• Място на свободен дух и модерни решения



 Г-жа Острева заедно с гостите на посещение в Националното изложение в село Орешак
Скъпи гости на нашето училище  за празника на славянската писменост  бяха нашите немски приятели от гимназията "Хариолф" в Елванген. Вече осма година  учениците от СОУ "Св. Климент Охридски" имат удоволствието  и привилегията да общуват с младите хора от Елванген. Всички все още сме подвластни на чувствата и емоциите от това гостуване. С всяка изминала година разширявахме нашето сътрудничество и приобщавахме все повече и повече хора. И тук е мястото да благодаря на родителите, които не само ни подкрепяха, но и участваха в нашите инициативи. Бих искала да благодаря и на ръководството на училището, което също допринесе за това да кажем, че и този път това беше едно незабравимо преживяване.

И нашето, и немското училище сме щастливи от факта, че този обмен ще продължи и ще се задълбочи през следващите години -  с подписването на договора за сътрудничество и обмен между двете училища. Договорът ще бъде подписан тържествено на 26 юли тази година в Елванген от директорите на двете гимназии, г-жа Цекова и г-н Риес, в присъствието на кметовете на двата града. По силата на този договор все повече ученици от нашето училище, изучаващи немски език, и учители ще имат възможност да  гостуват в Елванген, да опознават хората и културата, да  обменят идеи, да създават нови приятелства. Такава възможност в област Ловеч имат само  СОУ „Св. Климент Охридски"- Троян и Езикова гимназия - Ловеч. Освен това всяка година изявен по немски език ученик от нашето училище ще живее  в немско семейство и ще посещава гимназията "Хариолф" в продължение на един месец.

Великият немски поет Йохан Волфганг фон Гьоте е казал: „Който не знае чужди езици, не познава и родния си“. Казват, че всеки чужд език е пътна карта на културите. Той ти казва откъде идват и накъде отиват хората. Затова учете немски език и се възползвайте от възможността да се докоснете до културата, традициите и живота в най-могъщата държава в Европа - Германия.

Пенка Острева, преподавател по немски език

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник