• Място на свободен дух и модерни решения


На 16 април, четвъртък, ученици от 10., 11. и 12. клас се включиха в творческа  среща с представители на KaosPilots - Швейцария. KaosPilots („Пилотите през хаоса“) е училище за творчески лидери, отговорни предприемачи и носители на промяната. Срещата беше организирана от Регионален Ресурсен Център за култура „фабриКата“ в рамките на проект „Култура, творчество, Промяна – Дневен ред на Творческите градове”, включващ градовете Габрово, Велико Търново и Троян.

Сред младите гости от KaosPilots бяха: собственик и управител на рок клуб, магистър по философия и скулптор; човек с опит на работник в цирка и мениджър проекти в Швейцарската пощенска банка; треньор за Датската скаутска асоциация; момичета и момчета, интересуващи се от сближаване на хората, готвене, градинарство и как да направим нашите общности по-здрави и по-щастливи места. В Троян беше и директорът на KaosPilots. В новата многофункционална общинска зала (до сградата на Данъчна служба) и в пролетния й двор „пилотите” поведоха младите хора от Троян към обсъждане на въпросите: какво в нашия град ни прави горди, какво ни дразни, в какво виждаме потенциал за промяна, откъде очакваме подкрепа. Общуването беше неформално, свободно, провокативно и приятелско. За резултата и смисъла му е най-добре да дадем думата на някои от участниците, които приеха да отговорят на въпроса какво ново са научили на тази среща.

Виктор Иванов, 12.а клас:
Това, което научих и което смятам за най-ценно и полезно, е различният поглед към света, начинът, по който младите хора в една цивилизована държава гледат на живота и бъдещето си. Неочаквано за мен, но научих нещо ново и за града ни - тук има млади хора, които се борят за интересите си, носят развитието и просперитета в себе си. Несъмнено това ме изненада много приятно.

Любомир Кирилов, 11.а клас
Научих, че в града ни има официална организация, която е създадена с цел осъществяване на различни проекти, свързани с развитието на Троян (сдружение „Троян в бъдещето” – бел. ред.), и ако някой има идея за проект, може да потърси помощ от нея за осъществяването й.

Лорета Стоянова, 10.б клас:
От тази среща най-наред научих, че има хора, които ги е грижа за бъдещето на града ни. За мен тя беше предизвикателство, начин да изкажа мнението и идеите си и да ги сравня с тези на напълно непознати хора. Останах изключително удовлетворена и ще се радвам да се организират повече подобни събития занапред.

Паола Миндева, 10.б клас
Убедих се, че е изключително важно да следваш мечтите си, а също - че градът ни има голяма нужда от хора като тези, хора, които искат да помагат. Най-важното, което научих, е че е нужно да изслушваш хората и техните необичайни или дори щури идеи - защото там чухме всякакви, но нито една не беше отхвърлена, а това ни дава стимул да правим невероятни неща.
  
Кристиян Стефанов от 11.а клас реши да се включи и в следващото събитие по проекта - Конференция на отворените пространства (Габрово, събота, 18 април). Там той, с помощта на новите си приятели от KaosPilots и на още привлечени съмишленици, доразви идеята си за кино в Троян. Представи я ефектно на английски език и остави у всички чудесно впечатление за потенциала на троянските ученици.




Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник