• Място на свободен дух и модерни решения


Стихотворението на Валери Петров „Японският филм“ беше повод да се зададе този въпрос на учениците от 8. клас. Ето откъси от есеистичните разсъждения на някои от тях.








В стихотворението „Японският филм“ Валери Петров нарича публиката духом гола. С това той показва, че хората не разбират филма. Те се смеят на човешкото страдание и по този начин показват глупостта си. В днешно време повечето български ученици се държат по същия начин. Те не оценяват каквото и да било и се държат арогантно. Всичко това идва от възпитанието на човека.
Лора Иванова, 8.а


Повечето ученици в днешно време не се интересуват от изкуството, а са погълнати от технологиите. Ако те бяха на мястото на зрителите, които гледат японския филм, щяха да се държат по същия начин, както зрителите от стихотворението. Много малко ученици биха разбрали този филм, а други може би ще го разберат, но след много години. Всички ученици са различни и не може да се каже, че всички са „духом голи“.
Мария Ибова, 8.а



„Духом голи“ е метафора. Текстът на Валери Петров показва, че има духом голи хора, които се подиграват на филма, който дори не разбират. В днешно време повечето ученици са духом голи, защото се подиграват на почти всичко в живота, без да го разбират.
Патрисио Петков, 8.б


Според мен доста ученици, но и възрастни в България, са духом голи. Всеки завижда на всеки и иска да му е зле. Както се казва, „На мен може да не ми е добре, ама на теб да ти е още по-зле“ – това в нашата родина е като мото на повечето сънародници.
Кристиян Николов, 8.а


Дали са „духом голи“ днешните български ученици? Този въпрос съм си го задавал и аз, както и със сигурност много учители. Според мен не се срещат често „духом голи“ ученици. Всеки, колкото да е голям, страшен, силен, да се прави на безчувствен, има една скрита душа и чувство за съжаление, което в един момент идва наяве. Обаче има и малки изключения, които според мен са наистина „духом голи“. Не е нужно да е българин, германец и др. – всички са еднакви. Духом голи са тези, които наистина не ги интересува нищо или са безчувствени, или идват на училище, за да скучаят, да дразнят другите и да се подиграват с учителите. С такива хора не се прави истинско приятелство.
Петър Маринов, 8.а


Моите наблюдения са, че в днешно време учениците, подобно на публиката в залата, вместо да помагат на връстниците си и да бъдат дружелюбни, гледат само и единствено себе си и не се интересуват от околните, освен ако самите те не се нуждаят от помощ. (…) Накрая ще се окаже, че по улиците се разхождат само едни тела с красиви обвивки, но празни отвътре.
Цветелина Желязкова, 8.а


Това е грозното на днешното поколение, че не си помагаме взаимно. Всеки гледа само себе си и рядко е готов да направи нещо, с което да помогне на свой приятел, близък или непознат. Започват да стават човеци, когато на тях им се случи нещо и имат нужда от помощта на друг човек. Трудно им е да проявят състрадание…
Цветина Попска, 8.а


Например, всички се смеят, когато някой падне, вместо да му помогнат или да го попитат дали е добре. (…) Но въпреки това има и български ученици, които не са „духом голи“, разбират смисъла на изкуството. Те помагат на другите и уважават всички около тях. Не се подиграват, не се присмиват. Въпреки невъзпитаните ученици, според мен преобладават учениците, които не са „духом голи“, и те променят другите към по-добро.
Стефан Банчев, 8.а


Днес учителите се опитват да „събудят“ и останалата част от българските ученици, но щом те самите не искат, няма как друг да го направи. Те ще си останат „духом голи“, неграмотни и необразовани. Все пак аз вярвам в надеждата и мисля, че някой ден, рано или късно, тези хора ще осъзнаят колко много са изгубили от това, че не са учили преди време, ще вземат правилното решение, ще се образоват и така България ще стане една по-интелигентна държава, пълна с будни млади хора.
Бетина Николова, 8.а


Може би има хора, които са духом голи, но винаги ще има такива, които ще разберат болката на другия човек.
Радостина Цанкова, 8.б


Като заключение ще кажа, че българските деца са „духом голи“ поради обстановката около тях. Те се влияят от чуждото мнение и пречат емоционално на по-интелигентите деца.
Бранимир Бочев, 8.а


Така е и с днешните деца, те се разсмиват и на най-сериозните неща, например, някой се блъсне в предмет или някое дете си е счупило ръката, или нещо подобно.
Иван Хасъмски, 8.б


Ясно е, че не всички ученици харесват филми, подобни на този, но поне ако са добре възпитани, ще мълчат и няма да се смеят. (…) Учениците в днешно време също имат някакъв шанс да се поправят. Те могат да бъдат по-съобразителни и по-мили, стига да поискат. Някои от тях не получават достатъчно внимание и затова започват да се държат подигравателно.
Десислава Доневска, 8.б


Но учениците не са „духом голи“ само по темата образование и наука. Те не проявяват мисъл и в много други, напълно различни теми извън училището. Например, те не се отнасят сериозно към темата за своето бъдеще. Не проявяват интерес към него или си мислят, че занапред в живота всичко ще си остане така лесно и ще могат да се справят, както в настоящето. Според мен това е водещ проблем на новото поколение в България. Но ако тези български ученици започнат да полагат повече усилия и бъдат по-упорити и по-сериозни към това, което им се дава като задача, ще разберат смисъла във всичко и няма да бъдат като тези „духом голи“, глуповати хора, споменати в стихотворението на Валери Петров.
Анабел Кючукова, 8.а


Ще бъде жалко да се твърди, че всички български ученици, без изключение, са духом голи.
Гергана Райковска, 8.а



Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник