• Място на свободен дух и модерни решения


На 16 май с ученици от 2.а клас, които посещават полуинтернатна група, в часа за дейности по интереси организирахме Ден на здравословното хранене. Той съвпадна с  Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца. 

Второкласниците сами събраха  интересна информация за нашумелите в последно време продукти - хималайска сол, лимец, годжи бери и чия, както и за добре познатите ни мед, орехи, ябълки и салати. Научихме какво представляват тези продукти и с какво са полезни. Разбрахме, че хималайската сол се нарича розово злато; че годжи бери е храната на хималайските столетници; че чия има повече Омега-3 мастни киселини от лененото семе, в нея белтъчините са колкото в месото, била е храната на индианците вестоносци и се използва в борбата срещу болестта рак; че лимец е единственото житно растение, което не извлича вредните вещества от почвата и не съдържа глутен. 

Информацията и вкусните ястия споделихме с нашите гости - директора г-жа Цекова, помощник-директора г-жа Александрова и ученици от полуинтернатната група на четвъртите класове.

Всички имаха възможност да видят и пипнат тези толкова полезни, но непознати храни. С  недоверие, но и с нетърпение очакваха момента, в който най-после ще разберат как се приготвя всичко това и дали изобщо ще става за ядене. Скоро стана ясно, че всъщност няма готвене, а само измиване, накисване и подходящо смесване на продукти. Така след 2-3 минути ние имахме за хапване зелена салата със свеж лимонов дресинг, лимец с годжи бери и накълцани орехи, а за десерт - чия  с настъргана червена ябълка, орехи и балкански мед. Второкласниците безпогрешно ми помагаха  за определяне на точните дозировки, като използваха знанията по математика, а сръчните ни  сервитьорки, облечени със специални престилки, бързо поднасяха салфетки, вилички, лъжички и пълни със сурова, прясно приготвена храна чинийки на изгладнелите си приятели. За никое дете не беше тайна, че надписа  in form  върху престилките означава да сме във форма – здрави, силни и правилно информирани. 

Дали беше вкусно? Огледайте добре снимката или елате при нас, за да разберете.

Румяна Дудева




Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник