• Място на свободен дух и модерни решения


И тази година училищният месец ноември премина под знака на Климентовите дни, организирани за 12-та поредна година от СУ „Св. Климент Охридски“ в чест на патронния му празник. На 23 ноември в актовата зала на училището бяха наградени участниците в множеството състезания и инициативи. В словото си г-жа Татяна Младенова, изпълняваща длъжността директор на СУ „Св. Климент Охридски“, подчерта, че за тия 12 години Климентовите дни са се превърнали в „запазен знак на нашето училище, който ни прави разпознаваеми не само в общината, а и в областта“. Училището за пореден път получи подкрепа от традиционните си спонсори и да връчат награди бяха дошли господата Марин Радевски (собственик на фирма „Калинел“ и училищен настоятел), Валентин Бечев (собственик на фирма „ТрансСофт“, а също - представител на Ротари клуб – Троян), Васил Радойчевски („Спринт“ – Троян) и д-р Цветомила Дудевска (сдружение „Българка – Троян“).

Награждаването се превърна в своеобразен преглед на проведеното в тазгодишните Климентови дни: Общинско състезание  по математика, Областно състезание по информационни технологии, състезание по природни науки и екология "Мисли и действай", състезание по английски език за учениците от профилираните паралелки (включващо есе и дискусия), демонстрационен дебат на училищния клуб „Дебати“, изработване на постери за живота и дейността на свети Климент Охридски, образователна игра за петокласници „Училищни нещотърсачи“, състезание по български език и литература за четвъртокласници, училищно интердисциплинарно състезание за първокласници, инициатива ,,Аз рисувам с теб, ти рисуваш с мен" за децата от подготвителната група, състезания в различни видове спорт.

Показателни за авторитета и потенциала на Климентовите дни са мащабът на някои от проведените състезания, творческите експерименти, успешното партньорство. В Областното състезание по Информационни технологии взеха участие 90 ученици, в Общинското  по математика – 141 ученици, в състезанието по природни науки и екология - 130 ученици от троянските училища. Някои инициативи заложиха на общуването между различни училищни възрасти и активизираха организаторските умения на учениците – такива бяха състезанието „Мисли и действай“, играта „Училищни нещотърсачи“, ,,Аз рисувам с теб, ти рисуваш с мен". Екипна работа видяхме и по време на състезанието по английски език, което потвърди високото ниво на чуждоезиковото обучение в СУ „Св. Климент Охридски“. Жури в състезанието „Мисли и действай“ бяха представители на ИПЖЗ, а клуб „Дебати“ за пореден път разчиташе на гостоприемството на общинския Културно-информационен център. Церемонията в актовата зала беше дебют на новите малки училищни мажоретки (7-8 годишни момичета), водени от г-жа Румяна Дудева. Те се показаха като достойни заместнички на вече порасналите момичета от първия мажоретен състав на училището, който от своя страна готви следващи изненади за публиката.

На 24 ноември, ден преди датата, на която Българската православна църква отдава почит на свети Климент Охридски, в двора на училището беше тържественото честване на училищния патрон. Гости на тържеството бяха кметът на община Троян г-жа Донка Михайлова, зам.-кметът г-жа Поля Димова и председателят на Общинския съвет г-н Николай Тодоров. В словото си г-жа Татяна Младенова напомни, че през 2016 г. отбелязваме 1100 години от успението на св. Климент Охридски, и каза: „Светът сега изживява трудни моменти и знанието, завещано ни от него, е онова оръжие, което ни е дадено, за да почувстваме прелестта на този дар да живееш със смисъл“. В речта си г-жа Донка Михайлова подчерта, че СУ „Св. Климент Охридски“ има основания да посреща с гордост празника си – реализирало е по-голям прием на ученици, възпитаниците му се представят успешно на националните външни оценявания, извънкласните му дейности все повече обогатяват училищния и градския културен календар.

Пред паметника на свети Климент Охридски, до който стояха ученици със запалени факли, бяха поднесени цветя. Церемонията в училищния двор беше завършек на дългата поредица събития, с които училището почита своя патрон по най-подходящия начин – като предоставя на учениците допълнителни възможности да проверят, докажат и развият свои знания и умения.

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник