• Място на свободен дух и модерни решения




 В днешно време поради забързаното ежедневие и напредналите технологии хората нямат време да четат и да се отдадат на книгите. Те сякаш забравят света на литературата, на вълшебствата, на истинското и предпочитат да сърфират в преплетената от множество сайтове интернет мрежа. Живеят в един реален и практичен, но същевременно и несъществен свят.

„Голямото четене” е кампания, която дава възможност на българските читатели да определят най-любимия си роман. Точно книгите ни учат как да живеем, как да обичаме, кое е добро и кое не е. Те обогатяват нашата реч и начина, по който мислим. Чрез тях получаваме нови разнообразни знания във всички области – за растенията, животните, историята, географията. Освен научните книги има какви ли не романи, разкази, повести според вкуса и характера на човека, както и различни развлекателни детски и светски списания. Лошото е, че съвременните хора не осъзнават и не ценят това, което им дават книгите и четенето. Избират „убиеца на време” и „убиеца на здраве” – компютъра.

Моята любима книга е „Най-синьото вълшебство” от Петя Дубарова. Тя е изпълнена с толкова много магия и въображение, с толкова много радости и тъга. В нея всичко е вълшебно и красиво – лъчът е с неоново лице, дърветата – облечени в зелени нощници, водораслите са като балерини живи, а белите медузи – обвити с красиво було и прозрачни блузи. Харесва ми това, че стихотворенията й са изпълнени с много изящество и доброта. В едно от тях, посветено на баща й, пише:

                         Вземете ги! Побързайте! Как хубаво
                         е с моите загадъчни вселени.
                         Изпийте със очите си вселените,
                         родени от стиха ми и от мене.

Това са те – представата за света, за живота, за нейния Бургас, за нейното море. И ако човек успее да вникне в тези безкрайни, необятни вселени, той ще стане част от тях. Ще живее заедно със слънцето, морето, лунапарка.

Бих искала да предложа тази книга за кампанията, но тя не е роман. И тъй като „Голямото четене” има различни инициативи, една от тях е дарение на книги. Бих желала да подаря „Най-синьото вълшебство” на някое сираче, защото искам поне малко да изпълни живота му с радост, стихотворенията да оживеят в него, представата му за света да се промени, да се опита да бъде и то едно слънчево дете.

Надяваме се чрез кампанията да ес покаже, че макар и малко, все още има ценители на литературата, че читателският дух ще се съживи и че книгите отново ще се събудят от дълбокия сън на 21. век, защото ние сме тези, които ще изградят бъдещето.

Величка Цонковска, 7. клас, СОУ „Св. Климент Охридски”

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник