• Място на свободен дух и модерни решения

Минерали и фосили

06 януари 2015

СИП Електронни медии


Минералите и кристалите са били използвани още от древни времена и от много различни култури за лечение на заболявания, за защита, за медитация и духовно просветление. Те имат способността да концентрират, съхраняват, предават, преобразуват, задържат и канализират енергия. Кристалите и минералите са живи същества и във всеки от тях има съхранена информация. С тях са свързани различни вярвания и астрологически предписания.




ОПУШЕН КВАРЦ

Опушеният кварц е заземяващ и стабилизиращ камък. Отличен е за повдигане на настроението и преодоляване на негативните емоции. Премахва негативните чувства на стрес, страх, ревност, гняв и облекчава депресията. Превръща отрицателните емоции в положителна енергия. Той е известен като камъка на спокойствието, поради което е особено полезен при облекчаването на скръбта. Камък на зодиите Козирог и Стрелец.




ХРИЗОЛИТ

Камък, даващ познание за висшите закони. Носи късмет в съдебни дела. Свързан е с триумфа на мира и любовта.  Зодии: Рак, Лъв, Везни, Стрелец, Риби.









АМЕТИСТ

Камък на мира и равновесието. Прави нещата очевидни. В семейния живот може да донесе покой и блаженство. Освен „отрезвяващите свойства“, за които в древността вярвали, че притежава, аметистът също се смятал за способен да предпазва от магии и от уроки нещастно влюбени ревнивци, да държи на страна злите жени и отровните змии. Хората, които редовно носят амулети или колиета с този камък, очароват другите със своята личност и харизма. Астролозите го препоръчват на родените под знака Овен, Близнаци, Рак, Стрелец, Козирог, Риби, Скорпион.




ЯСПИС

Носенето на колие от яспис ще ви помогне да се справите с изтощението. Ясписът е защитен камък. Има много видове. Зеленият предпазва от болести. Жълтият регулира отношенията с началството. Свързан е с дълга и честта. Пъстроцветният е камък на копнежи и вдъхновение. Камък на зодиите Скорпион, Риби и Дева.





ОНИКС

Камък на борците и упоритите. Дава възможност "с глава да се пробие стената". Препоръчва се на педантите, хората със скрупули и целеустремените хора. Зодии: Овен, Телец, Близнаци, Дева, Козирог.






ГАЛЕНИТ

Познат е още като "философки камък", защото помага да се открие и изрече истината. Заземява и центрира както физическото, така и нефизическите тела. Камък на зодия Козирог.







ХАЛЦЕДОН

Символизира спокойствие и хладнокръвие. За тибетците той е камък на чистотата и концентрацията. Името му идва от мястото, където е открит за пръв път - град Халцедон. Древните смятали, че този камък може да влияе на времето. Това е камък на зодиите Рак и Водолей.




КВАРЦ

Кварцът е мощен камък и се използва широко като Универсален кристал. Обикновено хората си представят кварц, когато си мислят за кристали. Има много различни видове и те са в най-различни цветове. Мощен камък за психическа защита, предпазващ от негативна енергия. Поставен в стаята, пречиства въздуха. Това е камък на зодия Скорпион.





АХАТ

Камък, който е много оцветен и шарен. От дълбока древност той е високо ценен като талисман или амулет. Използва се за защита от бури и мълнии, защитава децата от опасности. Увеличава смелостта, подобрява възприятията, концентрацията и увеличава заложените таланти. Препоръчва се за зодии Риба, Дева, Скорпион и Овен.





ПИРИТ

Примитивните хората го ползвали за запалване на огън, защото може при одраскване с друг металически предмет да произведе искра. Смятало се, че този камък може да окаже някаква висша помощ на притежателя си - например той да стане лидер във всичко. Енергиите на земята и огъня, които се намират в пирита, го правят идеалния камък за активиране, балансиране и зареждане с енергия. Не е камък на конкретен зодиакален знак.



ЧЕРЕН ТУРМАЛИН

Отблъсква отрицателната енергия и пази човека, който го носи. Твърди се, че е много полезно да носите този камък, когато сте подложени на стрес. В емоционален план черният турмалин е отлично средство за прогонване на страхове, мании и неврози и носи емоционална стабилност. Зодии – Близнаци, Козирог, Везни.




ОПАЛ

Опалът е много духовен камък, който може да помогне на човек да бъде „невидим” в ситуации, в които не иска да бъде забелязан. Той ще ви донесе спокойни и щастливи сънища и ще улесни процеса на промяна. Камък на вдъхновението, който подобрява въображението и творчеството. Опалите са изключително чувствителни към енергиите и вибрациите на ползвателя си и ги проектират в същия им вид. Препоръчва се за зодии Рак, Везни, Риби и Скорпион.




МАЛАХИТ

В египетската "Книга на мъртвите" се казва, че богинята на небето е пуснала звезди на земята под формата на зелени камъни. Фараоните го носели близо до главата си, за да издигне техните вибрации и да им помогне във вземането на мъдри решения. Съществува една древна руска легенда, която твърди, че всеки, който пие вода от чаша, направена от малахит, се сдобива с магическата способност да разбира езика на животните. Малахитът носи голямо щастие на Дева и Козирог.





ФОСИЛИ

Фосили, или вкаменелости, са всички органични останки, следи или отпечатъци на растение или животно, които са били запазени в земната кора от отминали геоложки и праисторически времена. Това са разнообразни фрагменти от черупки и скелети от безгръбначни и гръбначни животни, фрагменти от тях, отпечатъци от телата на животни и растения. Фосилите имат голямо значение за палеонтолозите. Чрез тях се определя относителната възраст на скалите, в които се срещат.



Яна Йотова, Дениса Найденова и Десислава Доневска от 7.б клас,
СИП Електронни медии

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник