• Място на свободен дух и модерни решения

ИД Електронни медии

В навечерието на 3 март в Културно-информационния център на град Троян се проведе дебат на тема „Това правителство вярва, че родолюбието е да останеш в България“ - инициатива на училището ни и на училищния клуб „Дебати“. Вяра Данчева (10.а), Александър Костов (12-класник от СУ „Васил Левски“) и Пламен Борисов (11.а) като уважаемото Правителство спориха срещу появилите се с български трибагреник Даниел Маринов (11.а), Калоян Кюркчиев (12.а) и Ния Чонова (9.а) в ролята им на уважаемата Опозиция.

Правителството: Вяра Данчева, Александър Костов и Пламен Борисов
Дебатът откри първият говорител на Правителството - Вяра, която започна речта си с добре дадена дефиниция за родолюбие и констатира тъжната истина, че много хора бягат от България, за да учат, работят и живеят в чужбина. В първия си аргумент тя дълбоко и ясно разнищи защо всъщност родолюбието е важно. Във втория си аргумент посочи, че ако работиш другаде, помагаш на чужда икономика и че в България старите хора вече са повече от младите, което убива икономиката ни. Завърши с това, че „родолюбието е да стоиш и да помагаш на родината си, за да се развие, а не да бягаш, защото тук е зле“.

Опозицията: Даниел Маринов, Калоян Кюркчиев и Ния Чонова
От страна на Опозицията дебата откри Даниел. Той направи кратко, нелошо оборване на част от казаното, след което посочи финансовата криза и безработицата като основни проблеми, принуждаващи хората да емигрират. Извади „нож с две остриета“ с мисълта „Обичам Родината, мразя държавата“. Във втория аргумент говореше, че хората в чужбина помагат на семействата си, изкарвайки повече пари там, което е подкрепа за България. Направи добър завършек, като настоя, че не е задължително да си в родината, за да си родолюбец.

В режим въпрос/отговор
След  това беше ред на Алекс да изнесе 2-рата реч на Правителството. Той говори за това, че често възрастните хора насаждат у младите идеята да ходят в чужбина и го обясни с българския манталитет да се оплакваме  от неизгодното положение. Във втория си аргумент говореше за възможностите пред младите и призивът му беше ясен: ,,България си струва''.

Край на дебата
Вторият говорител на Опозицията Калоян започна с ,,мечтая, но не забравям" и продължи с дълго и силно оборване. В него той каза, че в България има много хора, които всъщност не са големи родолюбци, когато хвърлят боклуците си от блоковете и вършат други не особено  патриотични постъпки. Първият му аргумент беше, че много известни българи в чужбина вдигат имиджа на страната. Заедно с тях тези, които учат другаде, в немалка част от случаите се връщат пак в България. Във втория си аргумент той говореше за това, че хората в чужбина преоткриват любовта си към родината. Краят на речта му беше също толкова силен като началото. Калоян реши да завърши речта си с думите ,,родолюбието е чувство, не география".

Част от публиката
Дебатът остана в ръцете на последните говорители. За тези, които не знаят регламента - 3-тите речи вече не развиват нови аргументи, само защитават и допълват по-рано развитите и оборват тези на другия отбор. Пламен, третият говорител на Правителството, беше съдържателен и успя да обори немалко от казаното. Той настояваше на това, че емигрантите всъщност развиват чужди икономики. Каза, че студентите ни в чужбина по-често остават там, примамени от високи заплати.

Ния като трети говорител на опозицията започна с кратко оборване и после продължи с много добра подкрепа на съотборниците си. За нея една от причините за това бягане от България е корупцията, включително в българските университети. Калоян и Вяра закриха дебата със заключителните си 4-ти речи.

Мнението ми е, че дебатът се получи много добре. Реакциите на публиката бяха положителни, накрая присъстващите обсъждаха казаното и в крайна сметка се получи едно приятно прекарване за всички.

Михаил Миревски, 8.а клас
Снимки: Иванка Цекова




Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник