• Място на свободен дух и модерни решения

Препечатано от в. "Троян 21"

Теодора Стелиянова от 6.б клас разказва за творческия ученически лагер в Бояна (ВИЖ).

По време на представянето на СУ "Св. Климент Охридски" - Троян
На 11 септември отпътувахме за летен ученически лагер в град София. Учениците бяхме на различна възраст, но доста бързо се сближихме и станахме добри приятели. Веднага след пристигането си в Бояна бяхме посрещнати от усмихнатите организатори на събитието. Те бяха гостоприемни и със свежо чувство за хумор.

Киноцентърът в Бояна ни хареса изключително много, през моите очи това е българският Холивуд. Това е невероятно място, в което има изобилие от декори, костюми и един непознат за мен приказен свят, който до този момент бях виждала само във филмите. Разбрах, че за да се снима един филм, е нужен прецизен сценарий и много търпение.

Много се впечатлих от това как протекоха снимките. Две камери, много актьори, няколко кадъра на една сцена, много напрежение и незабравими изживявания. Обучители ни бяха Камен Воденичаров, Камен Балкански и Милен - нашият оператор, а задачите, които получихме от тях, бяха сложни, но много забавни. Първата бе да измислим идея за новия филм, втората - да решим къде ще се проведат снимките и следващата – да осъществим заснемането. Тези хора наистина разбират от работата си. Операторът Милен ме впечатли много с това, че работи цял ден по заснемането и цяла нощ по монтажа. Едно нещо разбрах от тях - трябва много труд, за да станеш човек, който се занимава с кино, а и не само. Докато снимахме филмчето, се смяхме много и бяхме щастливи. Разбрах също, че не е шега работа да се занимаваш с филми.

Много се радвам, че участвах в този лагер. Създадохме много нови приятелства и вече гледаме от друга страна на нещата. Вече знаем колко трудно се прави едно непрофесионално 5 минутно видео, да не говорим за невероятните чуждестранни филми... а и българските.

Теодора Стелиянова, 6.б клас
 
Лондонска улица в Бояна
Заснета е финалната сцена
Бетина и Теодора по време на лагера


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник