• Място на свободен дух и модерни решения

ИД Електронни медии


По случай патронния празник на СОУ „Св. Климент Охридски” - 25 ноември, 12-класниците от клуб „Дебати“ представиха демонстрационен дебат. Събитието се проведе в новооткрития Информационно-културен център. Мястото беше много подходящо за срещата и в същото време популяризира центъра, защото повечето хора влизаха там за първи път. Гости на дебата бяха родители на дебатьорите, училищни настоятели, общински съветници, учители, ученици, представители на медиите, приятели на училището ни от града. 

Темата беше: Това правителство ще изисква лиценз за родителство. В състезателния дебат печели отборът с повече аргументи, повече оборвания на чуждите аргументи и по-добра отборна линия. На демонстрационния дебат нямаше журиране. Участниците бяха шестима, съответно по трима в отбор. Отборът, условно наречен Правителство, е утвърждаващият. По жребий това бяха: Памела Монева (12.б), Габриела Ангелова (12.а) и Виктор Пейковски (12.б). Отборът, условно наречен Опозиция, е отрицаващият. Опозицията се представляваше от: Любомир Кирилов (12.а), Кристиян Стефанов (12.а) и Пламена Радевска (12.а). Със стартирането на дебата участниците изглеждаха леко притеснени, но по-късно станаха уверени в себе си и в опита си. Направи ми впечатление, че хората и в двата отбора бяха с усмивки на лице, без всякакви лоши чувства, което показва, че не са отишли толкова за победата, колкото да се забавляват. Както и да ги погледнеш, личеше, че имат опит, който искат да споделят с връстниците си и да покажат пред публиката.

Правителството имаше задача да докаже, че трябва да се изисква лиценз за родители. Неговият план включваше курсове за родители трикратно: през бременността, после - когато детето ще постъпва в първи клас и когато е 14-годишно (заради промените в пубертета). Според първия говорител на Правителството – Памела, това ще помогне на родителите да възпитават децата си, а в обществото ни ще има повече спокойствие. Опозицията твърдеше, че подобен лиценз е излишен и че ефектът от този курс ще е отрицателен, защото децата ще бъдат възпитавани по един и същ начин и ще се превърнат в машини. Дебатът се завъртя около това доколко държавата трябва да се намесва в семейните дела. 

Добре си спомням колко се хареса на мен и на публиката позицията на Габриела, според която децата са лицето на държавата. Виктор, който говореше най-вече за родителската отговорност, беше открит в изказванията си, а речта му беше спокойна. Любомир беше първият говорител на Опозицията. Той си водеше доста записки, личеше, че се е отнесъл сериозно към задачата си и има много за казване. Кристиян беше много бърз в реакциите си, на всеки въпрос веднага намираше отговор. Той твърдеше, че курсовете ще са един допълнителен стрес за бременните жени. Направи ми впечатление, че Пламена беше много уверена в себе си и директна в изказванията си. Тя обърна внимание на това, че както шофьорският курс не е гаранция за умения и отговорност, така и един родителски курс няма да направи майката или бащата по-отговорни. На Памела се падна честта да закрие дебата и публиката я аплодира силно, защото завърши с много добра и убедителна реч.

По регламент речите на участниците бяха 8-минутни, а заключителните – 4-минутни. Имаше размяна на въпроси и отговори, което направи дебата жив и динамичен. Имаше и случаи дебатьорите да не желаят да изслушат опонента си, което е тяхно право, и да казват: „Не, благодаря”, а тази тяхна реакция се харесваше на публиката и я развеселяваше. 

След като дебатът завърши, опонентите си стиснаха ръцете и се поздравиха за добре свършената и достойна работа. Гостите също бяха много доволни и поздравиха дебатьорите, ръководителя им г-жа Нели Генкова и организаторите на събитието. 


Текст и снимки: Йоана Лоринкова, 11.б клас

Още снимки (Генадий Маринов, Т21) - ТУК

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник