• Място на свободен дух и модерни решения

Ива Петкова

16 юни 2014




Пълна 6-ца на национален изпит кара ли те да се чувстваш специална?  
Не бих казала, че се чувствам специална, а по-скоро горда със себе си. Този резултат е отражение на всичкия труд и време, което съм отделяла през годините.

Кой фактор най-много допринесе за този личен резултат?
Моята пълна шестица е по математика, а за всички е ясно, че математиката не е от предметите, по които просто трябва да прочетеш нещо и да го запомниш.  За да има резултат, трябват много упражнения и най-вече постоянство и желание. Разбира се, от голямо значение са и учителите, които са ми помагали през годините и благодарение на които обикнах математиката.

Ще използваш ли оценката при кандидатстване във ВУЗ и какви шансове ти дава тя?
В университета, в който искам да уча, оценката по математика от матурата почти се равнява на отлична оценка от кандидатстудентски изпит. Дава ми много големи шансове, от които мисля да се възползвам.

С какви други задачи те научи училището да се справяш като за Отличен?
За сега не мога да преценя качествата и уменията, които съм придобила през годините в училище, дали са за отличен. Научих, че за да бъда уважавана, самата аз трябва да се отнасям с уважение, да показвам заинтересованост. Много пъти например родителите ми са ми казвали, че ако искам да постигна нещо, трябва да положа съответните усилия, да отделя от времето и желанието си. Именно в училище успях да приложа на практика този и подобни на него съвети и мисля, че резултатите ми са едно доста добро доказателство, че съм съумяла да се справя. 

Какво ще посъветваш по-малките ученици, на които зрелостните изпити предстоят?
Съвети много биха могли да се дадат. Аз лично смятам, че най-правилното нещо, което може да се направи, е по-малките ученици да разберат кой предмет ги влече и къде са най-добри и да съсредоточат силите си натам. Както вече казах, постоянството има ключова роля. Ако се учи редовно и с желание по даден предмет, учениците не биха имали никакви проблеми на матурите, а и не само на тях, а на всякакви изпити.



Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник