• Място на свободен дух и модерни решения

Търсене

BG Web Counters


Tyxo.bg counter

Посещения през предишния месец

Голямото четене (Поощрителна награда за есе)

Публикувано от Н. Генкова 05 август 2014 
 „Литературата одухотворява живота на хората със свещения дух на красотата.” Ако ес загледате в бялата стена на един от кабинетите по литература, ще видите тази мисъл, изписана на нея. Вероятно не я повтаряте често в ума си, докато пишете отегчителен анализ на поредното литературно произведение, мислейки си кога пак ще се видите с… любимото томче. Но аз често се сещам за нея – за мисълта де – и си задавам въпроса: Защо, ако литературата е само свят на художествена измислица, се изучава в училище? Какъв е нейният смисъл? Откровено казано, не мога да дам общовалиден отговор на този въпрос. Но за мен съдържанието на литературата можа де се предаде с четири думи – мъдрост, морал, идеал и свобода. 

Светът на литературата е светът на висшата красота, която в реалния живот може би никога няма да ес постигне. Не ме разбирайте погрешно – както измислицата понякога ти помага по-лесно да видиш истината, така и чрез художествените произведения по-добре опознавам хората, света и самата себе си.

Не е необходимо да съм прочела хиляди книги – книгата, която оставя най-дълбок отпечатък в съзнанието ми и до днес е „Алхимикът” на Паулу Коелю. Тя не е най-забележителната книга, която съм чела, дори не бих я прочела повече от веднъж. Но именно универсалната истина за всеки човек ме подтиква винаги да е препоръчвам на всеки читател, защото тя се докосва до най-истинското, най-съкровеното в нас – до детето или младежа, жаден за приключения. В „Алхимикът” се разказва за момче, което е сънувало два пъти, че на другия край на света ще намери съкровище, и този сън се превръща в негова мечта.колкото и фантастично да изглежда, момчето тръгва да търси своето съкровище в материален и духовен план, като по време на пътуването то постепенно открива смисъла на живота си, помъдрява и опознава света около себе си.

На какво ме научи “Алхимикът”? Научи ме да не се страхувам от неуспехите, от неизвестното и от всичко, което човек не може да контролира. Защо? Защото да се страхуваш, означава, че си жив. Всеки човек изпитва или е изпитвал страх, но страхът е пречка за слабите и изпитание за силните, търсещи, рискуващи личности.

На какво ме научи “Алхимикът”? Научи ме да следвам мечтите си. Защо? Защото човекът не може да избяга от истинската си същност и копнежите си. Защото да следваш мечтите си означава да си смел, да си верен на сърцето си и най-важното – да бъдеш щастлив. Чрез искреното щастие човек се превръща в пълноценна личност и в гражданин на света.
           
 На какво ме научи „Алхимикът”? Научи ме, че всеки ден е приключение, а животът е малко чудо. Защо? Защото в света има толкова много места, които да посетиш, и хора, които да опознаеш, и това придава особено очарование и засища дълбоко заложения авантюристичен дух на индивида.

На какво ме научи „Алхимикът”? Научи ме преди всичко да обичам. Защо? Защото изпълвам любовта не само с романтично чувство, а разбирам любовта и като светоусещане. Не винаги персонифицирана, тя може да е към всичко и към всеки. Вероятно и на вас ви се е случвало, когато сте влюбени, светът да се отразява в очите ви по-красив, а щастието да е по-лесно постижимо. Любовта може да ес открие във всеки слънчев лъч, с който слънцето гали земята, във всяка частица живот. Като част от кръговрата на живота тя е хармония, универсален език, на който цялата Вселена говори и който разбира.

Всички тези малки истини, събрани в книга, не по-дълга от сто и петдесет страници. Смисълът на „Алхимикът” се състои в това, че приближавайки се до безграничността на човешките възможности, главният герой на книгата се извисява духовно и неговият свят става по-подреден и хармоничен.

Продължавам да вярвам, че Алхимикът, Дон Кихот, Хамлет, Тартюф, граф Монте Кристо, мадам Бовари и всички други литературни герои са не само персонажи от книги, но и частици от нашата човешка същност.

Смели, упорити, съвестни или безотговорни,енергични, аз и ти променяме света тук и сега, като творим съдбата си, тази на хората около нас и сме част от вечното колело на живота… Въпреки че не превръщаме оловото в злато, ние с теб сме Алхимици, защото по пътя към щастието правим невъзможното възможно – и затова ни помагат книгите, в които живее духът на светлината, надеждата и вярата. А дали ще последваме мечтите си – изборът е само в наши
ръце…


Ани Найденова, 12. клас, СОУ „Св. Климент Охридски”

Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник