• Място на свободен дух и модерни решения


Във връзка с Националния празник 3 март на Беклемето се проведе впечатляващо  събитие - възстановка на героичното преминаване  на отряда на генерал Карцов през Троянския проход през 1878 година. Такава възстановка се прави за първи път. Организирана е от местната структура на Национално дружество „Традиция” – Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк” (Троян и Априлци) с участие на регионални клонове от Велико Търново, Трявна, Копривщица, Тетевен, Етрополе, Плевен, Ловеч, Добрич, Нова Загора, Стара Загора. Сценарият е на подполковник д-р Мануш Христов – управител на регионален клон „Васил  Ганчев – Плевналията“ град Плевен.

Живите картини бяха пресъздадени автентично и вълнуващо и присъстващите видяха ключови моменти от превземане на прохода и боевете при Орлово гнездо (Курт Хисар): военния съвет в района на главната квартира на Руската дунавска армия в с. Пордим; срещата между Великия княз Николай Николаевич и ген. Карцов в Главната квартира; събития в щаба на ген. Карцов с участието на архимандрит Хаджи Макарий от Троянския манастир; действията на двете колони за овладяване на укрепените позиции в местността Табите и Орлово гнездо (Курт Хисар) на 24 и 26 декември 1877 г.

В мащабната възстановка се бяха включили и ученици от СОУ „Св. Климент Охридски”: Емил Моновски от 8.б и Добромир Калистерски от 8.а клас. И двете момчета участваха заедно  с бащите си, а майките им, също членове на "Традиция", ги подкрепяха като публика.

Радостен е и фактът, че родители бяха довели своите деца, за да видят събитието и да се снимат с участниците. Особено много бяха желаещите да се снимат с ген. Карцов, в образа на когото се беше превъплътил Христо Драгозов от Шумен. Сред развълнуваните малчугани, застанали пред фотоапарата, беше и Калоян Кирилов от 1.а клас.

Текст и снимки: Цветанка Босева


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник