• Място на свободен дух и модерни решения

СИП Електронни медии

Постановката „Спасителят“ с участието на Ивайло Захариев грабна вниманието и интереса на учениците от град Троян. Ивайло Захариев дойде в града ни, за да даде поука относно дрогата. Той и още трима актьори изиграха много интересна и поучителна пиеса. Ето нейното съдържание:

Момиче на име Нели започва да се дрогира. Родителите й са разведени. Майка й е в чужбина и от няколко години обещава на Нели, че ще й извади паспорт, за да отиде при нея, но с всяка изминала година момичето все повече и повече губи надежда. Тя живее при баща си, но той си има нова жена, която има дъщеря от предишен брак, и за Нели не остава място в апартамента.

В нейната тайфа започват да употребяват лекия наркотик марихуана, но след време при тях идва нов човек. Той им казва, че тревата е за аматьори – по-смелите могат да опитат нещо много „по-добро“. Нели е от тях. Тя започва да си купува дрога, но й трябват все повече пари. Момичето започва да краде от дома на баща си. Щом научава за това, той я изхвърля от къщи. Нели започва да води своя живот на тавана на някакъв блок. Тя продължава да ходи до дома на баща си, но тайно, за да краде пари. Когато бащата разбира това, сменя ключалката на входната врата. Нели задлъжнява на дилъра Стив. За да може той да си получава парите, насилва Нели да започне да продава тялото си. Тя го прави, защото не може да живее без дрогата, която й пробутват.

Нели е заспала на таванската маса под тънко червено одеяло. В това време, без дори да подозира, че на тавана има някого, през прозореца се промъква коминочистачът Спас. Той е изпуснал четката си, докато е чистел комина, и е слязъл да си я потърси. В таванската стая е тъмнина. Спас светва лампите и вижда заспалото момиче. Коминочистачът повдига завивките, Нели се събужда, изплашено изтичва надалеч от него, грабва метла и започва да крещи всеки път, когато Спас се опита да я доближи. Тя го разпитва да не би да е от полицията, за да бъде сигурна, че не е заплаха за нея, и той й обяснява защо е слязъл. Нели сяда обратно на масата и го запитва дали случайно има храна в себе си. Спас изважда от джоба си сандвич и момичето започва да яде много бързо. Коминочистачът я пита от колко време не е яла, а тя отговаря агресивно, че не е яла от три дена, като му задава въпрос да не е журналист от някой вестник, че я разпитва така. После го пита за цигари. Той й дава цигара, тя прибира кутията в ризата си и му казва, че няма огънче. Той й запалва цигарата, а тя много бързо дръпва запалката от ръцете му и също я прибира за себе си.
(Публиката се разсмя на нейните действия.) Нели пита Спас дали има двадесет лева, а той изнервено й отговаря, че не знае. Спас започва да рови из джобовете на работното си облекло и веднага щом изважда двадесетте лева, Нели ги дърпа от ръката му. Казва му, че й трябват назаем и ще му ги върне, а Спас й отговаря, че е сигурен, че няма да си ги получи обратно, но може да ги задържи.

Тя му казва да отиде до „Попа”
(популярно кръстовище, ненаименуван площад в центъра на София – бел. ред.) и да намери Стив, който ще му даде пакетче за нея. Подава му двадесетте лева. Спас ги взима, но точно преди да излезе, той се замисля и започва да разпитва Нели дали в това пакетче има дрога. След няколко минути тя вече му признава, че се друса. Спас й казва, че тя първо трябва да отговори на въпросите му и след това ще вземе пакетчето. Нели се съгласява. Първият въпрос е как е започнала с дрогата. Тя му разказва за миналото си и за своите родители. След нейната история коминочистачът я пита защо не опита да спре, но тя му отговаря, че вече е опитвала и не може - само това я поддържа жива. След този неин отговор Спас започва да й разказва за своето минало. Той бил алкохолик. След като майка му родила, бащата изчезнал, защото не го е искал. Майка му се грижела за него, но загинала в самолетна катастрофа, когато бил съвсем малък, и няма спомени от нея. До навършване на пълнолетие момчето било в дом за изоставени деца. Там той намерил компания, с която започнали да крадат алкохол и да обират магазини. Всяка вечер Спас се напивал до безсъзнание. Но след това решил да спре този начин на живот и успял. От няколко години не е слагал и капка алкохол в устата си. Нели започва да се отегчава от неговата история и му казва, че това не е нищо в сравнение с дрогата, но Спас й обяснява, че алкохолизмът е също толкова опасен. Момичето едва не припада вече от липсата на веществото, което я поддържа. Спас се втурва към нея и й обещава, че ще й помогне да спре дрогата. Казва й, че има да ходи на лекции, и излиза от таванското помещение.

При Нели идва неканен гост – Стив. Той я пита защо не е виждал „хубавото й личице“ скоро при него. Дилърът започва да се изнервя и я пита къде са му парите, които тя му дължи. Нели отговаря, че ще му ги даде до 2 часа. Самата тя обаче не знае откъде ще ги намери. Стив й казва, че не може да си губи времето с нея, хваща я за косата и започва да я блъска. Тръшва я на земята и й подхвърля пакетче с хероин. Точно когато Стив е до вратата, на път да си тръгне, Нели го моли да си вземе дрогата обратно, защото не иска повече да се друса. Изнервен, дилърът се връща, отново я малтретира и преди да напусне стаята й казва, че след малко ще дойдат негови хора, които да се позабавляват с нея, за да може тя да върне парите му. Отчаяна, най-накрая Нели се съгласява да направи тази лудост отново. Тъкмо когато момичето стяга ръката си с връзките на дънките и е готово да забоде иглата в ръката си, Спас се появява. Нели отначало не познава гласа му и уплашено пита: „Стив, ти ли си?“. Младежът е с роза в ръка. Пита дали Стив е бил тук. Нели отрича, но Спас вижда спринцовката и момичето признава.

Спас взема спринцовката, пълна с хероин, и я изпръсква на земята. Той казва на Нели, че иска от нея да се престори на много надрусана, като в това време той ще бъде на покрива и ако стане много напечено, ще слезе по най-бързия начин. Спас й обещава, че всичко ще е наред. Тя ляга на масата и се завива с одеялото през глава.

Спас излиза от помещението, а след него идва друг, още по-малко предвиден гост – майката на Нели. Тя е облечена в блестящи дрехи, с хубава прическа и две чанти, в едната от които има нещо за Нели. Бащата й е казал къде преживява дъщеря им и разтревожена, майката отива там. Тя намира момичето под завивките. Жената, която изглежда много загрижена, започва да разпитва Нели за всичко, но момичето й се сопва и иска да я изгони от помещението, за да не я види някой и да навлече повече проблеми. Майката казва на дъщеря си, че иска двете да се приберат при баба й и всички да й помогнат да излезе от кашата, в която се е забъркала. Подарява й плюшена играчка. Момичето разтревожено изпраща майка си, като й обещава, че ще се прибере след два часа. Но тъкмо когато майката е пред вратата, влиза Стив. Той пита коя е тази жена. Стив се представя пред госпожата, като надменно й казва, че за нея той е Стефан, а не Стив. Майката на непълнолетното момиче разбира, че това е този, който снабдява дъщеря й с дрога, и започва да го обижда. Дилърът се изнервя, започва да крещи на Нели да разкара тази „дърта кошница“. Той не вярва, че това е майката на Нели, мисли, че момичето е накарало непозната жена да се престори за нейна майка, за да й помогне да се измъкне.

Стив казва, че Нели му дължи двеста евро. Момичето иска пари от майка си и тя му дава. След като измамникът проверява дали парите са истински, казва на Нели, че иска тя да го запомни. Момичето му отговаря остро, че такива „помияри“ като него не се забравят лесно. Стив изпуска нервите си и започва да гони майката и дъщерята из стаята и да ги заплашва с нож. Точно в това време през прозореца влиза Спас и застава лице в лице със Стив.
(Тук в публиката започнаха бурни аплодисменти за спасителя на Нели.) Коминочистачът заприказва дилъра, прави бърза хватка и взема ножа от ръката му. Извежда го от стаята. После казва на майката, че той и Нели ще се справят, но тя трябва да се махне, и жената излиза. Спас предупреждава момичето, че е много опасно, защото Стив ще викне хора, за да ги убият. Той гаси лампата, изправя масата пред вратата и казва, че ще се върне след много кратко време, в което да потърси безопасно място за тях двамата. Нели е много уплашена, но няма друг избор, освен да послуша своя спасител. Навън е буря. Младото момиче не може да заспи от притеснения. Тя маха масата и тръгва да излиза през вратата, но попада в хватката на Стив. Той я връзва за един стол и я пита къде е нейния спасител. Тя му отговаря, че не знае. Стив запалва цигара и я загасява във врата на момичето. То изпищява от болка. Нели се опитва да убеди мъжа, че не го лъже, но той не й вярва. Изважда нож и прорязва лицето й. Пита я отново, пак не получава отговор и тогава изважда спринцовка с хероин от джоба си. Уплашена повече от всякога, Нели се опитва да избяга, но Стив я хваща и й казва, че й е приготвил по-голяма доза от обикновената. Момичето умолява с последни сили Стив да не го прави, но той стяга ръката й и забива спринцовката. Нели остава на земята. Стив я завлича до стола, сяда и я слага в скута си. Държи пистолет и чака появяването на Спас.

Не след дълго той влиза и Стив насочва оръжието към него. Коминочистачът пита Стив какво е направил с момичето. Дилърът лъже, че Нели е отишла при него, умолявала го да й даде дрога и не можела да живее без него. Спас казва, че не вярва на думите му. Дилърът подхвърля на младежа белезници и му казва да си ги сложи. Спас обаче закопчава само едната си ръка и прикрива другата. Стив оставя Нели на земята, като държи пистолета си насочен към коминочистача, и излиза с него извън стаята. Изведнъж в пълна тишина се чува силен изстрел.
(Всички от публиката се изплашиха и настръхнаха, защото мислехме, че Спас е мъртъв.) В стаята при момичето, лежащо на пода, се появява Спас, който проверява пулса й и разбира, че вече е мъртва.

Всички лампи на сцената изгаснаха, после отново светнаха и един по един актьорите излязоха, за да се поклонят. Последен на сцената излезе Ивайло Захариев, като той обра най-много аплодисменти. После остана сам на сцената, седна на един стол и започна да води интересен разговор с публиката. Той поясни на всички, че ако започнеш да се занимаваш с наркотици, крайните изходи са три: да бъдеш заловен за незаконна дейност, да влезеш в лудница или да умреш от свръхдоза както в пиесата. Разбира се, има го и варианта да откажеш дрогата, но тези случаи са рядкост, защото трябва да има кой да ти помогне – сам не можеш да се справиш. Актьорът ни обясни, че не само към дрогата можеш да се пристрастиш, а дори и към шоколад, компютърни игри, напитки и други. Каза ни, че самият той преди е употребявал много често трева. От нея започнал да си забравя репликите, репетициите и е трябвало да избира - или да продължи да се развива като актьор, или да стои на едно ниво. Направил е своя избор и е спрял да употребява марихуана. Разказа ни още, че има приятели, които са умрели от дрога, но и такива, които са се избавили. От публиката дойде въпрос има ли бивши наркомани. Актьорът каза, че неговият кум е такъв. Употребявал е наркотици, но с помощ от близки и приятели ги е спрял и от вече петнадесет години е чист. Ивайло Захариев всяка седмица отделя време да помага на наркомани да спрат дрогата. Тези хора не са си и помисляли, че от опитването на нещо такова може да стигнат до там да спят по входовете на блокове.

След като и разговорът свърши, с част от публиката отидохме до гримьорната, за да помолим актьора да си направим снимки с него. Той се съгласи и предложи да се снимаме на сцената.

За мен това представление беше много вълнуващо и поучително. Аз мисля, че трябва да се замисляме какво вършим, преди да е станало твърде късно да разберем, че сме сгрешили!


Лилия Вълкова 7.б клас

Снимки - Илина Йотова и Цветина Попска, 7.б клас

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник