• Място на свободен дух и модерни решения

Troyan Open 2016

14 септември 2016



На 9, 10 и 11 септември се състоя Troyan Open 2016. Ученици и студенти дебатьори от цяла България пристигнаха тук, в Троян, за да се състезават кой отбор спори най-убедително. Организатори бяха Любомир Кирилов и Кристиян Стефанов, възпитаници на училището ни. Откриването в училищната актова зала беше съпроводено с шоу дебат на тема "Това правителство съжалява за заниманието с дебати".

На следващия ден, щом всички 32 отбора пристигнаха в актовата зала, се започна с разпределянето им по стаи. Имената на отборите бяха добре намислени, гръмки или забавни, като например: "Сандвича на Миро", "Suiside squad", "На един от нас му е време да се пенсионира", "Bro don't judge that homo", „Дано да не сме последни“ и други. От нашето училище участие в дебатите взеха: Калоян Кюркчиев (12.а), Пламен Борисов и Даниел Маринов (11.), Стефани Лалева (10.а). При организацията помагаха доброволци - Кристиян Атанасов и Пламена Радевска, завършили нашето училище, осмокласничките Йоана Минкова, Габриела Димовска и Мария Иванова и едно момиче от СУ "Васил Левски" - Мила Маринова.

Беше време да се обяви темата на първия от общо четири състезателни дебата за деня, а именно: "Това правителство съжалява за популярността на сайтовете за запознанства". Имаше учители, които проявяваха интерес и влязоха като слушатели. Аз също присъствах на дебата в една от стаите и ме впечатли това, че дебатьорите не се притесняват от погледите на присъстващите и че говорят и мислят бързо. Следващите теми бяха: "Това правителство ще даде право на глас само на хора, преминали през тест за политическа обща култура“, "Това правителство ще финансира само специалности във ВУЗ, които се търсят на пазара на труда", "Това правителство съжалява за популярността на американските романтични комедии". В последния момент отпаднаха някои участници и се наложи да се включат още дебатьори от нашето училище - вече завършилите Виктор Пейковски, Пламена Радевска, Любомир Кирилов и Кристиян Стефанов. След приключването на четвъртия дебат бяха обявени осемте отбора, които отиват на полуфинал.

На другия ден всички отново се събраха, но този път не в нашето училище, а в залата на Общината, където, след двата полуфинала, се проведе финалният спор. Настроението в залата беше приповдигнато. Започна се с танцово изпълнение на мажоретките от нашето училище. Обяви се темата за финал: "Това правителство ще забрани графичното представяне на терористични атаки в медиите". Всички ръкопляскаха бурно и дебатирането започна. След ожесточен спор бяха обявени победителите - Николай Ангелов и Светлин Берков от София. Те бяха отличени с медали и купа. На всички, взели участие в дебатите, бяха връчени грамоти, естествено - със снимка с организаторите. Всичко мина страхотно, а ние можем да останем в очакването на следващия Troyan Open.

Мария Борисова, 8.а клас

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник