• Място на свободен дух и модерни решения

Търсене

BG Web Counters


Tyxo.bg counter

Посещения през предишния месец

Голямото четене (Поощрителна награда за есе)

Публикувано от Н. Генкова 03 август 2014
Първата мисъл, която ми дойде, когато прочетох заглавието, беше за голямото четене, свързано с големия списък през летните ваканции. Обикновено това беше задължителна литература. Като всяко задължително нещо, и този списък предизвикваше съпротива у всички нас. Справяхме се някак и така - до следващото лято. 

Вкъщи има много книги. Библиотеката е пълна. Моята майка ми е показвала книжка, запазена от нейното детство. Героят се казва Гъбарко. Страниците са съшити с конец. Някои от тях са малко скъсани или поизмачкани. Помня, че майка ми изглади страниците и знам, че я скри някъде. За нея тази книжка е детството й, спомените й.

Сега си давам сметка колко различно отношение имаме към книгите – нейното и моето поколение. Не забелязваме книгите, защото стоим с гръб към тях и с лице към компютъра. Той е основният съперник на книгата. Много услужлив, бърз, атрактивен, динамичен. Щрак! И готово: информация, домашни, запознанства…

Стоим с гръб към книгите. Все едно, че сме сърдити. А не сме. По-скоро сме непознати. Никога не е късно да станем приятели, нали? Там се крият други светове. Може да ни харесат, може… Винаги има шанс да се сприятелиш и да започнеш голямото четене.

Сашка Христова, 9. клас, СОУ „Васил Левски”

Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник