• Място на свободен дух и модерни решения

СИП Електронни медии

От 14 часа на 29 октомври, сряда, в актовата зала на училището се проведе състезателен дебат на английски език. Състезанието беше посветено на една световна годишнина, 450 години от рождението на Уилям Шекспир, и на 30-годишнината на нашето училище. 

Следобедът започна с презентация за живота на Шекспир, направена от две момчета от 10.а клас - Иван Лучев и Кольо Петров, на английски език. Те бяха подготвили и викторина с 9 въпроса върху информацията от своята презентация, така че след състезанието всички в залата можеха да участват с отговори, докато журито заседаваше.
 
В състезанието взеха участие ученици от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас. Чрез жребий те бяха разпределени в три отбора с по 5-тима ученици във всеки. В първия отбор бяха: Мирослава Орбова, Калина Нанкова, Борис Банев, Христиана Вачкова и Любомир Кирилов; във втория: Иван Лучев, Мартин Копаранов, Кольо Петров, Калоян Кюркчиев и Пламена Радевска; в третия: Теодор Драгнев, Христо Маргинов, Дияна Събчева, Кристиан Стефанов и Ивайло Георгиев. 

Всеки отбор трябваше да изтегли листче с мисъл на Шекспир и да разсъждават върху нея, а останалите можеха да задават въпроси. Така се завързаха много дискусии, които бяха интересни за всички. Това състезание не е за всекиго, защото не е лесно да изказваш мнението си по мъдростта на Шекспир на английски език. Цитатите  бяха: ,,Не звездите решават съдбата ни, а ние самите“, ,,Бог ти дава едно лице, а ти си създаваш друго“ и , „Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го правят такова“. Съдиите, които оценяваха участниците, бяха: г-жа Цветанка Босева, г-жа Галя Панталеева и г-жа Нели Генкова.

Водещи бяха Габриела Ангелова (11.а) и Стефания Калева (12.а), които също задаваха въпроси на участниците. А докато отборите обмисляха как да представят цитатите, Габриела четеше откъси от съчинения на всеки от участниците. Тези съчинения бяха написани на английски в деня преди състезанието и бяха по Шекспирови мисли за любовта и за приятелството. Габриела четеше кратките откъси с емоция. Водещите също говореха на английски език, като го правеха с удоволствие.

Събитието продължи час и половина. Стана време журито да реши кой от отборите е победител и понеже всички се представиха отлично, това беше много трудно. Журито посочи за победители участниците от втория отбор и реши да има две втори места за другите два отбора. Наградите си участниците ще получат на концерта по случай годишнината на училището ни.

Аз, като най-малката от всички в залата, бях заинтригувана и възхитена от това, което видях и чух. Наистина бях много впечатлена от знанията на всички.

Дениса Найденова, 7.б клас 
СИП Електронни медии

Снимки - г-жа Цветанка Босева

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник