• Място на свободен дух и модерни решения

Търсене

BG Web Counters


Tyxo.bg counter

Посещения през предишния месец

„Стимул да правим невероятни неща”

Публикувано от Н. Генкова 20 април 2015


На 16 април, четвъртък, ученици от 10., 11. и 12. клас се включиха в творческа  среща с представители на KaosPilots - Швейцария. KaosPilots („Пилотите през хаоса“) е училище за творчески лидери, отговорни предприемачи и носители на промяната. Срещата беше организирана от Регионален Ресурсен Център за култура „фабриКата“ в рамките на проект „Култура, творчество, Промяна – Дневен ред на Творческите градове”, включващ градовете Габрово, Велико Търново и Троян.

Сред младите гости от KaosPilots бяха: собственик и управител на рок клуб, магистър по философия и скулптор; човек с опит на работник в цирка и мениджър проекти в Швейцарската пощенска банка; треньор за Датската скаутска асоциация; момичета и момчета, интересуващи се от сближаване на хората, готвене, градинарство и как да направим нашите общности по-здрави и по-щастливи места. В Троян беше и директорът на KaosPilots. В новата многофункционална общинска зала (до сградата на Данъчна служба) и в пролетния й двор „пилотите” поведоха младите хора от Троян към обсъждане на въпросите: какво в нашия град ни прави горди, какво ни дразни, в какво виждаме потенциал за промяна, откъде очакваме подкрепа. Общуването беше неформално, свободно, провокативно и приятелско. За резултата и смисъла му е най-добре да дадем думата на някои от участниците, които приеха да отговорят на въпроса какво ново са научили на тази среща.

Виктор Иванов, 12.а клас:
Това, което научих и което смятам за най-ценно и полезно, е различният поглед към света, начинът, по който младите хора в една цивилизована държава гледат на живота и бъдещето си. Неочаквано за мен, но научих нещо ново и за града ни - тук има млади хора, които се борят за интересите си, носят развитието и просперитета в себе си. Несъмнено това ме изненада много приятно.

Любомир Кирилов, 11.а клас
Научих, че в града ни има официална организация, която е създадена с цел осъществяване на различни проекти, свързани с развитието на Троян (сдружение „Троян в бъдещето” – бел. ред.), и ако някой има идея за проект, може да потърси помощ от нея за осъществяването й.

Лорета Стоянова, 10.б клас:
От тази среща най-наред научих, че има хора, които ги е грижа за бъдещето на града ни. За мен тя беше предизвикателство, начин да изкажа мнението и идеите си и да ги сравня с тези на напълно непознати хора. Останах изключително удовлетворена и ще се радвам да се организират повече подобни събития занапред.

Паола Миндева, 10.б клас
Убедих се, че е изключително важно да следваш мечтите си, а също - че градът ни има голяма нужда от хора като тези, хора, които искат да помагат. Най-важното, което научих, е че е нужно да изслушваш хората и техните необичайни или дори щури идеи - защото там чухме всякакви, но нито една не беше отхвърлена, а това ни дава стимул да правим невероятни неща.
  
Кристиян Стефанов от 11.а клас реши да се включи и в следващото събитие по проекта - Конференция на отворените пространства (Габрово, събота, 18 април). Там той, с помощта на новите си приятели от KaosPilots и на още привлечени съмишленици, доразви идеята си за кино в Троян. Представи я ефектно на английски език и остави у всички чудесно впечатление за потенциала на троянските ученици.
Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник