• Място на свободен дух и модерни решения


Събота, 4 октомври, ранна утрин, мъгла и есенен хлад. Утрин, с нищо непредвещаваща чудесния ден, който ни очакваше.

Тръгнахме с няколко коли, пълни с радостни деца и родители. Целта - пещерата "Съева дупка". Пътят - към час. Пещерата се намира на 2 километра южно от центъра на село Брестница. Цялата гора наоколо е покрита с нацъфтяла дива циклама. А пещерата с нейните пет зали наистина си струва да се види. Сталактити, сталагмити, сталактони на възраст няколко милиона години.

Излизаме на светло и се отправяме към близката щраусова ферма. На лекцията, която ни изнася нейният собственик, би завидял и университетски преподавател. С голямо любопитство разглеждаме дългокраките птици и пътешествието продължава.

Целта е село Рибарица и местността Костина. Тук е убит Георги Бенковски - един от водачите на Априлското въстание. Прекланяме се пред паметника на героя.

Следва обяд и много игри по поляните наоколо. А те са големи и окосени, няма никъде боклуци, въпреки че туристите са навсякъде.

Става време да си тръгваме за Троян. Разбираме се до се изчакаме на най-високото място между Рибарица и Шипково - Богоя. Събираме се и решаваме, че е рано за дома, и поемаме към хижа "Васильов". Пеш. Героят на групата става сестрата на Ивка - тригодишната Петя. Без да се оплаква, тя стига на "Васильов" засмяна. Е, разбира се, малко и с помощта на татковите си рамене.

Кратка почивка, билков чай и обратно към колите и Троян.

Пътувайки към града, си мисля колко лесно стават нещата, когато учители и родители работят в синхрон и имат обща цел. Тогава бюрократичните пречки отпадат и всички са щастливи.

Даниел Андреев, класен ръководител

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник