• Място на свободен дух и модерни решения



На 22 юни в залата на Община Троян СУ „Св. Климент Охридски“ връчи дипломите за завършено средно образование на 42-та си зрелостници от випуск 2017. Това беше достойна церемония на прощаване с един много успешен училищен випуск.

Директорът г-жа Иванка Цекова направи кратка равносметка на 12-те училищни години, като отдаде дължимото на цялата учителска колегия, отговорна за израстването на зрелостниците през отделните образователни етапи. Обърна се с благодарност към родителите за това, че са избрали именно учителите на СУ „Св. Климент Охридски“ да обучават и възпитават най-скъпото, което имат – децата им. Посланието й към порасналите момичета и момчета гласеше: „Вие  владеете чужди езици и съвременни  компютърни технологии и това ви дава възможност да покорите света. Но какъвто и път да поемете, не забравяйте, че преди всичко трябва да бъдете добри хора, да съхранявате най-скъпите човешки ценности, да проявявате разум и благородство, да вървите по пътя си с високо вдигната глава“.

Г-жа Цекова отчете с гордост резултатите от матурата
В словото си училищният директор отчете резултатите от матурата, които поставят СУ „Св. Климент Охридски“ на призовото трето място сред 22 училища в област Ловеч със среден резултат Много добър - 4.94. На показателния задължителен изпит по Български език и литература нашите зрелостници са на второ място в областта със среден успех 4,82  (при среден за областта 4,26 и за страната 4.13), с 8 отлични оценки. И на останалите изпити успехът на учениците от СУ „Св. Климент Охридски“ е над средния за областта. На матурата по Английски език 18 зрелостници са постигнали среден успех 5,47 (при среден успех за областта 5,39); отличните оценки са 10, сред които една пълна шестица на Иван Лучев. Четирима зрелостници са се явили на матура по Математика, един от тях е с отлична оценка, средният успех е 5,23 (при среден резултат за областта 4,48). Седем зрелостници са избрали История и цивилизация, един от тях е с отлична оценка, а средният им успех е 5,21 (при среден успех за областта 4,48). Четирима зрелостници са се явили на  матура по Биология и здравно образование, като двама от тях имат  отличен резултат, а средният успех е 5,36 (при среден резултат за областта 4,40). По География и икономика са се явили 9 зрелостници и са постигнали резултат 3,88 (при среден за областта –  3,53). Учителският екип, извел випуска до тези толкова успешни зрелостни изпити, е: Маринелия Христова (Български език и литература), Даниела Лучева (Английски език), Анчо Мавродиев (Английски език), Стоян Борджуков (Математика), Снежка Амзова (История и цивилизация, География и икономика), Таня Габърска (История и цивилизация), Йонко Алашки (Биология и здравно образование).

Иван Лучев е първенец на випуска
Пръв дипломата си получи Иван Лучев от 12.а клас, удостоен от Педагогическия съвет на СУ “Свети Климент Охридски“ със званието „Първенец на випуска“. Мислещ, разсъждаващ логично, бързо решаващ проблеми в сложни ситуации, той е изявеният научен лидер на випуск 2017. Притежава първи и втори сертификат по английски език на Сambridge.  Пет пъти носител на награда „Бризби“. Носител на първи награди от различни математически състезания – „Европейско Кенгуру“, Коледно математическо състезание, Великденско математическо състезание. Три пъти достигнал до националния кръг на олимпиадата по математика. Заел първо място на националното състезание по web design „Непознатата България“. Класиран за национален кръг на олимпиадата по Информационни технологии. Носител на  награда  на Ротари клуб Троян за 2017 г. Завършил курс по Linux от Световната фондация  Linux; курс по web  програмиране на Microsoft; курс по програмиране на Python от Масачузетския университет по технологии.

Г-жа Михайлова с емоционално послание към зрелостниците
Дипломата му бе връчена от кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова. Тя се обърна към всички зрелостници, като им пожела да запазят в сърцата си място за три неща: за семействата си, за учителите си и за Троян. Иван Лучев получи плакет на училището и парична награда от 200 лв., осигурена от г-жа Мария Смилкова, както и сребърен паметен знак от Общината. В искреното си и оригинално слово той каза на съучениците си важни неща: че сега, когато се е сбъднала мечтата им да са най-после свободни, е по-трудно; че вече няма кой да следи за домашните им, освен те самите; че не са сбъркали, като са избрали да останат ученици на СУ „Св. Климент Охридски“; че учителите са били прави, като са ги натискали да учат; че не е необходимо всеки да е добър във всичко, но е важно всеки да намери своето място и да прави това, което обича.

Наградата на проф. Гаврилов - за Калоян Кюркчиев и Виктория Комитова
На церемонията за пръв път бе връчена наградата на проф. Иван Гаврилов. В изпълнение на дарителската му воля Педагогическият съвет реши  носители на наградата за просветено родолюбие тази година да са 12-класниците Калоян Кюркчиев и Виктория Комитова. Калоян Кюркчиев е един от най-ярките участници в клуб „Дебати“, където многократно е изразявал позицията си на родолюбец, знаещ и ценящ традициите на народа ни. Има редица участия в състезания, свързани с историята и родното, и е автор на няколко публикации, в които пише за изявени българи. Носител на символичния знак "златна значка" като член на българската делегация в младежки обмен в Унгария по програма „Еразъм+“ през септември 2016 г. Виктория Комитова носи осъзнато чувство за национална и родова принадлежност, проличало в нейни есета, писани за часовете по български език и публикувани в училищната електронна медия. Горда е, че произхожда от героичен род - на опълченец в боевете на Шипка и на войник от 34-ти Троянски пехотен полк. Защитавала е името на България като състезател в Националния отбор по биатлон. По волята на проф. Гаврилов наградите бяха връчени от г-н Марин Радевски, член на училищното настоятелство и училищен благодетел. Калоян Кюркчиев обяви, че ще дари паричната премия за някоя инициатива по облагородяване на града ни.

Марияна Радоева, випуск 1991,  връчи диполмите на 12.а
И тази година да връчат дипломите на зрелостниците бяха поканени бивши възпитаници на училището. Марияна Радоева, Валентин Бечев и Петър Петров се вълнуваха двойно, защото се срещнаха със сегашен випуск на своя някогашен класен, г-н Стоян Борджуков.

19-те ученици от 12.а клас  - профил „Информатика с интензивно изучване на английски език” с класен ръководител Стоян Борджуков - бяха представени като свързани с точността, с математическото мислене, с бързината на компютърните технологии и програмирането и с отличното владеене на английски език (двама от тях са с първи сертификат по английски език, а трима са с втори). Клас с широка обща култура и разнообразни интереси – музика, литература, фотография, история, спорт и спортна журналистика. Активни  през годините в провеждането на училищни празненства, на спортни и благотворителни събития, олимпиади и състезания, в приятелския обмен с гимназия „Хариолф” (Елванген, Германия), в училищния клуб „Дебати”, в дискусиите на английски език. Средният успех на класа е Много добър - 5,17.

Валентин Бечев, випуск 1991, връчи дипломи на 12.б 
12. б клас - „Предприемачество и бизнес” с интензивно изучаване на английски език, с класен ръководител Маринелия Христова - беше представен като един красив, интелигентен, усмихнат и задружен клас, успял да изгради общност, основана на взаимно уважение, толерантност и разбиране. Сърдечни, добронамерени, възпитани, през годините все по-диалогични и дипломатични както в отношенията помежду си, така с учителите и институциите. Беше припомнено, че те активно се включваха във всички училищни инициативи и благотворителни събития; че две години начело на Ученическия съвет бе Илияна Петрова, изключително всеотдайна в дейността си, с първи помощници Надежда Керешка, Мариела Митова и Габриела Йорданова; че в часовете по Учебна компания създадоха свое акционерно дружество и успяха да реализират печалба от 20 %; че в класа имаше активни спортисти - гордостта на цял Троян Цветомира Димитрова, Венцислав Камарашки, Минко Маринов, Смилко Чепилов, Никола Колев. Средният успех на класа е Много добър - 4,89.

Петър Петров, випуск 1991, връчи дипломи на 12.б
Финалните думи на училищния директор г-жа Иванка Цекова бяха: „На добър час, прекрасни момичета и момчета, не се загубвайте в големия свят, ние имаме нужда от вас! И ви чакаме, преди още да сме ви изпратили - тук, в Троян и в България!“


Нели Генкова
Снимки: Пламен Кюркчиев 












С първия учител
Един засмян класен

И една засмяна класна


















Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник