• Място на свободен дух и модерни решения
 В днешно време поради забързаното ежедневие и напредналите технологии хората нямат време да четат и да се отдадат на книгите. Те сякаш забравят света на литературата, на вълшебствата, на истинското и предпочитат да сърфират в преплетената от множество сайтове интернет мрежа. Живеят в един реален и практичен, но същевременно и несъществен свят.

„Голямото четене” е кампания, която дава възможност на българските читатели да определят най-любимия си роман. Точно книгите ни учат как да живеем, как да обичаме, кое е добро и кое не е. Те обогатяват нашата реч и начина, по който мислим. Чрез тях получаваме нови разнообразни знания във всички области – за растенията, животните, историята, географията. Освен научните книги има какви ли не романи, разкази, повести според вкуса и характера на човека, както и различни развлекателни детски и светски списания. Лошото е, че съвременните хора не осъзнават и не ценят това, което им дават книгите и четенето. Избират „убиеца на време” и „убиеца на здраве” – компютъра.

Моята любима книга е „Най-синьото вълшебство” от Петя Дубарова. Тя е изпълнена с толкова много магия и въображение, с толкова много радости и тъга. В нея всичко е вълшебно и красиво – лъчът е с неоново лице, дърветата – облечени в зелени нощници, водораслите са като балерини живи, а белите медузи – обвити с красиво було и прозрачни блузи. Харесва ми това, че стихотворенията й са изпълнени с много изящество и доброта. В едно от тях, посветено на баща й, пише:

                         Вземете ги! Побързайте! Как хубаво
                         е с моите загадъчни вселени.
                         Изпийте със очите си вселените,
                         родени от стиха ми и от мене.

Това са те – представата за света, за живота, за нейния Бургас, за нейното море. И ако човек успее да вникне в тези безкрайни, необятни вселени, той ще стане част от тях. Ще живее заедно със слънцето, морето, лунапарка.

Бих искала да предложа тази книга за кампанията, но тя не е роман. И тъй като „Голямото четене” има различни инициативи, една от тях е дарение на книги. Бих желала да подаря „Най-синьото вълшебство” на някое сираче, защото искам поне малко да изпълни живота му с радост, стихотворенията да оживеят в него, представата му за света да се промени, да се опита да бъде и то едно слънчево дете.

Надяваме се чрез кампанията да ес покаже, че макар и малко, все още има ценители на литературата, че читателският дух ще се съживи и че книгите отново ще се събудят от дълбокия сън на 21. век, защото ние сме тези, които ще изградят бъдещето.

Величка Цонковска, 7. клас, СОУ „Св. Климент Охридски”

Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник