• Място на свободен дух и модерни решения


След презентацията за дебатирането 63-ма ученици от 9-ти и 10-ти клас бяха любезни да попълнят кратка анкетна карта, подготвена от клуб "Дебати". Ето каква обратна връзка дадоха техните отговори.



Очевидно презентаторите добре са обяснили какво представлява един състезателен дебат с неговата ясна структура и множество правила, превръщащи го в интелектуална игра. А публиката, с малки изключения, е слушала активно.



Голям брой 9-класници и 10-класници биха слушали дебат. Това окончателно убеждава дебатьорите, че си струва да организират демонстрационни дебати за ученическа публика, и се надяваме в скоро време да ви информираме за такива училищни събития. 11-класниците вече имаха възможност миналата учебна година да присъстват на учебен час по етика и право, организиран като дебат, и по общо мнение това беше успешен експеримент.



Нормално е повечето ученици да не желаят задължителни дебати в училище. Вярно, че дебатите съществуват като учебна дисциплина в много университети и колежи по света. Но масовизирането им крие много капани и рискове, докато клубната форма би била богатство за всяко едно училище. Задължителни часове по дебати? - една хубава тема за дебат.



Радващ брой любопитни и смели ученици, които биха участвали в дебат. Със сигурност училището ни има потенциал да развива и занапред дебатирането. Най-първо е желанието, а "лоши речи или пък глупави аргументи не съществуват – има само брилянтни говорители в процес на изграждане", както пише в "Кратък съдийски наръчник на Асоциация Дебати София", към която училището ни е асоцииран член.



Анкетираните трябваше да предложат ТЕМИ за дебатиране. Някои бяха подсказани от изнесената презентация, други бяха идеи на самите ученици. Разбира се, за един дебат формулировката трябва да се прецизира според изискванията, но в случая е важно какво вълнува учениците. Получи се един еклектичен, на места провокативен, при всички положения - труден и заслужаващ внимание списък. Информацията в скоби показва, че повече от един ученик е предложил съответната тема.

* Алкохолът
* Таблети вместо тетрадки (7)
* Пушенето в училище
* Пушенето на обществени места
* Смъртното наказание
* Еднопосочна мисия до Марс (2)
* Ученическите униформи (5)
* Легализиране на марихуаната (5)
* Бракът между еднополови двойки
* Младите хора ще учат и ще останат в България
* На училище без мобилни телефони
* Здравословното хранене в училище (2)
* Връщане на задължителната казарма
* "Левски"/ЦСКА (3)
* 100 години слава
* Дебатите като задължителна дисциплина в училище
* Училищни клубове
* Специална стая за слушане на музика в училище
* Може ли да се спаси светът чрез фейсбук
* Чалгата
* Расизмът
* Спиране на етническата дискриминация
* Идиоти ли са умрелите за България
* Проблемите на съвременния тийнейджър (2)
* Полицейската работа
* Наркотиците (2)
* Ранното забременяване
* Как да променим хората към по-добро с цел опазване на света


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник