• Място на свободен дух и модерни решения

СИП Електронни медии


- Откога се занимаваш с пеене?  

-  С пеене се занимавам от доста малка. Била съм на 3 или 4 години, когато влязох в „Усмивка”. Просто музиката си ми е страст и пея, защото ми е приятно. В последно време започнах да обмислям да се занимавам по-сериозно с музика, но още не съм решила напълно. 

- Харесва ли ти да си на сцена?

- На сцената винаги има напрежение и притеснение дали ще ти се получат нещата. Хубаво е, но след като си изпееш песента и не си я провалил. Всеки усеща по различен начин сцената - дали заради тръпката, или овациите, или просто защото ти харесва да пееш.

- Сама ли реши да се явиш на състезанието „Път към славата”, или някой те покани?

- Първо мислихме цялата група „Ритмикс” да отидем на това състезание, но впоследствие плановете се промениха. Аз покрай групата реших да се явя. Отидох, за да опитам.

- Каква е заслугата на госпожа Светла Червенкова за успеха ти?

- Всичко, което знам за музиката, го знам от нея. Винаги мога да разчитам на нея, когато родителите ми не са наблизо. Не я приемам само като учителката ми по музика, а като нещо  много повече.

- Подкрепят ли те близките ти в това, което правиш? 

- Много често подкрепата на близките е от голямо значение и аз се радвам на добра подкрепа от родителите и приятелите си.

- Искаш ли да се занимаваш с пеене професионално? Защо? 

- Иска ми се да се занимавам с оперно пеене. Но ме притеснява обстановката за правене на култура в България - понякога човек се замисля дали това, с което ще се занимава, е това, което иска. Аз бих се занимавала с музика по-сериозно, защото ми носи радост и щастие и е всичко, което искам.
Деца от църковния хор към храма "Света Петка-Параскева"

- Какво те привлече към църковното пеене? 
 
- Пея в църковния хор може би защото съм отраснала в такава среда. Като малка са ме въвели в църквата и покрай нея започнах да пея и в хора.

- Каква е разликата между това да пееш на сцена и в храма?

- Песента на сцената може да се разгледа като песен за земното, а в църквата - като песен за духовното. В църквата човек трябва да влага и дух, и вяра, и разум, а в светските песни нещата са повече прекарани през призмата на емоциите.

Група "Ритмикс"
- Как подбирате песните за група „Ритмикс”? („Ритмикс” е групата на големите „усмивки”; включва Йоанна Божкова и Пламена Радевска от СОУ „Св. Климент Охридски” и Василена Ангелова и Паола Пеевска от СОУ „Васил Левски” – бел. ред.)

- Ние четирите слушаме много музика и когато на някоя от нас ѝ хареса песен, заедно обсъждаме дали ще се хареса и на хората, които ни слушат. 

- Свързва ли ви приятелство?

- Много хубава група ни се оформи през последните години и покрай това се сприятелихме. Ние се познаваме от доста малки, започнали сме заедно в „Усмивка”. Заедно пораснахме и приятелството ни се задълбочи с годините. 


Интервю на Теодора Димитрова и Цветелина Желязкова от 7.а клас,
СИП Електронни медии


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник