• Място на свободен дух и модерни решения

Търсене

BG Web Counters


Tyxo.bg counter

Посещения през предишния месец

Едно необикновено училищно събитие

Публикувано от Н. Генкова 02 ноември 2014

СИП Електронни медии

От 14 часа на 29 октомври, сряда, в актовата зала на училището се проведе състезателен дебат на английски език. Състезанието беше посветено на една световна годишнина, 450 години от рождението на Уилям Шекспир, и на 30-годишнината на нашето училище. 

Следобедът започна с презентация за живота на Шекспир, направена от две момчета от 10.а клас - Иван Лучев и Кольо Петров, на английски език. Те бяха подготвили и викторина с 9 въпроса върху информацията от своята презентация, така че след състезанието всички в залата можеха да участват с отговори, докато журито заседаваше.
 
В състезанието взеха участие ученици от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас. Чрез жребий те бяха разпределени в три отбора с по 5-тима ученици във всеки. В първия отбор бяха: Мирослава Орбова, Калина Нанкова, Борис Банев, Христиана Вачкова и Любомир Кирилов; във втория: Иван Лучев, Мартин Копаранов, Кольо Петров, Калоян Кюркчиев и Пламена Радевска; в третия: Теодор Драгнев, Христо Маргинов, Дияна Събчева, Кристиан Стефанов и Ивайло Георгиев. 

Всеки отбор трябваше да изтегли листче с мисъл на Шекспир и да разсъждават върху нея, а останалите можеха да задават въпроси. Така се завързаха много дискусии, които бяха интересни за всички. Това състезание не е за всекиго, защото не е лесно да изказваш мнението си по мъдростта на Шекспир на английски език. Цитатите  бяха: ,,Не звездите решават съдбата ни, а ние самите“, ,,Бог ти дава едно лице, а ти си създаваш друго“ и , „Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го правят такова“. Съдиите, които оценяваха участниците, бяха: г-жа Цветанка Босева, г-жа Галя Панталеева и г-жа Нели Генкова.

Водещи бяха Габриела Ангелова (11.а) и Стефания Калева (12.а), които също задаваха въпроси на участниците. А докато отборите обмисляха как да представят цитатите, Габриела четеше откъси от съчинения на всеки от участниците. Тези съчинения бяха написани на английски в деня преди състезанието и бяха по Шекспирови мисли за любовта и за приятелството. Габриела четеше кратките откъси с емоция. Водещите също говореха на английски език, като го правеха с удоволствие.

Събитието продължи час и половина. Стана време журито да реши кой от отборите е победител и понеже всички се представиха отлично, това беше много трудно. Журито посочи за победители участниците от втория отбор и реши да има две втори места за другите два отбора. Наградите си участниците ще получат на концерта по случай годишнината на училището ни.

Аз, като най-малката от всички в залата, бях заинтригувана и възхитена от това, което видях и чух. Наистина бях много впечатлена от знанията на всички.

Дениса Найденова, 7.б клас 
СИП Електронни медии

Снимки - г-жа Цветанка Босева

Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник