• Място на свободен дух и модерни решения


За втора поредна година (от 9 до 11 октомври) в СОК „Камчия“ се проведе Научно-практическата сесия на тема „Научно-методически основи на преподаването на руски език като чужд в съвременното поликултурно пространство при използването на технологиите за дистанционно обучение“. В тазгодишния форум участваха над от 120 педагози по руски език в детски градини, училища, университети, както и експерти в образованието. Събитието тази година бе организирано от Московския педагогически държавен университет (МПГУ) с подкрепата на Россътрудничество, от Министерствата на образованието на Русия и България и от СОК „Камчия“.

Сесията започна с приветствие чрез дистанционна връзка от Вениамин Каганов – зам.-министър на образованието и науката на Руската федерация и от академик А. Л. Семеонов – ректор на Московския педагогически държавен университет, изпълнителния директор на СОК „Камчия“ и председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ Станка Шопова. Приветствие от името на българското Министерство на образованието поднесе Стоянка Почеканска – главен експерт в МОН, която заяви, че  всички заложени задачи в предходната среща са изпълнени. Тя благодари на СОК „Камчия“ и „Россътрудничество“ за перфектната организация и отличните условия, предоставени на участниците.

Несъмнено комплексът е уникално за страната ни съоръжение. Tой е разположен в непосредствена близост до устието на река Камчия и  включва хотел, два детски оздравителни лагера с по 600 места, киноконцертна зала и обществен център, спортна площадка, вилно селище, както и учебно-възпитателен център, в който на 15 септември 2014 г. отваря врати Частно средно общообразователно училище "Юрий Гагарин". Освен училище, на територията му се намират и цифров планетариум, авиокосмически център с музейна сбирка, Музей на славянската култура. В санаторно-оздравителния комплекс е изграден Спортен комплекс, който се състои от две части и включва  покрит плувен басейн с олимпийски размери и лекоатлетическа писта,  а така също и открита част с игрище за футбол и две универсални игрища за баскетбол и волейбол.

Едно от най-впечатляващите съоръжения е Летният амфитеатър, разполагащ с 2000 зрителски места. Оборудван е с най-модерна техника за провеждане на международни фестивали, форуми, културни и образователни програми, концерти.

В началото на конференцията проф. д-р Людмила Трубина представи нови методи за обучение на преподавателите по руски език, които съчетават съвременните комуникационни средства с доказаните педагогически практики. Обучението продължи с работа по групи, като акцентите бяха върху „новата педагогика“ в преподаването на руския език като чужд, обучението на деца – билингви; изучаването на руския език в детските градини; актуални проблеми на руския език, литература и история и др. За първи път беше проведена дистанционна връзка – уебинари в реално време свързаха Москва с Камчия. Занятията водеха преподаватели от Московския държавен педагогически университет и от Института по руски език „А.С. Пушкин“.

Всички участници в семинара получиха сертификати за повишаване на квалификацията и за активно участие в сесията.

Напуснахме СОК „Камчия“ удовлетворени от атмосферата, създадена от домакините, от живия контакт с носители на езика, който преподаваме, обогатени с новостите в обучението на руски език и надеждата такива форуми да се превърнат в традиция.


Татяна Младенова,
учител по руски език в СОУ „Св. Климент Охридски“









Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник