• Място на свободен дух и модерни решения


На 1-ви май на посещение в СОУ "Св. Климент Охридски " бе 16-членна делегация от побратимения с Троян германски град Елванген, начело с кмета на града – г-н Хилзенбек. В състава на делегацията бяха включени общински съветници, представители на бизнеса, както и директорът на гимназия "Хариолф" - г-н Риес.  Директорите на СОУ "Св. Климент Охридски" и на  гимназията "Хариолф" – г-жа Цекова и г-н Риес, подписаха през юли 2014  петгодишен договор за обмен на ученици и учители и за разширяване на сътрудничеството между двете училища. Договорът беше подписан тържествено в Елванген в присъствието на кметовете на двете общини.

Госпожа Цекова показа на  гостите  училището. Те останаха впечатлени от плувния басейн, художествената галерия, новите класни стаи, от музейната сбирка, от просторния зелен двор. Директорите и на двете училища изразиха задоволството си  от проведените през последните осем години ученически обмени и споделиха, че те са допринесли за опознаването на двете страни, а създадените приятелства са продължили и по-късно през годините и са спомогнали за сближаването на учениците от двете училища. Бяха обсъдени и предложенията всяка година изявен ученик по немски език да учи и живее един месец в немско семейство, както и възможности наши ученици да изучават професии в Елванген и да работят там, като тази програма бъде изцяло финансирана от немската страна. Още веднъж бе подчертано, че изучаването на немски език открива пред учениците нови възможности.

Господин Риес и господин Хилзенбек благодариха за топлото посрещане и изразиха задоволството си, че на 17 май  поредната група ученици от СОУ "Св. Климент Охридски" ще гостува на немски семейства и ще участва в тържествата по случай деня на Методий и на славянската култура.
 Пенка Острева
Снимки: Пламен Кюркчиев



Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник