаловажи неговата същност.

Биляна Цанова



*** 

Аз съм против аборта по желание, защото жената, преди да забременее, е имала избор. Можела е да се предпази, като тя или партньорът й използват различни контрацептиви.

Правенето на аборт почти винаги има последици. Някои от тях са:
- жената никога повече да няма деца;
- 31% от жените съобщават за усложнения във физическото им състояние;
- рискът от клинична депресия е 65% по-висок в сравнение с този при раждане;
- перфорация или разкъсване на матката или маточната шийка;
- болшинството жени го описват като кошмар;
- повечето от анкетираните отговарят, че част от тях е умряла.

Нека не забравяме, че абортът не е средство за контрацепция.

Васил Койнов




*** 

В наши дни абортът е много срещана медицинска манипулация.Той има добра и лоша страна.

Когато една жена не е готова да стане майка и е допуснала грешката да забременее, то тогава се налага да направи аборт. В случая е по-добре да се премахне зародишът, отколкото, родено вече, детето да е с нещастно детство, без майчина грижа. Това най-често се случва при непълнолетните момичета,  които не са се интересували за последствията след полов акт. За съжаление България заема челно място в света при прекъсване на бременността.

От друга страна, абортът може да е задължителен, ако жената има генетични аномалии, хормонална недостатъчност, инфекции, тумори на матката, епилепсия и други.

Не мога да кажа за или против аборта съм. Знам само, че трябва да внимаваме, да помислим добре, преди да започнем да водим полов живот, и да използваме предпазни средства, за да не ни се налага да правим този избор.

Рени Димитрова




*** 

Абортът е прекъсване на бременността чрез отстраняване на ембриона преди той да може да оцелее извън матката. Може да бъде спонтанен или умишлен.

България е на първо място в Източна Европа по брой на абортите сред тийнеджъри. Абортът при непълнолетните се извършва само със съгласието на родителите или по законов ред. Извършен по незаконен начин, се наказва от държавата. Такъв е, когато минат три месеца от бременността, без да има медицински проблеми, които да го изискват, или не се извършва от специалист в дадената област.

Всяка бъдеща майка избира своя начин как да постъпи. Според мен абортът е задължителен, когато е препоръчан от гинеколог, когато момичето е било насилствено подложено на сексуален полов акт или възрастта не позволява безопасно раждане. Поради тези причини аз съм за прекъсване на нежеланата бременност.

Виктория Вутова




*** 

Причините, довели до прекъсване на бременността, могат да бъдат различни.

Документирано е, че най-често аборт правят непълнолетните и младите жени. Заради своята или на партьора си безотговорност те прекъсват живота, който се заражда в тях, без да се замислят, че когато пожелаят да имат дете, може да нямат този шанс. В този случай съм категорично против, имайки предвид колко много начини за предпазване от забременяване вече знаем всички.

Изнасилването, което не само оставя една психическа травма за цял живот на момичето, но и плод в матката й, е друга причина. В този случай според мен е по-добре да се направи аборт, защото е възможно всеки ден жената да вижда в детето си своя мъчител.

Опасността за живота на бъдещата майка, различни гинекологични проблеми или аномалии в плода, които са нелечими, могат да наложат да се прекъсне бременността. При такива случаи нямаме право на избор.

И все пак, прекъсването на бременността е убийство, понеже се отнема човешки живот. Отнема се възможността на това същество да бъде личност, да твори добро и да създаде живот.

Ивелина Туцева




*** 

Абортът е прекратяване на бременността чрез отстраняване на ембриона или фетуса преди той да може да оцелее в матката. Абортът може да е спонтанен или предизвикан умишлено. Той има много последствия, тъй като е тежка травма за организма. Абортът може да повлияе върху следваща бременност.

Абортът е индивидуален избор на жената. Жените трябва да имат правото да избират дали да направят аборт поради много важни причини. Раждането на нежелани деца, отглеждани неправилно, без любов, ограничава тези деца от щастие. Ако ние нямаме възможността да дадем на тези деца здравословен начин на живот, то тогава няма смисъл да ги донасяме на този свят. Това само води до много проблеми. Да бъде казано, че жена трябва да износи бебе, дори ако не го иска по каквато и да е причина, е абсурдно. Има толкова много деца, които нямат семейства и няма кой да се грижи за тях. Защо трябва да бъдат раждани деца в свят, който е неспособен да полага нужните грижи, от които тези деца се нуждаят?

Трябва ли един човек да бъде задължен да мине през 9-месечна бременност или да премине през раждането, или през психическия стрес от това да отгледа или да даде за осиновяване дете? Индивидуалните права, които жената има, не са само за нея, а и за детето, разчитащо на нея да живее. Едно от основните чувства за свобода на жената е правото да контролира собственото си тяло и да реши да отгледа дете. Само тя може да избере кога е емоционално и физически готова да има и да отглежда дете.

Ако движението против абортите вземе една десета от енергията, която вкарва в шумни театрални изявления, и я посвети на подобряването на животите на деца, които са родени, за да живеят в бедност, насилие и липса на грижи, биха могли да направят света много по-добро място.

Смятам, че природата си има собствен план, в който насочва всеки вид към размножаване, и това е наше право, дори задължение като хора. Самата природа е масов убиец, правейки случайни, зли експерименти и убивайки десетки хиляди организми. Нека ние бъдем добри!

Светослава Атанасова



*** 

Темата за абортите е много деликатна. Аз съм против прекъсване на бременността по желание. Това за мен е все едно да убиеш детето си. Все пак това е същество, което живее в тялото на жената, развива се и има право на живот. На мен ми се иска да забранят абортите. За щастие не ми се е случвало някое момиче да забременее от мен и се моля да не става в период, в който не съм готов за това.

Грях е да се направи аборт, а за съжаление процентът на жените, направили аборт, и на жените, които са родили, е почти еднакъв и това е много жалко.

А знаете ли какво голямо щастие е да станеш баща?! Виждам го в моя баща. Родителите ми много ме обичат и дават всичко от себе си за мен.

Аз съм твърдо против абортите, независимо от обстоятелствата – все пак е създаден един живот и не трябва ние да го прекратяваме. Решението на една жена да премахне плода в тялото си винаги е съдбоносно и предполагам, че няма жена, която да не се колебае. Това дете, нежелано от нея, може да бъде нечия друга радост, на семействата, които искат, но не могат да си имат свое.

Има много млади хора, които казват, че са още незрели за стъпката да отгледат дете. В такъв случай те не са зрели и за зачеването на това дете, в смисъл –  правенето на секс. И ако си решил, че си достатъчно зрял за секс, то тогава трябва да си поемеш отговорността.

Валери Кръстев


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник